واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: آمادگي اروپايي ها براي كاهش تحريم ها در ژانويه
گروه سياسي: اقدام وزارت خزانهداري آمريكا در اضافه كردن برخي افراد و موسسات به ليست سياه تحريمها هرچند با توافقنامه ژنو منافاتي نداشت اما حركت آنها را نميتوان بر مدار اخلاق و اعتمادسازي توصيف كرد و همين حركت زمينه بهانهگيريهايي را فراهم كرد كه عده اي در داخل ايران و جمعي از تندروان خارجي به اصل موضوع حمله كنند، اما نبايد فراموش كرد كه پس از ده سال تعميق بياعتمادي در عرصه بينالمللي برسر فعاليت هستهاي به تازگي توافقي براي اعتمادسازي و حل مسائل صورت گرفته و اين موضوع نياز به زمان و ادامه مذاكراتي دارد كه در گذشته فقط به خواندن مواضع در جلسات بسنده ميشد و پس از آن مدام بر فشار عليه ايران افزوده ميشد. البته سفر هيات پارلماني اتحاديه اروپا به تهران را هم ميتوان در راستاي رايزنيهاي مثبت در زمينه توافق ژنو و رفع نقاط منفي به منظور كاهش تحريمها عنوان كرد و نشانهها حاكي از آن است كه تلاشها براي رفع موانع احتمالي در روند كاهش تحريمها در شش ماه آينده صورت ميگيرد.
با اينكه هنوز در چرايي بازگشت كارشناسان ايراني از مذاكرات ژنو اطلاعات چندان دقيقي منتشر نشده است، برخي تحليلگران اين امر را واكنش ايران به اضافه شدن افراد و نهادهاي جديد به ليست سياه تحريم ايالات متحده تلقي كردهاند، اين در حالي است كه اين امر منجر به آن شد كه در دور روز گذشته، افكار عمومي دچار پرسش جدي شود و آن اينكه آيا بر خلاف روح توافق ژنو، دوباره تحريمها افزايش مييابد؟
به گزارش تابناك، صرفنظر از اقدام ايالات متحده و معناي آن، اكنون گويا اتحاديه اروپا راهي متفاوت ميپيمايد و نشانههاي مثبتي از تمايل سران اين اتحاديه براي كاهش تحريمهاي ايران در قالب توافقنامه موقت ژنو به چشم ميخورد.
كارل بيلت وزير امور خارجه سوئد، در گفتوگو با رويترز گفته است كه هيچ دليلي وجود ندارد كه اتحاديه اروپا نتواند در ماه ژانويه، اقدام به كاهش تحريمهاي ايران در قالب موافقتنامه موقت ژنو كند.
وي در رابطه با اقدام جديد ايالات متحده در تحريم نهادها و افراد جديد، ضمن كم اهميت جلوه دادن جديت اين اقدام گفته است: البته اين كار ايالات متحده كمك خاصي نميكند.
وي كه در حاشيه كنفرانس سياست جهاني با حضور رهبران سياسي و اقتصادي در موناكو سخن ميگفت، افزوده است: گمان نميكنم در وين مشكل خاصي بوده باشد در واقع مشكلات برطرف شده است اميدوارم در ماه ژانويه شاهد كاهش تحريمهاي ايران باشيم من هيچ دليلي براي مخالفت با اين كار نميبينم.
اشاره مستقيم بيلت به طرح پيشنهادياي است كه كاترين اشتون، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا براي كاهش تحريمهاي ايران پس از موافقتنامه ژنو، آن را در اتحاديه و سران آن مطرح كرده است؛ تقريبا يك هفته پس از امضاي توافقنامه ژنو طرحي كه بنا بر تقويم، قرار است در ماه جاري و نهايتا تا هفته آينده براي آن تصميمگيري شود.
پيش از اين، لوران فابيوس، وزير امور خارجه فرانسه در خصوص اين طرح گفته بود: در حال آماده كردن طرحي براي كاهش تحريم ايران هستيم، ولي اين طرح هدفدار، محدود و قابل بازگشت است.
وي در پاسخ به اينكه چه زماني برداشتن تحريمها اتفاق خواهد افتاد، گفته بود: ماه دسامبر.
در تحليل اين سخنان ميتوان اذعان داشت كه اكنون اتحاديه اروپا سيگنالهاي مثبتي را به سمت ايران ميفرستد؛ سيگنالهايي كه شايد با توجه به اقدام ايالات متحده در افزودن ليست تحريمها ـ كه بسياري از تحليلگران آن را براي جلب حمايت سناتورهاي تندرو سنا ميدانند ـ ميتواند از اين پس قويتر نيز باشد و تا حد زيادي جو به وجود آمده در دو روز گذشته، پيرامون توافق ژنو را تعديل كند.
حمايت قوي مردم آمريكا از توافق ژنو
در همين راستا، شبكه سي ان ان با اشاره به اينكه توافق ژنو ميتواندبراي تهران و واشنگتن سودمند باشد، نوشت: دو هفته پس از توافق گروه 1+5 و ايران، مردم آمريكا همچنان پيگير اين توافق هستند.
ليسي هيلي نويسنده اين تحليل افزوده است: نظرسنجيهاي مختلف از سوي مراكز رسانهاي مانند واشنگتن پست، اي بي سي و رويترز حاكي از حمايت قوي مردم آمريكا از توافق با ايران است.
در ادامه گزارش آمده است: در عين حال نظرسنجي موسسه پيو نشان ميدهد كه مردم آمريكا درباره اهداف ايران ابراز ترديد كردهاند و اين نشان ميدهد توافق خيلي پيچيده است، اما در همين حال اين قابل درك است كه مردم آمريكا اذهان خود را به اين توافق معطوف كردهاند.
نويسنده ادامه ميدهد: آيا اين يك توافق ممتاز است؟ نه. اين براي هيچ كدام از طرفها ايدهآل نيست آمريكا قصد ندارد كه برنامه هستهاي ايران را كاملا برچيند و در عين حال تخفيف تحريمهاي ايران هم نسبتا ناچيز اما اين خود يك گام اوليه خوب است و نشان ميدهد كه جامعه بينالمللي از اين توافق حمايت ميكند.
توافقي كه تسليم را به هر كدام از طرفها تحميل كند، غير منطقي و غير واقعگرايانه است و ايالات متحده هم نبايد به دنبال كسب امتيازهايي باشد كه حاصل خشم است يا اقداماتي (سختگيرانه) كه مشوق عمليات فريب در آينده ميشود و هر توافقي كه احساس غرور ايرانيها را زير سوال ببرد، به آساني ميتواند تندروها را به ضرر مسوولان عملگرا تقويت كند.
گمانهزني لاوروف از عملكرد اروپاييها
اما سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه طي گفتوگويي با راشا24 اظهار داشت: اتحاديه اروپا اجراي توافقات صورت گرفته در خصوص برنامه هستهاي ايران را به تاخير مياندازد.
وي گفت: اين توافقات در پايان ماه نوامبر سال جاري در جريان مذاكرات گروه 1+5 با ايران حاصل شدند، قرار است كه در مرحله اول، ايران برنامه غنيسازي خود را در ازاي كاهش مرحله به مرحله تحريمهاي بينالمللي از طرف آمريكا و اتحاديه اروپا تا حدي كاهش دهد و متاسفانه آغاز اجراي اين برنامه فعلا به طول انجاميده است.
وزير خارجه روسيه ادامه داد: اتحاديه اروپا به ما اطلاع داده است كه اين توافقات بايد توسط تمامي كشورهاي عضو اتحاديه اروپا به تاييد برسد. نزديكترين زمان براي به اجرا درآوردن آن شانزده دسامبر است با اين حال، نشانههايي وجود دارد كه ميگويد ممكن است اتحاديه اروپا در مرحله اول، بسته را تاييد نكند.
وي تصريح كرد: در آن صورت تاريخ بعدي بررسي ژانويه خواهد بود با اين اوصاف يك ماه از شش ماه تعيين شده براي اجراي مرحله اول به تعويق خواهد افتاد. لاوروف ضمن اظهار نگراني از اين مسئله گفت: ما سعي داريم بدانيم كه اين چه مانع غيرقابل عبوري است كه به خاطرش توافقات تاريخي و موفقيت آميز در سالهاي مذاكره بايد به تعويق بيفتد.
عراقچي براي رايزنيهاي هستهاي عازم آلمان شد
سيدعباس عراقچي، معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه كشورمان و عضو تيم مذاكرهكننده هستهاي به منظور رايزني با مقامات آلمان و شركت در نشست بنياد كوربر به آلمان سفر كرد. وي قرارست در اين سفر يك روزه با قائم مقام وزير خارجه آلمان ديدار و گفتوگو كند.
پس از قطع مذاكرات كارشناسي در وين به نظر ميرسد دو طرف ميكوشند هر گونه زمينه منفي را به صورت ديپلماتيك و در فضاي ديپلماتيك حل و فصل كنند و براي رفع ابهامات نياز به اين زمان احساس ميشود.
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]