واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش ميدهدافت شديد منابع آبي در استان كرمان
افت شديد منابع آبي و تداوم خشكسالي، كشاورزي استان كرمان را تهديد ميكند.
به گزارش خبرگزاري فارس از كرمان، كرمان استاني كويري است كه با دارا بودن بارندگي 140 ميليمتر در سال، پايينترين سطح بارش كشور را دارا است.
اما تداوم خشكسالي به ويژه در 14 سال متمادي، اين استان را از حد نرمال هم پايينتر آورده است به طوري كه مشكل كمآبي در بخش كشاورزي در بعضي از روستاهها و شهرها بسيار محسوس است.
وضعيت كمآبي كنوني، موجب افت شديد منابع آبي استان كرمان در دشتها شده و علاوه بر كمبود منابع آبي و شور شدن آبها، نشست زمين در دشتها را نيز شاهد هستيم.
اين در حالي است كه برداشت بيرويه 1.1 ميليارد مترمكعب آب به صورت منفي در استان كرمان انجام ميشود و چاههاي غيرمجاز براي اين كار همچنان فعال هستند.
برداشت 2 برابر ظرفيت آب از چاههاي كشاورزي
رئيس سازمان جهاد كشاورزي شمال استان كرمان در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: هر چند ضروري است كه استفاده بهينه از آب، اولويت نخست كشاورزان به ويژه در استان كمآبي مانند كرمان باشد، اما خشكساليهاي 14 سال گذشته، نسبت ورود به برداشت آب را منفي كرده و اين مشكلي است كه همه بخشها را تحت تأثير قرار داده است.
عباس ملايي تصريح كرد: در بسياري از چاهها تا دو برابر ظرفيت آب برداشت ميشود كه ادامه اين روند ميتواند مشكلات زيادي به وجود آورد.
تجهيز 106 هزار هكتار زمين كشاورزي به آبياري تحت فشار
وي ابراز داشت: همزمان با افزايش برداشت، ارزش چاههاي آب به علت پستهخيز بودن اين استان بالا رفته و همين عامل، برداشت بيرويه را تشديد كرده است.
ملايي با بيان اينكه افزايش بيرويه آب روي كيفيت آب تاثير گذاشته است، عنوان كرد: به عنوان مثال در دشت سيرجان پيشروي آب شور 14 كيلومتر بوده كه نگران كننده است.
وي در مورد استفاده از سامانه جديد آبياري از جمله آبياري تحت فشار كه از راهكارهاي بخش كشاورزي براي مصرف بهينه آب محسوب ميشود، گفت: تاكنون 106 هزار هكتار از اراضي كشاورزي استان كرمان به سامانه آبياري تحت فشار تجهيز شده كه اين كار متناسب با بودجه اختصاص يافته پيگيري ميشود.
ملايي افزود: بستن چاههاي آب غيرمجاز و جريمه كساني كه بيش از ظرفيت از چاهها برداشت ميكنند، ميتواند راهكار مؤثري براي رفع كمآبي باشد.
تحويل نهاده و كود ارزان با رعايت الگوي كشت
رئيس سازمان جهاد كشاورزي شمال استان كرمان در مورد رعايت نكردن الگوي كشت از سوي برخي از كشاورزان گفت: جهاد كشاورزي توصيههاي لازم را به كشاورزان ارائه ميدهد، اما جريمههاي بازدارنده كافي نيست و برخي از كشاورزان كار خود را ميكنند.
ملايي با بيان اينكه جهاد كشاورزي به كشاورزاني كه الگوي كشت را رعايت نميكنند، نهاده و كود ارزان قيمت تحويل نميدهد، ابراز داشت: بررسيها نشان ميدهد در حالي كه بسياري از مناطق استان كرمان به علت خشكسالي با كمبود آب مواجه است، محصولاتي مانند هندوانه كه احتياج به آب زيادي دارد در اين مناطق كشت ميشود.
تاثيرپذيري 65 درصد چاههاي آب سيرجان از كمآبي
مدير جهاد كشاورزي شهرستان سيرجان در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: براي استفاده بهينه از آب در باغهاي پسته سيرجان 162 كيلومتر لولهگذاري و احداث 17 استخر ذخيره آب انجام شد و با توجه به خشكساليهاي چند سال اخير، كمآبي 65 درصد چاههاي اين شهرستان را تحت تاثير خود قرار داده است.
احمد مسعودي با بيان اينكه برداشت سالانه آب از منابع آبي شهرستان سيرجان 520 ميليون مترمكعب است، افزود: اين در حالي است كه ورودي آب 380 ميليون متر مكعب است.
وي تصريح كرد: برداشت از آبهاي زيرزميني در شهرستان سيرجان بيش از ورودي آب به منابع آبي است كه اين امر موجب ميشود هر سال حدود يك متر سفرههاي آبي اين شهرستان افت داشته باشند.
