واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: ديترويت؛ نماد يك شكست تمام عيار اقتصادي
حامد رشيدي
امروزه نام ديترويت با ورشكستگي گره خورده است. ديترويت نماد شكست و افول و احتضار نظام سرمايه داري در آمريكا محسوب مي شود. ديگر كسي از ديترويت به عنوان قلب خودروسازي آمريكا ياد نمي كند! اساسا در روزهاي اخير نام ديترويت براي اوباما نمايانگر يك شكست سخت در عرصه اقتصادي محسوب مي شود.
اعلام حكم اخير دادگاه فدرال آمريكا به معناي ناكامي دو حزب دموكرات و جمهوري خواه در مقابله با ورشكستگي ديترويت است. رئيس جمهور آمريكا عملا در مقابله با عواقب و تبعات ورشكستگي ديترويت ناتوان مانده است. اين ناتواني با گذشت زمان و تحت تاثير عوامل مختلف تقويت خواهد شد. هم اكنون سئوال اصلي اينجاست كه اوباما و همراهانش چه سياستي را در راستاي مقابله با بحران شديد مالي در ديترويت در پيش خواهند گرفت؟در دوران ركود بزرگ اقتصادي، كنگره آمريكا با رأي موافق هر دو حزب با اعطاي كمك مالي به دو شركت بزرگ خودرو سازي شهر ديترويت، يعني «جنرال موتورز» و «كرايسلر»، موافقت كرد. با اين حال به نظر مي رسد كه توان دموكرات ها و جمهوري خواهان واشنگتن براي كمك فدرال به مهد صنعت خودروسازي آمريكا، بسيار اندك است. هم اكنون اوباما مرگ اقتصادي ديترويت را به صورتي عيني پذيرفته است .
ورشكستگي ديترويت نماد احتضار نظام سرمايه داري در ايالات متحده آمريكا محسوب مي شود. اوباما هنوز قدرت تجزيه و تحليل بحران هاي مالي پيش روي خود را پيدا نكرده و به دنبال مفري براي گذار از وضعيت موجود است. در اين ميان يكي از اصلي ترين نگراني هاي اوباما، تعميم بحران هاي اقتصادي آمريكا به حوزه هاي امنيتي و اجتماعي اين كشور است. بدون شك در صورت وقوع شورش در آمريكا، نه تنها اوباما، بلكه هيچ فرد ديگري نيز نمي تواند آمريكا را به حالت تعادل حداقلي بازگرداند. در اين خصوص اوباما سايه هشدار برژينسكي را بالاي سر خود حس مي كند.برژينسكي در همان سال هاي ابتدايي حضور اوباما در كاخ سفيد معتقد بود كه در صورتي كه بحران مالي فعلي در آمريكا همچنان ادامه يابد، شورش اين كشور را فرا خواهد گرفت و اين مسئله به مردم آمريكا صدمه خواهد زد.
ورشكستگي ديترويت نقطه آشكار ساز ورود آمريكا به فاز دوم بحران اقتصادي محسوب مي شود. در جريان رقابت هاي انتخاباتي سال 2008 ميلادي، اوباما مانور زيادي بر روي تشديد بحران اقتصادي در آمريكا داد.
جمهوريخواهان نيز در آن زمان عملا نمي توانستند از عملكرد اقتصادي بوش پسر و نومحافظه كاران دفاع كنند و در نتيجه انتخابات را به دموكراتها واگذار كردند. اما با گذشت 5 سال از حضور اوباما در كاخ سفيد، شهروندان آمريكايي شاهد تشديد بحران مالي و رفاهي در كشورشان هستند. در چنين شرايطي بدبيني و نااميدي شهروندان آمريكايي نسبت به هر دو حزب اصلي اين كشور به نقطه اوج خود رسيده است. در اكثر نظرسنجي ها شاهد كاهش همزمان محبوبيت اوباما و سران حزب جمهوري خواه هستيم . اين خود پيامي گوياست كه بي اعتمادي شهروندان آمريكايي نسبت به همه سياستمداران را نشان مي دهد.
واقعيت امر اين است كه نجات ديترويت از ورشكستگي عملا ناممكن است. اعطاي وام هاي كمكي و تعريف محرك هاي اقتصادي نيز نمي تواند منجر به نجات ديترويت از ورشكستگي شود. اعطاي وام هاي كمك مالي و هزينههاي محرك از آخرين سال دولت جرج بوش آغاز شد و در دوره رياست جمهوري اوباما بسط و گسترش يافت. به عبارت بهتر، اقتصاددانان دموكرات و جمهوريخواه تصور مي كردند كه مي توان با اعطاي وام و هزينه هاي محرك از ورشكستگي و تشديد بحران اقتصادي مصون ماند. در هر صورت ورشكستگي ديترويت نادرست بودن اين فرضيه را به اثبات رسانده است. بحران بدهي هاي موجود در ايالات متحده آمريكا پيامدهاي سنگينتري نيز براي اين كشور دارد و باعث وخامت بيشتر اوضاع اقتصادي و اجتماعي اين كشور خواهد شد. اين مسئله هر دو حزب دموكرات و جمهوريخواه را با بحران مواجه خواهد كرد. واشنگتن از طريق تشديد اوضاع سياسي، امنيتي در مناطق و كشورهاي مختلف جهان، به دنبال افزايش توليدات صنعتي نظامي و غير نظامي خود و صدور آن ها به مناطق مختلف جهان، با هدف تامين بخشي از كسري بودجه نجومي خود است.
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]