واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: جاسوسي فيسبوك حتي از "نانوشتهها"!
فيسبوك در مقالهاي اعلام كرده، از اين امكان برخوردار است كه ميتواند پيشنويس نوشتههاي كاربر را كه نهايتا تصميم به انتشار آنها نميگيرد، همانطور كه تايپ ميشوند، ذخيره و نگهداري كند.
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از دويچه وله، اگر از اعضاي شبكه اجتماعي فيسبوك باشيد لابد تا كنون در اين موقعيت آشنا بودهايد كه چيزي بنويسيد٬ نيمه كاره رهايش كنيد٬ فكر كنيد و از انتشارش منصرف شويد و به جاي كليك بر دكمه انتشار٬ نوشته خود را "ديليت" (حذف) كنيد. اما آيا تا كنون خود از پرسيدهايد كه آيا فيسبوك توانايي آن را دارد نوشتههاي پست نشده (انتشار نيافته) شما٬ همانهايي را كه نيمهكاره يا كامل از انتشارشان منصرف شدهايد٬ بخواند و آرشيو كند؟
اگر از كاربران سرويس ايميل گوگل٬ جيميل (gmail) باشيد٬ حتما متوجه شدهايد كه به هنگام نگارش ايميل نوشتههاي شما خودبهخود ذخيره شده و حتي اگر از ارسال آن نيز صرفنظر كنيد ميتوانيد نسخه خام ايميل خود را در بخش "پيشنويسها" (drafts) ببينيد كه در آنجا آرشيو شده است.
حالا بر اساس اطلاعاتي كه از سوي دو تن از كاركنان كمپاني فيسبوك منتشر شده است مشخص شده كه فيسبوك نيز از امكانات فنياي نظير جيميل برخوردار است و نوشتههاي شما همان لحظه كه در حال تايپ آن هستيد٬ و فارغ از انتشار يا كنسل كردن انتشار٬ توسط فيسبوك جمعآوري ميشوند.
فيسبوك اين اقدام را كه كاربر چيزي مينويسد و از انتشار آن صرفنظر ميكند "خودسانسوري" تلقي كرده و در مقالهاي كه توسط دو تن از كاركناناش انتشار يافته به آن پرداخته است.
به گزارش "اسليت"٬ ساويك داس٬ دانشجوي دكترا و كارآموز بخش نرمافزار كمپاني فيسبوك٬ و آدام كرامر٬ متخصص دادهپردازي در فيسبوك٬ مقالهاي از مطالعات خود درباره رفتارهاي خودسانسورگر پنج ميليون كاربر انگليسيزبان فيسبوك منتشر كردهاند.
مقاله آنها مشخص ميكند كه فيسبوك بر افكار شما حتي بدون انتشار نظارت دارد.
مطالعه داس و كرامر از تحليل استتوسهاي منتشرنشده يا نوشتهها روي صفحه ديگران كه فرد در نهايت از انتشار آن خودداري كرده و همچنين كامنتهاي پيش از انتشار حذف شده بر پستهاي ديگران به دست آمده است.
هنگام نوشتن در فيسبوك٬ اين شبكه اجتماعي كدهايي را به مرورگر شما ارسال ميكند و اين كدها به صورت اتوماتيك آنچه را كه شما تايپ ميكنيد را تحليل ميكند و به فيسبوك گزارش ميدهد.
*** وضعيت حريم شخصي كاربران
هنوز مشخص نيست واكنش فعالان و موسسات حمايت حريم شخصي آنلاين به اين موضوع چه خواهد بود. چرا كه بر اساس قوانين حريم شخصي در فيسبوك٬ در بخشي با عنوان "Information we receive and how it is used" مشخص ميشود كه فيسبوك تنها اطلاعاتي را كه شما براي انتشار انتخاب ميكنيد يا با ديگران تعامل ميكنيد، جمعآوري ميكند.
اما چيزي مويد اينكه فيسبوك محتوايي را كه شما نهايتا تصميم گرفتهايد منتشر نكنيد نيز آرشيو ميكند گفته نشده است. ممكن است نوشتن و پاك كردن از سوي فيسبوك نوعي تعامل كه در بخش حريم شخصي درباره آن صحبت كرده شمرده شود، ولي به نظر نميرسد كاربران فيسبوك نيز چنين برداشتي را داشته يا هنگام نوشتن و پاك كردن و پيش از انتشار انتظار داشته باشند كه رفتارهايشان در حال ثبت باشد.
البته داس و كرامر در مقاله خود ادعا ميكنند كه اطلاعات فيسبوك محدود به اين است كه آيا خودسانسوري صورت گرفته يا خير٬ و دربرگيرنده محتوا نميشود به اين معنا كه فيسبوك اطلاعي از موضوع انتشار نيافته ندارد و تنها ميداند كه اين امر اتفاق افتاده است.
اما يك نماينده فيسبوك به اسليت ميگويد كه اين گزينه كه فيسبوك از محتوا هم مطلع شود از نظر فني ممكن است. امري كه ظاهرا فيسبوك هم از آن امتناعي ندارد.
داس و كرامر در مقاله خود نوشتهاند كه تا اينجا برايشان مشخص شده كه چه ميزان و كجا خودسانسوري صورت گرفته و حالا وقت آن است كه تحليل كنند كه چه چيزي و چرا مورد خودسانسوري قرار گرفته است.
اين جمله تاييدي است بر تمايل فيسبوك براي خواندن محتواي آنچه كاربر پس از نگارش از انتشار آن منصرف شده است.
اقدام فيسبوك حتي از آنچه آژانس امنيت ملي آمريكا (NSA) انجام داده و اطلاعات در گردش كاربران در بسياري از نقاط دنيا را خوانده است عميقتر است، چرا كه آژانس ظاهرا تنها به اطلاعات منتشر شده دسترسي داشته اما فيسبوك حتي پيش از انتشار اطلاعات را جمعآوري ميكند.
با اينهمه بحث داس و كرامر اين است كه خودسانسوري بد است، چرا كه از توليد محتوا كه اساس كار فيسبوك و ديگر شبكههاي اجتماعي است جلوگيري ميكند. بنابراين فيسبوك به تحليل خودسانسوري كاربران خود نياز دارد تا آنها را به شيوههاي مختلف وادارد يا شرايطي را مهيا كند كه خودسانسوري كمتري انجام دهند و حيات فيسبوك از اين طريق تامين باشد.
انتهاي پيام/
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]