واضح آرشیو وب فارسی:ايران: نگاه يوز آسيايي، سمبل اقتدار ايراني
حضور در جام جهاني فوتبال براي همه ايرانيها با غرور ملي همراه است؛ با اينكه اين احساس دير به دير و با مشقت فراوان نصيب ما ميشود، اما باز هم خوشايند است. تيم ما براي چهارمين بار در راه جام جهاني سال 2014 راهي برزيل خواهد شد. سپ بلاتر رئيس فدراسيون جهاني فوتبال كه از برگزاري جام جهاني در برزيل خوشحال است ميگويد جام جهاني در برزيل ميتواند بيش از 200 ميليون انسان را با هم متحد كند و بهترين جام جهاني در تمام تاريخ باشد. هر بازي جام جهاني صدها ميليون بيننده خواهد داشت و نگاهها از تمام دنيا به مستطيل سبز دوخته خواهد شد. كشوري كه هر 4 سال يكبار ميزبان مسابقات جام جهاني ميشود سمبلي را براي مسابقات انتخاب ميكند و اگر به خاطر داشته باشيد نماد جام جهاني 1998 فرانسه، خروس بود. نماد جام جهاني نخستين بار در سال ۱۹۶۶ معرفي شد كه «ويلي» نام داشت و شيري بود كه پيراهني منقوش به پرچم بريتانيا را بر تن كرده بود. حالا برزيل «آرماديلو» را به عنوان سمبل رسمي جام جهاني ۲۰۱۴ انتخاب كرده كه «فولكو» نام دارد و حامل پيامي زيست محيطي است.
آرماديلو در معرض انقراض است و اين پستاندار زماني كه در معرض خطر قرار ميگيرد به شكل توپ در ميآيد. آرماديلو بيشتر در شمال شرق برزيل زندگي ميكند و علت انتخاب اين پستاندار در خطر انقراض به عنوان سمبل جام جهاني، به بيانيه «جروم والك» دبير كل فيفا در مورد جام جهاني باز ميگردد كه گفته يكي از اهداف كليدي جام جهاني ۲۰۱۴ استفاده از اين رويداد براي توجه و بررسي به مسائل زيست محيطي است. پس ميتوان اين دوره از مسابقات را فرصتي براي فعاليتهاي زيستمحيطي در چارچوب قوانين فيفا دانست. تأكيد دبير كل فيفا موجب شد تا تيرماه امسال در يك كارگاه زيستمحيطي در يزد، آرش نورآقايي، فعال محيط زيست ايدهاي را مطرح كند و بگويد: حالا كه تيم فوتبال ايران به جام جهاني برزيل ميرود و از طرفي هم گونه در حال انقراضي به نام يوزپلنگ آسيايي داريم كه تنها 70 قلاده از آن باقي مانده و آن تعداد هم در ايران است، خوب است كه نماد تيم ملي ايران را در جام جهاني برزيل، يوزپلنگ آسيايي قرار بدهيم تا به اين ترتيب هم توجه مردم و مسئولان كشورمان و هم توجه جامعه جهاني و سازمانهاي بينالمللي را به اين موضوع جلب كنيم. از نمونه چنين اقدامهايي تا به حال در كشور انجام نشده اما در المپيك پكن كه چينيها خرس پاندا را انتخاب كردند توانستند اين حيوان نادر را به دنيا معرفي و به عنوان يك جاذبه توريستي مطرح كنند. اين خرس كه در طبيعت بسيار نادر است به اين دليل در نشان المپيك پكن جاي گرفت تا شعار حفاظت از محيط زيست را اعلام كند و تأكيدكننده اين مسأله باشد كه انسان بايد با طبيعت، همزيستي مسالمتآميز داشته باشد.
كليت موضوع استفاده از نماد يوزپلنگ آسيايي در بازيهاي جام جهاني هم توسط مقامات ارشد سازمان حفاظت محيط زيست و فيفا مورد قبول واقع شد و چند ماه پس از مطرح شدن اين ايده، سپ بلاتر به ايران سفر كرد و به بازديد موزه تنوع زيستي پارك پرديسان رفت. او از فعاليتها و آثاري كه در اين موزه ديد ابراز رضايت كرد و خوشحال بود كه ايران به موضوع محيط زيست و بحث گونههاي زيستي ديدگاه فراملي و جهاني دارد.
بلاتر معتقد است ميتوان در بحث يوزپلنگ به عنوان يك نماد ملي كار كرد. معصومه ابتكار، رئيس سازمان حفاظت محيط زيست صحبتهايي با او در خصوص يك ائتلاف جهاني با عنوان «يوزپلنگ» البته با اهداف كلي حمايت از تمامي گونههاي زيست محيطي داشت. بلاتر همچنين از درج تصوير يوزپلنگ ايراني روي پيراهن تيم ملي جامجهاني استقبال كرد كه خبر خوشحالكنندهاي براي فعالان محيط زيست بود.
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]