مسعودي گفت: در واقع به ازاي هر يك متر افت منابع آبي 40 متر سفرههاي آب شور پيشروي ميكنند.
تامين آب كشاورزي رفسنجان با 1200 حلقه چاه
مدير جهاد كشاورزي رفسنجان نيز منابع آبي اين شهرستان را رو به كاهش دانست و گفت: يك هزار و 200 حلقه چاه، تامين آب كشاورزي اين شهرستان را بر عهده دارند.
رضا بماني ابراز داشت: سطح ايستايي آب در شهرستان رفسنجان به دليل خشكساليهاي پياپي در حال پايين رفتن و كيفيت آب نيز روز به روز در حال كاهش است.
غيراقتصادي شدن 30 درصد باغهاي پسته رفسنجان
وي خاطرنشان كرد: خشكسالي، كاهش كيفيت آب و عوامل طبيعي طي چند سال اخير منجر به غيراقتصادي شدن 30 درصد باغهاي پسته شهرستان رفسنجان شده است.
بماني با تاكيد بر اينكه ميزان توليد محصول اينگونه باغها جوابگوي هزينهها نيست، افزود: به منظور بهينهسازي مصرف آب در باغها 430 كيلومتر لولهگذاري با استفاده از اعتبارات ستاد توسعه كشاورزي در باغهاي پسته شهرستان رفسنجان اجرا شده است.
وي عنوان كرد: با اجراي اين كار حدود 590 نفر بيش از 230 ميليارد ريال تسهيلات دريافت كردهاند.
رضايتمندي كشاورزان از حذف آبياري باغهاي پسته در برخي از ماهها
مدير جهاد كشاورزي شهرستان انار نيز در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: اجراي طرحهاي آبياري زيرسطحي با استفاده از نصب لولههاي پيويسي و لولههاي سيماني در باغهاي پسته يكي از راهكارهاي مقابله با كمآبي است.
محمد گرجي تصريح كرد: نصب لولهاي پيويسي حدود 60 درصد و لولههاي سيماني در باغهاي پسته حدود 30 درصد در مصرف آب صرفهجويي ايجاد ميكند.
وي با اشاره به اجراي طرح حذف آبياري باغهاي پسته در برخي از ماههاي سال گفت: در سال 88 و 87 با كمك موسسه تحقيقات پسته اين طرح در شهرستان انار در برخي ماههاي فصل پاييز و زمستان به مرحله اجرا در آمد.
گرجي خاطرنشان كرد: با اجراي اين طرح مشخص شد، حذف آبياري در برخي ماههاي فصل پاييز و زمستان خللي در ميزان و كيفيت برداشت پسته ندارد.
وي بيان داشت: حذف هر يك ماه آبياري و خاموش بودن موتورپمپهاي كشاورزي موجب صرفهجويي در حدود 17 ميليون متر مكعب آب ميشود.
پرداخت 1.5 ميليارد تومان اعتبار به موتورپمپ كشاورزي انار
گرجي اظهار داشت: در نظرسنجي انجام شده نيز از خاموشي موتورپمپها در برخي ماههاي سال 75 درصد از كشاورزان شهرستان انار ابراز رضايتمندي كردهاند.
مدير جهاد كشاورزي شهرستان انار با اشاره به كمآبي و طرحهاي پرهزينه انتقال آب افزود: جهاد كشاورزي انار سال گذشته حدود يك ميليارد و 500 ميليون تومان به 64 موتورپمپ كشاورزي اين شهرستان اعتبار بلاعوض پرداخت كرده است.
وي استفاده از دستگاههاي آب شيرينكن را در باغها و موتورپمپها يكي از راههاي مهم به منظور اجراي طرحهاي آبياري تحت فشار نام برد.
اجراي سيستمهاي نوين آبياري در 6500 هكتار باغ پسته كرمان
مدير جهاد كشاورزي شهرستان كرمان در گفتوگو با خبرنگار فارس تصريح كرد: براي هر هكتار از باغهاي پسته شهرستان كرمان به منظور اجراي سيستمهاي آبياري تحت فشار 35 ميليون ريال اعتبار بلاعوض پرداخت شده است.
بيژن افضلي افزود: تاكنون 6 هزار و 500 هكتار از اراضي زير كشت پسته شهرستان كرمان به سيستمهاي نوين آبياري مجهز شده است.
وي اظهار داشت: خطوط انتقال آب توسط لوله در بيش از 80 درصد باغهاي پسته اين شهرستان انجام شده است.
افضلي گفت: دو طرح تحقيقاتي و اجرايي نيز براي بهبود كيفيت پسته توليدي عاري از هرگونه آلودگي در 250 هكتار و طرح بهبود وضعيت باغها در 300 هكتار از اراضي پسته شهرستان كرمان طي سالهاي گذشته اجرا شده است.
............................
گزارش از: الهام پيپر
............................
انتهاي پيام/2446/ي40
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 177]