واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: غارت سيمرغها توسط يك فيلم اولي تا غارت گيشه توسط يك فيلم خارجي
" شايد وقتي ديگر" بهرام بيضايي رونق خاصي به جشنواره دوره ششم فيلم فجر داد.
به گزارش خبرنگار حوزه سينما باشگاه خبرنگاران، دوره ششم جشنواره فيلم خارجي فيلمها افت كيفي محسوسي داشتند، كيانوش عياري فيلم بسيار خوش ساخت "آن سوي آتش توجهها را به سوي خود معطوف كرد، بهرام بيضايي نيز با "شايد وقتي ديگر" رونق خاصي به جشنواره و حال و هواي آن وصفهاي طولاني مشتاقان و علاقهمندان بخشيد اما متاسفانه فيلم را به دليل شباهتهايي با مارني" آلفرد هيچكاك" چندان تحويل نگرفتند و يكبار ديگر بازي درخشان " سوسن تسليمي" مورد بي مهري هيات داوران قرار گرفت.
داريوش مهرجويي نيز با ساخت فيلم ناموفق "شيرك" نتوانست انتظارات را برآورده كند، " رخشان بني اعتماد" نيز با اولين ساختهاش" خارج از محدوده" به عنوان يكي از معدود فيلمسازان زن تاريخ سينماي ايران پا به عرصه رقابت گذاشت اما " پوران درخشنده"ديگر فيلمساز زن حاضر در جشنواره بود كه با فيلم ملودرام سوزناك " پرنده كوچك خوشبختي" توانست دل داوران جشنواره را به دست آورد.
در اين دوره از جشنواره به فيلمهاي استاد سينماي مدرن اروپا وهان "آندري تاركوفسكي" اختصاص داده شد كه عنوان آن را نيز " اميد، ايثار، سينماي آندري تاركوفسكي" انتخاب كردند كه با استقبال بينظير منتقدان و تماشاگران روبرو شد.
البته سواي ارزش بالاي كيفي اين فيلمهاي ماندگار، گنجاندن چنين بخشي در دل جشنواره بيانگر خط مشيهاي فرهنگي متوليان و سياست گذاران سينمايي آن سال ها براي سوق دادن سينماي ايران به سمت سينماي عرفاني و معنوي نيز بود كه اثرات آن تا چند سال بعد در نحوه تهيه و توليد فيلم در سينماي ايران قابل مشاهده بود، در اين دوره از جشنواره پنج فيلمي را به عنوان بهترين فيلم به مفهوم مطلق انتخاب نكردند، ضمن اينكه براي اولين بار به مواد تبليغاتي فيلم ها نيز جوايزي اهدا شد.
هفتمين دوره جشنواره فيلم فجر درحالي برگزار شد كه جنگ تحميلي به پايان رسيده بود و كشور بخصوص بخش فرهنگ آن به سمت ثبات پيش مي رفت، با اين حال در اين دوره از جشنواره فيلم هاي "مشق شب" "عباس كيا رستمي، " باشو غريبه كوچك" " بهرام بيضايي" ، " آب، باد، خاك" " اميرنادري " و " جعفر خان از فرنگ برگشته" مرحوم علي حاتمي و محمد متوسلاني از بخش مسابقه كنار گذاشته شدند و به جاي آن ها فيلمهاي مورد حمايت قرار گرفتند كه از مضامين عرفاني و مورد علاقه مسئولان سينمايي بهره مند بودند.
اوج اين نگاه يك طرفه را مي توان در كانديدا شدن " ناروني" " سعيد ابراهيمي فر" رديابي كرد كه در بيشتر رشته ها كانديداي دريافت جايزه بود و سرانجام هم جايزه ويژه هيات داوران را از آن خود كرد.
از نكات به ياد ماندني اين دوره ميتوان به جايگزين كردن سيمرغ بلورين به جاي لوح زرين اشاره كرد كه به عنوان نماد جشنواره تاكنون مورد استفاده قرار گرفته است.
از ميان كارگردانان صاحب نام پيش از انقلاب تنها "مسعود كيميايي" با يكي از بهترين بازيهاي بازيگر نقش اول زن" فريماه فرجامي" را از آن خود كند.
"ابراهيم حاتمي كيا" نيز براي اولين بار با فيلم "ديده بان" در بخش مسابقه فيلمهاي سينمايي ايران شركت كرد و با استقبال هيئت داوران روبرو شد، در اين دوره سيمرغ بلورين بهترين فيلم به " در مسير باد" مسعود جعفري جوزاني اعطا شد.
دربخشهاي جنبي خارجي مرور فيلمهاي "روبر برسون"، " آندري وايدا"، " ياسو جيرو اوزو" و " سرگئي پارا چانف " گنجانده شد كه از بين آنها فيلمهاي تغزلي و شاعرانه "پارا چانف" را ميتوان در ادامه روند عرفان گرايي متوليان سينمايي قلمداد كرد.
"دوره هشتم" جشنواره از لحاظ نمايش فيلمهاي خارجي ماندگار در بخشهاي جنبي حرف چنداني براي گفتن نداشت.
اما با فيلم هاي ايراني خوبي روبرو شد كه در كارنامه فيلمسازي كارگردانانشان به عنوان نقاطي عطف به شمار ميآيد، "هامون" داريوش مهرجويي، "دندان مار" مسعود كيميايي، "مادر" مرحوم علي حاتمي، "اي ايران" ناصر تقوايي، "كلوزآپ" عباس كيارستمي، "مهاجر" ابراهيم حاتمي كيا، ازجمله اين آثار بودند كه در كنار "جستجوگر" محمد متوسلاني و "عبور از غبار" پوران درخشنده و نيز اولين حضور همينه ميلاني با فيلم "بچههاي طلاق" و "آخرين پرواز" احمدرضا درويش يكي از بهترين دوره هاي جشنواره را در ول اين سالها رقم زدند.
