تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):مهدى مردى است از ما، از نسل فاطمه.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826459010




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نبايد از بعد حماسي، معرفتي و عرفاني كربلا غفلت كرد


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نبايد از بعد حماسي، معرفتي و عرفاني كربلا غفلت كرد
محمدرضا سنگري رئيس بنياد دعبل با اشاره به آسيب‌هاي موجود در نحوه تبيين واقعه عاشورا گفت: حماسه كربلا ابعاد مختلفي همچون حماسه، معرفت و عرفان دارد كه كمتر در هيئات مذهبي به آن پرداخته مي‌شود و نبايد از آن غفلت كرد.

به گزارش خبرگزاري مهر، اولين سمينار آسيب‌شناسي هيئت‌هاي عزاداري عصمت و طهارت به همت حوزه علميه دارالسلام برگزار شد. دكتر محمدرضا سنگري، محقق و استاد دانشگاه و رئيس بنياد دعبل در اين سمينار با اشاره به برخي از آسيب‌هاي موجود در حوزه محتوايي و تبيين واقعه عاشورا گفت: واقعه كربلا داراي ابعاد محتوايي بسياري همچون حماسه، عرفان و معرفت است كه نبايد از آنها غفلت كرد.

وي افزود: معرفت در جزء جزء حركات و اتفاقات‌اش كربلا موج مي‌زند و هيچ چيزي جز اين بعد نمي‌توان در آن مثال زد، حتي شهيد‌شدن بچه شيرخوار نيز اوج معرفت الهي است. امام حسين(ع) در واقعه كربلا هم مي‌خواند و هم مي‌راند. ايشان لحظه حركت‌شان از مدينه به سمت كربلا پوشيدن لباس پيامبر، سوارشدن بر مركب خاص همه همراه با معرفت به پروردگار عالم است. ايشان در روزهاي ابتدايي ورودشان به كربلا بر شتري سوار شدند و به همگان اعلام كردند كه قصد جنگ ندارند اما در مقابل دشمن در روز هشتم بالغ بر 20 هزار نفر در حال غسل‌ كردن در آب فرات بودند تا امام حسين(ع) را به شهادت برسانند، دشمنان افرادي نبودند كه نسبت به ايشان جهل داشته باشند و امام حسين را بارها در كوفه و در آغوش پيامبر(ص) ديده بودند، حتي شمر نيز از راويان حديث بود.

وي در ادامه سخنانش تصريح كرد: سپاه دشمن به خوبي امام حسين(ع) را مي‌شناخت، برخي از آنها پيامبر(ص) را ديده بودند و زماني كه عمامه و لباس پيغمبر اسلام را بر تن امام حسين(ع) ديدند آنرا پيش از اين بر تن پيامبر(ص) ديده بودند. تمام حركت‌ها در واقعه كربلا معنادار بوده و هيچ چيزي اضافه نيست كه اين نشان از بعد معرفتي اين واقعه عظيم در تاريخ اسلام دارد كه بايد استخراج و در هيئات مذهبي مطرح شود. بعد معرفتي كربلا داراي شاخصه‌هاي درسي و عبرتي است و عبرت يعني كليدهايي كه انسان در جهت‌گيري كلي آينده از آن بهره‌مند مي‌شود، بوده كه در واقعه عاشورا بخوبي مشخص است. همچنين بعد معرفتي حماسه عاشورا ضلع گمشده اين واقعه عظيم است و ابعاد حماسه و عرفان نيز از موضوعاتي هستند كه در هيئات مذهبي و روضه‌خواني‌ها كمتر به آن پرداخته شده است.

رئيس بنياد دعبل با اشاره به دو نكته اساسي در تبيين آسيب‌شناسي روضه‌ خواني و هيئات مذهبي دستگاه امام حسين(ع) عنوان كرد: گاهي خود آسيب‌شناسي يك موضوع تبديل به مدل مي‌شود و چشم‌ها به حفره‌ها و ضعف‌هاي يك موضوع باز شده و موجب غفلت از ارزش‌ها و گرمابخشي‌هاي يك هدف مي‌شود. ما نبايد در آسيب‌شناسي هيئت‌هاي مذهبي و بيان ضعف‌ها از ارزش‌هاي والاي اين محافل غفلت كنيم زيرا هرچه داريم از هيئت‌هاي عزاداري اهل بيت (ع) است و صحبت دايم از نارسايي و كاستي‌ها نبايد موجب غفلت از تأثيرگذاري مجالس ابا عبدالله الحسين (ع) شود، مجالسي كه سيد مجلس‌هاي زمين است و همچون باغ‌هاي بهشتي عزاداران حسيني از آن بهره‌مند مي‌شوند. امام صادق(ع) مي‌فرمايد اگر گذرتان به باغ‌هاي بهشتي افتاد سعي كنيد در آن به تفرج و شادي بگذرانيد از امام صادق(ع) سؤال شد اين باغ‌هاي بهشتي كجا هستند، ايشان فرمودند مجالس ذكر و ياد اهل بيت (ع) همان باغ‌هاي بهشتي بر روي زمين هستند.

