واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: عينيتبخشي بهآموزههاي عرفاني
نگاه به تاريخ بر سياق تاريخنويسان مبني بر ذكر موارد تاريخي و شواهد عيني و افعال انسانهاست، اما منظري ديگر نيز در نگاه به وقايع تاريخي وجود دارد كه در آن تحليل وقايع نه بر طريق معمول، بلكه از ديدگاه عرفاني و معنوي و روح حاكم بر فضاي آن صورت ميپذيرد.
سلوك امام حسين (ع) و ياران حقيقت جوي ايشان در دشت كربلا از اين دست وقايع است كه جنبه اي روحاني داشته و تمام رفتارها در آن برهه خاص همه طبق موازين معنوي بوده است؛ چون هدفي نيز غير از اين مدنظر امام شهيدان (ع) نبوده است، چنان كه خود حضرت فرموده اند: من براي احياي سنت جدم قيام نمودم.
امام حسين (ع) در آن واقعه تاريخي سال 61 هجري شيوه اي از معنويت تامه و سلوك حقيقي را به معرض تماشاي عالم انساني گذاردند كه تا ابد گوش جان هر شنونده اي را حيران و قلوب آزادگان را محزون مي نمايد.
در صحراي نينوا و در آن شرايط سخت و دهشتناك كه بيم جان در ميان بود، امام ذره اي ترديد بر دل مبارك راه نداده، مردانه ايستادند و در راه هدف حقيقي و مرام اصيل خويش هيچ جنس دنيوي را مد نظر قرار ندادند تا آنچه مقرر از حق بود، اتفاق افتد و وعده پيغمبر(ص) بر ريخته شدن خون هاي پاكشان در اين دشت بلا متحقق شود؛ در اين ميدان عمل گويي وصف حال سيد الشهدا (ع) اين بود كه:
آن كس كه تو را شناخت جان را چه كند
فرزند و عيال و خانمان را چه كند
ديوانه كني هر دو جهانش بخشي
ديوانه تو هر دو جهان را چه كند
حتي اين شرايط سخت باعث نشد جوانمردي ايشان نيز كمرنگ شود، از آب دادن به كاروان حر و جوانمردي در ميدان جنگ تا ايثار و فداكاري براي حاضر شدن بر بالين اصحاب همه تجليات الهي گونه و جوانمردانه حضرت در آن روز دردناك بود. در حقانيت و عظمت و سرافرازي امام سوم شيعيان همين بس كه تمام عزيزان و ياران و خويشاوندان خود را به ميدان مبارزه فرا خواند و در چادر محقر صحرا نشاند و با اين عمل خود روزهاي مباهله حضرت پيامبر اكرم(ص) را در خاطره ها زنده كرد، مسيحيان وقتي مشاهده كردند حضرت محمد(ص) براي اثبات حقانيت اسلام تمام عزيزان و نزديكان خود را براي دعا و ندبه به درگاه احديت فراخوانده اند، از ترس اجابت دعاي آن حضرت گردن نهادند. حضرت امام حسين (ع) نيز براي اثبات حقانيت خود به اين عمل شجاعانه مبادرت ورزيدند كه از عهده هر انسان عادي خارج است و مي توان گفت اين فداكاري ها و جانبازي هاي امام (ع) كه در راه ايمان و عقيده و پيمودن راه خدا انجام دادند، در تاريخ بشريت همتايي ندارد.
عاشورا تجلي عشق الهي بود كه از وجود نوراني حضرت ابا عبدالله الحسين (ع) تابيدن گرفته و امواج آن هركه دل در گرو حقيقت داشت، فرا گرفته بود. از اين رو بود كه حُر چون از حقيقت در دلش رشحه اي بود با دريافت معنويت حضرت(ع) آتش دلش شعله گرفت و پشت پا به تمام مناصب دولتي و دنيوي زد و آزادمردانه به شهادت رسيد و باز از رشحات معنوي اين تجلي بود كه ابوالفضل العباس(ع) فرزند برومند علي مرتضي(ع) چنان رشادت و فداركاري نمود كه تا دنيا باقي است نام نامي حضرتش بر تارك عالم معني مي درخشد و روح پر فتوحش بر مومنان فايض است. و باز از تجليات اين معنويت الهي بود كه كودكي در حين شهادت حضرت حسين(ع) به ميدان حرب مي شتابد و دستان كوچكش را حائل بين شمشير عدو و پيكر مبارك امام خويش مي نمايد تا در آغوش اباعبدالله(ع) جان به جانان تسليم مي نمايد. عاشورا محك وفاداري بود كه تا «سيه روي شود هركه در او غش باشد» و هركه ادعاي بزرگي و بزرگ منشي داشت، شبانه رخت بربست و ره بازگشت گرفت و هركه ايمان داشت بي ادعا، ماند تا پرده هاي مادي را دريد و روح پر فتوحش به ملأ اعلي طيران نمود. كربلاييان جسم را اعتبار ننهادند و روزي خويش را عندالله جستند و شهادت پر افتخار را بر زندگي با ذلت ترجيح دادند، مُردند و سر بر دستگاه ستم فرود نياوردند، تكه تكه شدن در راه حق و حقيقت در منظر ايشان شريف تر از زندگي در امن و آسايش بدون حقيقت بود.
واقعه عاشورا آموخت اگر دنياداران دين نداشته باشند لااقل آزادگي پيشه كنند و حقيقت را قرباني اميال شخصي و دنياي دون ننمايند. عاشورا به ما آموخت كه منظري وراي توجهات زميني را انتخاب كنيم، چرا كه اسوه صبر و مقاومت زينب كبري (ع) فرمود: «ما رايت الا جميلا» نديدم مگر زيبايي. اين زيبايي همان حقيقت معنوي عاشوراست كه بايد به آن برسيم و درك زيبايي با جان و دل كنيم تا شيعه واقعي و حسيني حقيقي باشيم. در آخر بايد اشاره كرد شخصيت حسين بن علي (ع) و از جان گذشتگي هاي او تاثير بسزايي در احياي قوانين انسانيت و نشر معارف دين و اسلاميت داشت كه مسير تاريخ را با سقوط و اضمحلال حكومت امويان و ابرقدرتان زمان و ابقاي شريعت بارز اسلام عوض كرد و چنين است قيافه مظلوميت حسين (ع) و يارانش مانند آفتاب فروزان پرتو افكن شده و تا ابد در عالم آفرينش تجلي خواهد كرد.
هوشنگ شكري / جام جم
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]