توجه داوران به فيلم ماندگار " هامون" و بازي خسرو شكيبايي به عنوان يكي از بهترين
بازيگران سينماي ايران داريوش مهرجويي را براي كارگرداني و فيلمنامه هامون موفق به كسب سيمرغ بلورين كرد.
عنوان بهترين فيلم از آن "مهاجر" شد و كلوزاپ و هامون به طور مشترك جايزه ويژه هيات داوران را كسب كردند.
از نكات برجسته اين دوره جدا كردن فيلمهاي اول و دوم كارگردانان در يك بخش رقابتي جدا بود كه تا به امروز به طور جسته و گريخته اين روند ادامه داشته است.
در دوره نهم جشنواره بينالمللي فيلم فجر براي اولين بار بخش رقابتي بينالمللي با عنوان مسابقه بينالمللي فيلمهاي اول و دوم راه اندازي شد كه از ميان داوران آن تنها داريوش مهرجويي به عنوان يك ايراني حضور داشت اين تهيه مسئولان سبب شد كه جشنواره فيلم فجر در بين جهانيان آرام آرام شناخته شود و عنوان بينالمللي بودن آن شكل رسمي به خود بگيرد و از دژ كريم مسيحي با فيلم معمايي، تاريخي پرده آخر اعتبار خاصي به بخش مسابقه سينماي ايران بخشيد و در سيزده رشته كانديداي دريافت سيمرغ بلورين شد كه در هشت مورد از آن موفق عمل كرد.
رسول ملاقلي پور هم با ساخت فيلم مجنون فيلمسازي در عرصه دفاع مقدس و به دل جامعه آمد و نظرات انتقادي و اجتماعي خود را بيان كرد ضمن اينكه براي اولين بار فيلم عروس بهزوزافخمي بحث عشق ميان يك دختر و پسر را به نمايش گذاشت و دو ستاره نيكي كريمي و ابوالفضل پور عرب را به سينماي ايران معرفي كرد.
استقبال داوران از فيلم افخمي نشان ميداد كه در آستانه دهه هفتاد ديگر ميتوان آهسته آهسته تابوها را شكست و فيلمهايي ساخت كه هم كيفيت قابل ملاحظهاي دارند و هم اينكه در جذب مخاطب موفق هستند ضمن اينكه فيلم مرحوم شهريار پارسي پور نقش عشق كه در ادامه موج فيلمهاي عرفاني ساخته شده بود مورد توجه هيات داوران قرار گرفت.
يدالله صمدي با فيلم آپارتمان شماره 13 يكي از بهترين فيلمهاي كمدي پس از انقلاب را در اين دوره از جشنواره عرضه ميكند و سيمرغ بلورين بهترين فيلم را كسب كرد و فيلم با يك بليت داريوش فرهنگ هم ديپلم افتخار بهترين فيلم را از آن خود كرد.
يكي از پديدههاي اين جشنواره سايه خيال حسين دلير بود كه توانست نظرات مثبت نويسندگان سينمايي را جلب كند و در بخش مسابقه بهترين فيلمهاي اول و دوم برنده سيمرغ بلورين شد هنوز خيليها منتظر ديدن فيلمي ديگر از حسين دلير هستند كه متاسفانه خبري از او نيست.
دوره دهم جشنواره در كنار بخش بينالملل كه بار ديگر غير رقابتي بود يكي از مهمترين بخشهاي خود را به بزرگداشت اينگمار برگمان و آلكيرا كورد ساوا اختصاص داد.
رقابت در بخش سينماي ايران بسيار داغ بود بهرام بيضايي با فيلم مسافران توانست نظر مثبت منتقدان تماشاگران و هيات داوران را به خود جلب كند.
رخشان بني اعتماد پس از ساخت سه فيلم با نرگس در جشنواره دهم حضور پيدا كرد و با رويكردي نو با مضموني مشابه با سينماي خياباني و اعتراض آميز پيش از انقلاب همگان را به اين باور رساند كه ميتواند يكي از بهترينهاي سينماي ايران باشد كسب سيمرغ بلورين بهترين كارگرداني تاكيدي بر اين گره بود.
مرحوم علي حاتمي نيز با فيلم "دلشدگان" نشان داد كه به راستي شاعر سينماي ايران است.
مهدي صباغ زاده بهترين فيلم كارنامه فيلمسازياش را تا به امروز در جشنواره دهم فجر ارائه كرد، خانه خلوت اين فيلم گيرا و دوست داشتني حاوي يكي از بهترين بازيهاي كارنامه استاد عزتاله انتظامي است كه برايش سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش اول مرد را به همراه داشت يكي از پديدههاي جشنواره اين سال مجيد مجيدي بود كه پس از ده سال بازيگري در آثار نه چندان مطرح دهه شصت با ساخت فيلم بدوك راه خود را به عنوان يك كارگردان مطرح در سينما باز كرد، عليرضا داود نژاد با فيلم نياز يكي از بهترين آثار فيلمسازي خود را رقم زد و سيمرغ بلورين بهترين فيلم را از آن خود كرد.
از ديگر فيلمهاي خوب اين دوره مي توان به هور در آتش عزيزاله حميد نژاد اشاره كرد از نكات قابل توجه و جالب اين سال از جشنواره فيلم فجر نمايش دو فيلم اسكاري آن سالها رقصنده با گرگ كوين كاستنر و رانندگي براي خانم ديزي بروس بر سفورد بود كه فيلم كاستنر اجازه نمايش عمومي را هم يافت و ركورد فروش را در تهران شكست.
انتهاي پيام/ ص
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]