واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: برنامهريزي براي امتحانات پايان ترم روانشكافي
باز هم به اواخر ترم نزديك ميشويم و هنوز درسهايم را مرور نكردهام. هر بار با خودم عهد ميكنم ديگر اين بار از اول شروع ترم دانشگاه درسهايم را خواهم خواند، اما نميدانم چرا هيچ وقت موفق نشدهام برنامهاي دقيق و منظم براي درسخواندن داشته باشم.
كمي دلشوره دارم و نگرانم كه از پس امتحان برنيايم. چند نفر از هم دانشگاهي هايم را مي شناسم كه هميشه در حال درس خواندن هستند و جزوه هايشان كامل است. به آنها غبطه مي خورم، ولي در تصميم گيري ثابت قدم نيستم و در نهايت همه چيز به شب امتحان موكول مي شود. مي خواهم بدانم چرا نمي توانم درس هايم را مرور كنم و برنامه منظمي داشته باشم. چرا هر ترم باز هم برايم درس عبرت نمي شود و خودم را با اضطراب و دلشوره روبه رو مي كنم.
اين كه برخي دانشجويان در طول ترم، درس هايشان را مرور نمي كنند، معمولا امري است كه بسياري از دانشجويان با آن دست به گريبان هستند. بي برنامه بودن باعث مي شود فرد احساس ناراحتي و استرس و اضطراب داشته باشد و روزهاي ناآرامي را سپري كند.
همه افراد نياز دارند براي زندگي و امور مختلف خود برنامه ريزي كنند و بسيار خوب است كه اين شيوه و احساس نياز در خانواده فرد نيز مورد توجه قرار بگيرد و والدين به فرزندانشان از همان دوران كودكي اين مهارت را آموزش دهند.
داشتن برنامه ريزي منظم نيازمند اين است كه ابتدا فرد احساس مسئوليت كافي و احساس نياز داشته باشد و بخواهد برنامه اي تدوين كند. داشتن برنامه و نگارش آن شايد ساده به نظر برسد، اما مهم تر از همه عمل كردن به برنامه است.
افراد معمولا مهارت مديريت زمان و برنامه ريزي درست را ندارند. برنامه اي كارآمد و موفق است كه براساس اهداف، توانمندي، زمان، امكان پذيربودن و در نظر گرفتن شرايط مختلف ريخته شود. داشتن هدف، بخش مهمي از برنامه ريزي هاي درسي را تشكيل مي دهد.
همچنين بايد اشاره داشت افرادي كه در برنامه ريزي خود هيچ زماني براي تفريح و استراحت و حوادث پيش بيني نشده در نظر نمي گيرند، معمولا در برنامه هاي خود شكست مي خورند. اهداف و برنامه فرد بايد در برگيرنده زمان هاي مفيد و غيرمفيد نيز باشد. زمان مفيد زماني است كه فرد مشغول انجام كاري است كه ناگزير به انجام آن است و انجام آن كار در آن لحظه ضروري و اولويت است، اما زمان غيرمفيد به زمان هايي اختصاص مي يابد كه كارهاي غيرضروري انجام مي شود و به نوعي فرد وقت خود را بيهوده تلف مي كند.
برخي دانشجويان ابتدا تصميم مي گيرند در طول ترم درس هايشان را مرور كنند، اما غالبا موفق نمي شوند. براي اين كه بتوانند موفق شوند ابتدا لازم است عوامل بازدارنده اين موضوع را شناسايي كنند. بايد مشخص شود چه كارهايي جذابيت بيشتري براي فرد دارد. همچنين افراد بايد مشخص كنند در طول روز يا هفته چه ساعاتي را به مرور درس اختصاص خواهند داد.
ملزم كردن خود براي انجام دادن كارهاي برنامه ريزي شده نيز ضرورت دارد. به تعويق انداختن اموري كه در اولويت نيستند نيز كمك شاياني خواهد كرد بنابراين توصيه مي شود هر فردي برنامه منحصر به فرد خود را تدوين و بر اساس آن عمل كند.
دكتر مهرنوش داريني - روان شناس و مشاور
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]