سنگري افزود: پرداختن به آسيب‌هاي هيئت‌هاي مذهبي و روضه‌خواني نبايد موجب نفي ارزش‌هاي اين محافل شود. همچنين هيچ هدف و موضوعي وجود ندارد كه در مسير حركت‌اش از آفت‌ها مصون بماند. كسي كه هيچ اشتباهي نمي‌كند هيچ غلطي ندارد و هر كجا كه آب حركت باشتاب داشته باشد ديگر حباب‌ها بر روي سطح آن ظاهر نمي‌شوند. و مرگ اين آب زودتر اتفاق مي‌افتد، ما انسان‌ها دائما در تهديد خطرهاي شيطاني از درون و بيرون هستيم لذا ممكن است در پيچ و خم‌هاي زندگي به اين تهديدها مبتلا شويم.

وي با اشاره به مهم‌ترين آسيب‌هاي موجود در تبيين و محتواي ارايه‌شده در هيئت‌هاي مذهبي و روضه‌خواني دستگاه امام حسين (ع) تصريح كرد: هيئت يعني تشكلي مذهبي براي بيان شعائر اسلامي و بخصوص واقعه كربلا و عاشوراست كه در فراخور زمان به موضوعات عزا و فرح اهل بيت (ع) مي‌پردازد. در تاريخ علوم اسلامي برخي افراد به دنبال موضوعات خاص رفته و آثار مكتوب فراواني را خلق كردند همچون كه برخي از علما به طور خاص به موضوعات تفسيري قرآن كريم پرداختند. برخي از علماي اسلام به مسايل كلامي متمركز شده و در اين خصوص شخصيت‌هاي بزرگي در جهان اسلام متولد شدند. در حوزه فقه اسلامي نيز افراد بسياري فرود كردند اما در موضوع تحليل مسئله واقعه كربلا علماي بزرگ كمتر وارد شدند و عظيم‌ترين سرمايه ديني ما كه در حال حاضر بحران جهان به دست اين حادثه نجات مي‌يابد و امام حسين (ع) كشتي نجات از طوفان‌هاي سهمگين است كمتر به افراد عالم و آگاه سپرده شده است.

وي افزود: عمدتا در قرون گذشته تبيين و تحليل واقعه كربلا به دست افراد كم‌سواد و بي‌سواد سپرده شده حتي در تعزيه‌خواني اشعاري كه ديده مي‌شود فاقد حداقل‌هاي علوم شعري همچون قافيه و وزن است و مطرح‌كردن واقعه عاشورا از زبان آدم‌هاي سطحي و كم‌سواد و چاپ كتاب‌هاي متعدد از سوي آنها و استناد به اين كتاب‌ها انحرافاتي را در موضوع محتواي تشريح واقعه كربلا ايجاد كرد.

سنگري با اشاره به ديگر آسيب‌هاي محتوايي واقعه عاشورا گفت: برخي افراد تصور كردند حماسه كربلا شكستي بزرگ براي خاندان اهل بيت (ع) بود و براي جبران اين شكست دست به بزرگ‌نمايي و اغراق زدند، همان‌طور كه اسطوره‌سازي در فرهنگ ايرانيان وجود دارد و پرداختن به ويژگي‌هاي يك اسطوره حماسه كربلا نيز بزرگ‌نمايي كردند، مثلا برخي از كتب نقل مي‌كنند امام حسين (ع) در كربلا يك ميليون و 250 هزار نفر را به هلاكت رسيدند و حضرت ابوالفضل (ع) نيز 250 هزار نفر را كشت كه به حساب‌هاي عادي اين اتفاق محال است.

اولين سمينار آسيب‌شناسي هيئت‌هاي عزاداري عصمت و طهارت به همت حوزه علميه دارالسلام واقع در بزرگراه باقري، رسالت شرق برگزار شد كه طلاب مقالات خود را با موضوعات متعدد در خصوص آسيب‌شناسي واقعه كربلا قرائت كردند و داوران و صاحب‌نظران علم و قلم مقالات آنها را مورد بررسي قرار داده و به برگزيدگان اين مقالات جوايزي اهدا شد.

كد خبر: 2198182

تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۷ - ۱۱:۳۳

چهارشنبه 27 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن