واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اولويت هاي بانك مركزي براي يكسان سازي نرخ ارز
نرخ ارز كاملا بر اساس عرضه و تقاضا، ذهنيتمردم و جامعه تعيين ميشود؛ بنابراين بانك مركزي هم بايد بر اساس اين مدلها اقدام به تنظيم بازار ارز كند.
به گزارش ايسنا، ولي الله سيف رئيس كل بانك مركزي در گفتگو با باشگاه خبرنگاران با بيان اين مطلب درباره وضع بازار ارز گفت: مدلهاي متعددي در رابطه با برآورد قيمت ارز وجود دارد كه بر اساس اين مدلها نرخ ارز از 2800 تومان تا 4500 تومان وجود دارد، اما واقعيت اين است كه هيچكدام از اين مدلها تعيين كننده قيمت واقعي نرخ ارز نيست.
وي در رابطه با اينكه بانك مركزي از چه ابزاري براي يكسان سازي نرخ ارز استفاده خواهد كرد، گفت: ابزار بانك مركزي براي يكسان سازي نرخ ارز زمينههايي است كه در رابطه با ايجاد ثبات اقتصادي بوجود ميآورد، مهمترين نكته و پيش نياز در اين مورد اعلام يك برنامه زمان دار براي يكسان سازي نرخ ارز است كه در اين مورد اصلي ترين اولويت در اقتصاد كشور، ارائه يك برنامه زمانبندي مشخص در اين خصوص است.
رئيس كل بانك مركزي افزود: تجربه يكسان سازي نرخ ارز از اوايل دهه هشتاد در كشورمان وجود داشته و بر اين اساس كميتهاي در بانك مركزي با حضور برخي از مديران بانكي وقت كه خود من هم عضو آن كميته بودم، تشكيل شد.
وي ادامه داد: تجربه يكسان سازي نرخ ارز در سالهاي 80 و 81 نتايج موفقيت آميزي را براي بازار ارز كشور به همراه داشت. در شرايط فعلي به ما ميگويند كه چرا بانك مركزي قبل از نيمه دوم سال 93 يعني دقيقا قبل از اجراي هدفمندي يارانهها يكسان سازي نرخ ارز را انجام نميدهد، اين در حالي است كه هماكنون فاصله بين نرخ مركز مبادلات و بازار آزاد زياد نيست.
نامبرده تصريح كرد: متاسفانه با وجود درآمدهاي خوب ارزي كه در اين هفت هشت سال اخير از محل فروش نفت حاصل كشور شد، مسئولان به جاي آنكه نگذارند قيمت ارز گران شود، اقدام به پمپاژ دلار به بازار و اصرار بر ثابت نگه داشتن نرخ آن بر روي 1050 تومان داشتند. به همين علت نگه داشتن نرخ دلار بر روي 1050 تومان باعث شد كه شرايط به حالت انفجاري برسد و در نهايت ما شاهد افزايش بيرويه نرخ ارز در ماههاي گذشته باشيم، در حالي كه نرخ تورم داخلي 30 درصد بود و تورم خارجي نرخ پنج درصد را نشان ميداد.
وي با بيان اينكه آن چيزي كه در شرايط فعلي قبل از يكسان سازي نرخ ارز بيشتر مورد توجه مسئولان است، ايجاد ثبات اقتصادي در كشور است، اظهار كرد: آن چيزي كه در شرايط فعلي نسبت به آن ابهام وجود دارد، تورم بالا بهعلاوه اينكه چند مرحله ديگر از ترميم قيمت حاملهاي انرژي و اجراي مرحله دوم هدفمندي يارانهها باقي مانده كه اين موضوعات صرفا در سال 93 از سوي مسئولان به مرحله اجرا گذاشته ميشود.
سيف در ادامه تصريح كرد: در شرايط كنوني وجود تورم 40 درصدي به هيچ عنوان مناسب اقتصاد كشور نيست. به همين علت يكي از بحثهاي مثبت طرح شده از سوي دولت موضوع ارتباط پولي است كه با ورود دولت جديد نظم و انضباط در سياستهاي پولي به مرحله اجرا گذاشته شد و يكي از اين موارد تفكيك سياست پولي از مالي است و بر اين اساس دولت ديگر دست در جيب نظام بانكي نميكند.وي با اشاره به اينكه اميدواريم تا پايان سال 92 متوسط سالانه نرخ تورم به 35 درصد برسد، تلاش دولت يازدهم را در جهت ايجاد ثبات اقتصادي در كشور مورد تاكيد قرار داد وگفت: وقتي بحث تورم ميشود، ميگويند كه تورم در شرايط كنوني 40 درصد است، بعد از آنكه تورم به 20 درصد ميرسد خوشحال ميشوند و حتي ميگويند كه نرخ تورم كاهش يافته، اينكه متوسط نرخ تورم در گذشته 40 درصد بوده و الان به 20 درصد رسيده به معني كاهش نرخ گراني نيست.رئيس كل بانك در باره آخرين وضع مركز مبادلات ارزي گفت: فعلا به هيچ عنوان برنامه تعطيلي مركز مبادلات ارزي مطرح نيست زيرا هيچ دليلي براي تعطيل كردن اين مركز وجود ندارد. اين مركز در واقع مكانيزم بورس را به مرحله اجرا ميگذارد. به گونهاي كه هركس ارزي دارد براي فروش به آنجا ميآورد و هركس ارز بخواهد از آنجا ميخرد، بانك مركزي صرفا بر اين مركز نظارت ميكند و اين مركز نقش مهمي در يكسان سازي نرخ ارز دارد.وي در پايان گفت: عرضه ارز در مركز مبادلات ارزي براساس عرضه و تقاضا انجام ميشود و درباره تداوم پرداخت دلار به متقاضيان بايد بگويم كه اين پرداخت به هيچ عنوان قطع نشده و با اجراي گشايشهايي كه به زودي انجام ميشود، تزريق ارز به ويژه دلار به مركز مبادلات ارزي بيشتر ميشود.
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]