واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مذاكره با چينيها براي انجام 6 پروژه حمل و نقلي
وزير راه و شهرسازي از مذاكره با چينيها براي انجام شش پروژه بزرگ حمل و نقلي خبر داد و گفت: اميدواريم گشايش جدي در اين زمينه صورت گيرد و به واسطه اين پروژهها و از طريق تهاتر نفت با بقيه كشورها بتوانيم بخشي از منابع را تامين كنيم.
به گزارش خبرنگار راه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عباس آخوندي امروز - سهشنبه - در اولين نشست خبري خود كه به مناسبت روز حمل و نقل برگزار شد، با بيان اينكه اعتبار در نظر گرفته شده در بودجه براي بخش حمل و نقل كفاف انجام پروژهها را نميدهد، اظهار كرد: براي اتمام پروژههاي ملي در كشورمان حدود 120 هزار ميليارد تومان اعتبار نياز است درحاليكه كل اعتبار در نظر گرفته شده در بودجه امسال 5600 ميليارد تومان است.
به گفته او از اعتبار 5600 ميليارد توماني كه امسال براي اين بخش در نظر گرفته شده اگر حدود 2000 ميليارد تومان نيز تخصيص يابد نميتوانيم پروژههاي مورد نظر را انجام دهيم.
وي افزود: در حال حاضر 10 هزار و 500 كيلومتر ريل داريم كه اين ميزان بايد توسعه يابد و سرمايهگذاريهاي لازم در اين زمينه انجام شود. همچنين 9500 كيلومتر ريل جديد در حال ساخت داريم كه سرمايهگذاري بزرگ و ميلياردي را ميطلبد.
آخوندي با بيان اينكه در حوزه دريايي حدود 186 ميليون تن ظرفيت تخليه و بارگيري داريم، گفت: عملكرد ما در سنوات گذشته در اين بخش كمتر از 140 ميليون تن بود كه با سرمايهگذاري بيشتر در اين زمينه ميتوانيم ظرفيتها را افزايش دهيم.
وجود 100 هواپيماي زمينگير در صنعت هوايي
وزير راه و شهرسازي با بيان اينكه بيش از 57 فرودگاه فعال در كشور داريم، اظهار كرد: هم اكنون 244 فروند هواپيما داريم كه حدود 100 فروند زمينگير است كه به حجم سرمايهگذاري زيادي در اين صنعت نياز داريم.
آخوندي با اشاره به احداث شهر فرودگاهي امام و با بيان اينكه اين موضوع حجم سرمايهگذاري عظيمي ميطلبد، گفت: ترمينال يك فرودگاه امام پنج ميليون نفر ظرفيت دارد كه در حال حاضر با 4.9 ميليون ظرفيت فعاليت ميكند و در مورد توسعه شهر فرودگاهي بايد ظرفيت 40 ميليون مسافر در سال را براي آن ايجاد كنيم كه بودجه اين پروژه به 120 هزار ميليارد تومان مورد نياز براي تميل پروژههاي عمراني حمل و نقل اضافه ميشود.
وي با بيان اينكه در حوزه دريايي ظرفيت بندر شهيد بهشتي در چابهار 2.5 ميليون تن است كه بايد به 6.5 ميليون تن افزايش يابد، افزود: براي اين كار حدود 600 ميليون دلار سرمايهگذاري نياز داريم و ترمينال دو بندر شهيد رجايي كه ساخته شده بايد تجهيزاتي در آن نصب شود كه نيازمند اعتبار سنگين است.
وزير راه و شهرسازي با بيان اينكه حمل و نقل تركيبي و بهبود فضاي كسب و كار موضوع مهمي است كه بايد به آن توجه شود، گفت: با بودجهاي كه دولت دارد و با اتكا به اعتبارات عمراني دولت نميتوان پاسخگوي اين نيازها بود و چارهاي جز روي آوردن به بازار نداريم تا بتوانيم بازار حمل و نقل فعالي داشته باشيم.
ضرورت آزادسازي در حوزه حمل و نقل
آخوندي ادامه داد: بنابراين بايد به سمت آزادسازي در حوزه حمل ونقل برويم كه يك مفهوم آن اين است كه نقش ما به عنوان دولت از حاكميت به تنظيم كننده تغيير كند.
وي تاكيد كرد: تا زماني كه اين تغيير مدل اتفاق نيفتد توسعه جدي در اين بخش نخواهيم داشت و گفتوگوهايي با مجموعه مهندسي و گروههاي مختلف حمل و نقلي داشتم كه در اين زمينه اقداماتي انجام شود.
