واضح آرشیو وب فارسی:فارس: معاون اسبق ارزي بانك مركزي در گفتوگو با فارس:امكان يكسانسازي نرخ ارز با منابع فعلي وجود دارد/ ورود بانكها به بازار آزاد ارز
معاون ارزي اسبق بانك مركزي يكسانسازي نرخ ارز با منابع موجود را كاملا امكانپذير دانست و گفت: براي تحقق اين هدف بايد مديريت منابع ارزي كشور در اختيار بانك مركزي باشد و راهكار آن نيز وارد كردن بانكها به خريد و فروش ارز آزاد است.
سيدكمال سيدعلي در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، اظهارداشت: درآمدهاي ارزي از دو منظر تامين بودجه ريالي دولت از طريق فروش ارز و منظر ديگر نرخ ارز اتاق مبادلات ارزي نبايد با نرخ بازار آزاد فاصله زيادي بگيرد.
وي افزود: به نظر ميرسد با توجه به اينكه فشار تحريمها در حال كاهش است و نفت بيش از 100 دلار به فروش ميرسد، امكان كسب 50 ميليارد دلار درآمد ارزي از محل فروش نفت و 20 ميليارد دلار هم فرآورده نفتي وجود دارد.
اين كارشناس ارزي با بيان اينكه با 70 ميليارد دلار بايد تقاضاهاي زيادي را پاسخگو باشيم، گفت: در صورتي كه سهم وزارت نفت و صندوق توسعه ملي را كم كنيم، حدود 40 تا 45 ميليارد دلار از درآمدهاي ارزي باقي ميماند و به اين ترتيب مصارف دولت و فروش ارز در مركز مبادلات با اين ميزان منابع بايد انجام شود.
وي تصريح كرد: از طرف ديگر حداقل 40 ميليارد دلار صادرات غيرنفتي داريم كه براي تامين كالا و خدمات در كشور به كمك بانك مركزي ميآيد، كالاهايي كه با نرخ آزاد وارد ميشود از اين محل تامين ميشود و ساير تقاضاها را ميتواند از محل صادرات غيرنفتي پاسخ داد.
سيد علي با بيان اينكه مجموع كل واردات كشور بيش از 50 ميليارد دلار براي سال آينده پيشبيني نميشود، افزود: با توجه به اين موارد سال آينده مشكلي براي تامين تقاضاها وجود ندارد.
*مديريت كل منابع و مصارف ارزي بايد در اختيار بانك مركزي قرار گيرد
وي تصريح كرد: بايد مديريت منابع و مصارف ارزي كشور در اختيار بانك مركزي باشد؛ در حال حاضر ارزهايي كه در بودجه منظور شده، در اختيار دولت قرار ميگيرد و ارزهاي صادرات غيرنفتي هم با نرخ آزاد فروخته ميشود و در شبكه بانكي قرار نميگيرد.
معاون اسبق ارزي بانك مركزي ادامه داد: بانك مركزي ميتواند با تدوين دستورالعمل و ابلاغ به كل سيستم بانكي، بانكها را به نمايندگي از صرافيهاي خود مجاز به خريد ارز آزاد كند؛ اگر بانكها بتوانند براي مديريت منابع و مصارف ارز آزاد بخرند، بانك مركزي ميتواند با استفاده از اين منابع بازار را تحت كنترل خود قرار دهد.
وي با بيان اينكه صرافيهاي بانكها فراگيري كمي دارند، گفت: بسياري از ارزهاي آزاد به صورت فيزيكي جابهجا ميشود و اگر بانكها به نمايندگي از صرافيهاي خود اين ارزها را خريداري كرده و به مصارف كالاها و خدماتي كه در مركز مبادلات ارزي پوشش داده نميشود، برسانند بخش عمدهاي از مصارف و تقاضاها با مديريت بانك مركزي تامين خواهد شد.
سيد علي ادامه داد: بانكها در مبادي ورودي و مرزها با نرخ آزاد خريداري كرده و با نرخ آزاد بفروشند و اين اقدام به تدريج فاصله نرخ ارز در بازار آزاد و مركز مبادلات ارزي را از بين خواهد برد.
*پوشش تمام تقاضاهاي ارز با خريد ارز آزاد توسط بانكها
وي افزود: در حال حاضر بعضي مصارف ارزي وجود دارد كه توسط صرافيهاي آزاد انجام ميشود و در صورت خريد و فروش ارز آزاد توسط بانكها، امكان تامين آن توسط شبكه بانكي هم وجود دارد.
اين كارشناس اقتصادي تاكيد كرد: پوشش تقاضاي ارز توسط صرافيهاي آزاد مشكلي ندارد اما براي يكسانسازي نرخ ارز، بايد بانك مركزي منابع و مصارف ارز را مديريت كند كه راهكار عملي آن ورود سيستم بانكي به خريد و فروش ارز آزاد است.
وي با اشاره به فعاليت مركز مبادلات ارزي و بازار آزاد، تصريح كرد: هماكنون براي خريد 3 هزار دلار بايد فرد به چهارراه استانبول و ميدان فردوسي مراجعه كند اما صرافيهاي بانكها هم ارز ميفروشند؛ با توجه به اينكه امور بينالملل بانكها اجازه خريد و فروش ارز آزاد ندارند، اين ارزها متفرق و پراكنده است.
*بانكها ارز را در مبادي ورودي به نرخ آزاد خريداري كنند
سيد علي گفت: سيستم بانكي ميتواند در مبادي وروي كشور، ارز آزاد را خريداري كرده و همان را بفروشد،در واقع به جاي اينكه فرد ارز خود را در چهارراه استانبول بفروشد و يا بازار آزاد بفروشد، به شبكه بانكي خواهد فروخت.
وي تصريح كرد: در حال حاضر حوالههاي صادرات غيرنفتي در بازار در حال خريد و فروش است كه شعب بانكها ميتوانند به نمايندگي از صرافيهاي خود، اين حوالهها را خريداري كرده و بفروشد.
معاون اسبق ارزي بانك مركزي ادامه داد: اين روش در واقع شبيه بازار فرعي سالهاي گذشته است. اين مسيري است كه بالاخره طي خواهد شد.
*امكان يكسانسازي نرخ ارز با منابع فعلي وجود دارد
وي با بيان اينكه بانكها ميتوانند ارز خريداري شده را با با اندكي افزايش به متقاضيان بفروشد، گفت: در واقع با منابع ارزي فعلي در كشور امكان يكسانسازي نرخ ارز وجود دارد و بانك مركزي نبايد تنها تمركز خود را به استفاده از منابع حاصل از صادرات نفت قرار دهد.
انتهاي پيام/
دوشنبه 2 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]