واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مجلس شوراي اسلامي و لزوم نقشآفريني 3 سطحي در مساله هستهاي
مجلس شوراي اسلامي بهعنوان يكي از مهمترين اركان ملي داراي نقش بهسزايي در تمام موضوعات حساس ملي از جمله مساله هستهاي است و در 3 سطح ميتواند در آن نقشآفريني كند.
به گزارش خبرگزاري فارس، با افزايش وسعت و شدت مذاكرات ايران و شش كشور موسوم به 1+5 كه با بر سر كار آمدن تيم جديد هستهاي در ايران همراه بود، تلاشها و اقدامات يك نهاد آمريكايي به شدت افزايش يافت: «كنگره آمريكا».
تمام كساني كه طي 3 ماه گذشته اخبار مذاكرات هستهاي را دنبال كردهاند حتما با نقش مخرب نمايندگان تندروي كنگره آمريكا آشنا هستند. با اين وصف، در آمريكا يك نهاد قدرتمند وجود دارد كه اولا عليه منافع ايران سنگاندازي ميكند و ثانيا احتمالا در يك تقسيم نقش مزورانه در حال نوشتن سناريوي مشترك امتيازگيري از ايران است.
با اين وضعيت و با توجه به حساسيت مساله هستهاي و ارتباط شديد آن با منافع و امنيت ملي كشور، اركان ملي ايران نيز كه بر طبق قانون اساسي كشورمان در تدوين سياست خارجي كشور نقش دارند، بايد در چارچوب سياستهاي كلي تعيين شده از سوي مقام معظم رهبري وارد عمل شده و ضمن پاسخگويي به تهديدات بر حفظ منافع ملي جمهوري اسلامي ايران تاكيد كنند. يكي از مهمترين اركان ملي كه نقشآفريني آن در مسئوليتهاي ملي از اهميت بهسزايي برخوردار است، مجلس شوراي اسلامي است.
* 3 سطح نقشآفريني مجلس شوراي اسلامي در مساله هستهاي
در شرايط فعلي دستكم 3 دسته اقدامات قابل انجام توسط مجلس شوراي اسلامي قابل تصور است. ذكر اين نكته نيز ضروري است كه در يكي از بندهاي توافق ژنو بر نقش مجلس شوراي اسلامي در خصوص مساله پروتكل الحاقي تصريح شده و لذا نقش حقوقي اين نهاد قانونگذاري در توافق ژنو نيز به رسميت شناخته شده است.
اما در خصوص 3 دسته اقداماتي كه نهادي چون مجلس ميتواند به عمل آورد:
الف – اقدامات هشداري: مجلس ميتواند هشدارهاي لازم را در خصوص اقدامات طرف مقابل صادر كند. در اين خصوص نمايندگان مجلس بالاخص كساني كه در حوزه سياست خارجي تجربياتي دارند ميتوانند از طرق:
1- رسانهها؛
2- صدور بيانيه؛
3- صدور نامه به مقامات اجرايي كشور
هشدارهاي لازم را صادر كرده و نشان دهند كه اين نهاد تقنيني كاملا آماده است تا در صورت لزوم از منافع ملي كشور دفاع كند.
ب – اقدامات تنبيهي: مجلس شوراي اسلامي ميتواند از طريق تصويب مصوبات مشخص، تنبيهاتي را براي نقض توافق براي طرف غربي در نظر بگيرد. گستره اين اقدامات تنبيهي ميتواند متنوع باشد اما به هر حال از سطح كم تا سطح زياد انجام آنها ميتواند در راستاي منافع ملي صورت پذيرد.
حتي امكان سطحبندي اين تهديدات هم در مصوبات مجلس وجود دارد و ميتوان در برابر هر نقض عهدي گسترهاي از تهديدات قابل اجرا را در نطر گرفت.
اقدامات تنبيهي به عبارت ديگر هزينههايي است كه حريف در خصوص نقض عهد خواهد پرداخت و بنابراين بايد با ساختن تصوير درستي از اين هزينهها، طرف مقابل را از عهدشكني بازداشت.
ج – تهديد دشمن: فراتر از هشدار و تنبيه و خارج از مصوبه، ميتوان در مقابل تهديدات كنگره آمريكا، اين كشور را تهديد كرد.
منطق ايجاب ميكند كه تهديدات مكرر مقامات كنگره آمريكا بيپاسخ نماند. در برابر اين تهديدات بايد در همان سطح و با قاطعيت دشمن را تهديد كرد و جلوي رجزخوانيهاي بيشتر او را گرفت.
اين سطح از اقدام، فراتر از منافع ملي، عزت ملي را در برميگيرد. در صورت لزوم اين تهديدات ميتوانند به مصوبات تنبيهي كه پيشتر نيز توضيح آنها داده شد نيز تبديل شوند.
به هر روي، در برابر اقدامات طرف آمريكايي لازم است كه همه پتانسيلهاي ملي ايران به كار گرفته شوند كه مجلس هم يكي از مهمترين آنهاست. طبعا نبايد انتظار داشت كه ايرانيان هر روز نام كنگره آمريكا و تهديدات آن را بشنوند اما در مقابل مدافعهاي نبينند. از اين رو ايفاي نقش دقيق و حكيمانه مجلس در مسير سخت پرونده هستهاي انتظار ميرود.
انتهاي پيام/
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]