اعزام تيم بررسي سانحه براي علت تصادف در دزفول
وزير راه و شهرسازي اظهار كرد: براي تصادف اتوبوس دزفول - مشهد گروهي براي بررسي اين موضوع و تهيه گزارش اعزام شدهاند كه نتايج اين بررسي اعلام ميشود.
وي با اشاره به آزادسازي نرخ بليت هواپيما و قطار گفت: اگر بخواهيم تغيير مدل در اين بخشها را داشته باشيم ابتدا بايد به سمت بازار پيش رويم و نميتوانيم سيستم كنترل قيمت داشته باشيم و از طرف ديگر بگوييم بخش خصوصي وارد شود.
آخوندي افزود: بايد ساز و كار بخش خصوصي در اين زمينه فراهم شود و به سمت نظام بازار حركت كنيم و از جهت قانوني نيز بايد به سمت قانون آزادسازي قيمتها برنامه پنجم توسعه در بخش ريلي و هوايي پيش رويم.
مداخلات دولت در بخش حمل و نقل كاهش مييابد
وزير راه و شهرسازي تاكيد كرد: به دنبال كاهش مداخلات دولت در اين بخش هستيم.
وي افزد: بايد به سمتي حركت كنيم كه شركتهاي حمل و نقل در نظام اقتصادي آزاد، موقعيت رشد و توسعه داشته باشند و ناوگان توسعه يابد.
وزير راه و شهرسازي با اشاره به ناوگان ريلي موجود گفت: در حال حاضر 1600 واگن داريم كه نياز است حداقل به افزايش اين تعداد به 2200 دستگاه است و حتما اين امر موقعيت اقتصادي جذابي ايجاد ميكند.
آخوندي برنامه بعدي آزادسازي قيمت بليتها را بخش هوايي اعلام كرد و گفت: اين قانون را در اين بخش نيز اجرا ميكنيم و با دقت بيشتر به سمت عرضه اين امكانات پيش ميرويم.
وي با بيان اينكه دولت تدبير و اميد تمركز جدي در حوزه حمل و نقل ريلي خواهد داشت، گفت: بايد سهم حمل و نقل ريلي و جادهاي به شكل معناداري تغيير كند كه در اين راستا به حمايت دولت و مجلس نياز داريم.
مذاكره با چينيها براي انجام 6 پروژه بزرگ حمل و نقلي
وزير راه و شهرسازي با بيان اينكه در حال حاضر در رابطه با شش پروژه بزرگ با چينيها در حال مذاكره هستيم كه اميدواريم گشايش جدي در اين زمينه اتفاق بيفتد، گفت: به واسطه اين پروژهها و از طريق تهاتر نفت با بقيه كشورها بتوانيم بخشي از منابع را تامين كنيم و اميدواريم با رفع گلوگاههاي موجود، بهرهبرداري را از ظرفيتهاي موجود افزايش دهيم.
وي با ابراز اميدواري نسبت به دريافت اعتبارات از صندوق توسعه ملي براي توسعه ناوگان اظهار كرد: با توجه به آلايندگي و مصرف سوخت بيشتر در حمل و نقل جادهاي در تلاش هستيم حمل و نقل ريلي را در اولويت قرار دهيم و ما به عنوان استراتژي كلي اين موضوع را به هيات وزيران گزارش داديم و در خواست كرديم كه حمل و نقل ريلي به صورت اساسي در دستور كار و مورد حمايت قاطع دولت قرار گيرد.
آخوندي گفت: برنامه چهار سالهاي در اين رابطه به مجلس پيشنهاد داديم كه اگر به تصويب برسد تا پايان سال 96 سهم حمل و نقل ريلي به 23 درصد افزايش مييابد و برنامههايي را در اين رابطه با جزئيات طراحي كرده و به اطلاع هيات وزيران رساندهايم.
مترو پرند به سرعت در حال ساخت است
وزير راه و شهرسازي با بيان اينكه مترو پرند با سرعت در حال پيشرفت است، اظهار كرد: توافقات ما با شركت مربوطه در حال انجام است و پروژه در مسير خود به خوبي پيش ميرود.
وي درباره پروژه شهر فرودگاهي گفت: هيات وزيران اساسنامه شهر فرودگاهي را تصويب كرد كه ما منتظريم فرآيند تصويب نهايي آن انجام شود.
ادامه دارد...
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]