واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تحريم هاي ايران كاهش نمييابد
براي ادامه فشار بر اقتصاد ايران، ما بانكهاي خارجي را در مقابل انتخابي دشوار قرار دادهايم. آنها بايد ميان كار با بانكها و شركتهاي ايراني و آمريكايي يكي راانتخاب كنند. نميتوانند با هردوي آنها كار كنند.
ديويد كوهن *
فشار شديد تحريمهاي بينالمللي به رهبري آمريكا، دولت ايران را پاي ميز مذاكرات ژنو آورد و موجب دستيابي به توافق بر سر برنامه اقدام درباره برنامه هستهاي ايران شد. من به عنوان مقام مسئول طراحي و اعمال تحريمها عليه ايران در آمريكا، اطمينان دارم كه فشار تحريمها عليه ايران به طور فزاينده ادامه مييابد. ايران شش ماه ديگر وقتي زمان توافق موقت كنوني به پايان برسد، از امروز هم گرفتارتر خواهد شد.
دليل حرفم اين است.
براي شروع بايد بگويم، مجموعه تدابير كاهش تحريم كه در توافق موقت كنوني انديشيده شده از نظر اقتصادي چندان براي ايران با اهميت نيستند. مهمترين بخش اين كاهش تحريم امكان دسترسي ايران به 2/4 ميليارد دلار از دارايي مسدودشده خودش است كه در خارج از اين كشور قرار دارد. از سوي ديگر تحريمهاي آمريكا عليه صادرات پتروشيمي ايران و همچنين صنايع خودروسازي به طور موقت تعليق ميشوند. به تخمين ما، با تعليق اين بخش از تحريم، 5/1 ميليارد دلار درآمد طي 6 ماه آينده نصيب ايران ميشود البته در شرايطي كه ايران بتواند براي محصولات خودرو و پتروشيمي خودش مشتري پيدا كند. اين كار دشواري است. صنعت خودروي ايران دچار مشكلات درازمدت است و واردكنندگان پتروشيمي قراردادهاي بلندمدت را ترجيح ميدهند كه اين هم با توجه به شش ماهه بودن مدت توافقنامه با ايران، ممكن نيست.
در توافق اخير، تحريمها عليه ايران در زمينه خريد و فروش طلا هم تعليق شدهاست. اما چون محدوديتهاي باقيمانده عليه ايران اين كشور را از استفاده از ذخاير خارجي يا پول خودش براي خريد طلا منع ميكند، اين بند هم ارزش چنداني براي ايران ندارد. هر طلايي كه ايران خريداري ميكند ارزش خود را در مقابل ارزي كه براي خريد آن تلف كرده از دست ميدهد.
اين توافق تحت شرايط سختي، به ايران امكان ميدهد كه 400 ميليون دلار از پول مسدود شدهاش را براي پرداخت شهريه دانشجويان ايراني مشغول به تحصيل در خارج به خارج از كشور منتقل كند. اگر ايرانيها به تعهدات خود در اين توافق پايبند باشند، طي شش ماه آينده به 6 تا 7 ميليارد دلار از دارايي خود دسترسي مييابند. اين يعني دستيابي به پول خودشان . حتي يك دلار از مالياتدهندگان آمريكا به جيب ايران نميرود.
با توجه به اقتصاد دچار مشكل ايران، اين مقدار پول آزاد شده به جايي نميرسد. ايران در ركود شديد است و اقتصادش سال گذشته 5 درصد كوچك شد. نرخ تورم سالانه در ايران اكنون 40 درصد است. پول ملي ايران 60 درصد از ارزش خود را از دست دادهاست. اين ميزان كاهشي كه در تحريمها ايجاد ميشود بخش كوچكي از 80 ميليارد دلاري است كه ايران از سال 2012 به خاطر تحريمهاي آمريكا، اتحاديه اروپا و تحريمهاي نفتي از دست دادهاست. اين ميزان بخش اندكي از 100 ميليارد دلاري پول ايران است كه در خارج ازكشور مسدود شده و اين كشور به آن دسترسي ندارد.
اقتصاد ايران همچنان دچار مشكل خواهد ماند زيرا چارچوب اصلي تحريمهاي آمريكا به ويژه تحريمهاي نفتي، بانكي و پولي همچنان دست نخورده باقي ميماند .تحريمهاي نفتي به تنهايي ماهانه 5 ميليارد دلار به ايران زيان ميزند. اين يعني طي مدت شش ماهه توافق، ايران 30 ميليارد دلار از درآمد نفتي خود را از دست ميدهد. دسترسي ايران به درآمدهاي نفتياش هرچه كه باشد، همچنان مسدود ميماند.
همه تحريمهاي ما عليه موسسات مالي ايران دست نخورده باقي ميماند. اين يعني ايران همچنان به دور از سيستم بانكي بينالمللي خواهد ماند و توانايي جابه جايي يا هزينه كردن پول خودش را ندارد. تحريمهايي كه سرمايهگذاري در بخش انرژي ايران را منع ميكند و مانع از توسعه منابع نفت و گاز اين كشور ميشود همچنان باقي ميماند. ممنوعيت كامل تجارت آمريكا با ايران هم باقي ميماند.
همانطور كه پرزيدنت اوباما هنگام اعلام خبر برنامه اقدام ژنو گفت، ما كاملا به اعمال تحريمها متعهد هستيم. ما ميدانيم كه تحريمها خود به خود اجرا نميشوند و براي تضمين اجراي آنها، شركتهاي اصلي و دور زنندگان تحريمهارا شناسايي و تحريم ميكنيم.تيم من در وزارت دارايي در كنار ديگر اعضاي دولت آمريكا در سالهاي اخير بيش از 600 بار اين كار راكردهاند و به اين كار ادامه خواهند داد.
براي ادامه فشار بر اقتصاد ايران، ما بانكهاي خارجي را در مقابل انتخابي دشوار قرار دادهايم. آنها بايد ميان كار با بانكها و شركتهاي ايراني و آمريكايي يكي راانتخاب كنند. نميتوانند با هردوي آنها كار كنند. براي محدود نگه داشتن درآمد نفت ايران، ما همچنان تلاش ميكنيم كه ايران نتواند حتي يك بشكه نفت اضافه نسبت به حالا بفروشد. ما با همه مقامات خارجي، بازرگانان و بانكداراني كه فكر ميكنند اكنون زمان آزمودن است و ميخواهند كه با ايران وارد تجارت شوند تماس ميگيريم تا اين اتفاق نيافتد. پيام ما به آنها اين است كه حواسمان به همه هست و عليه هر كسي در هر جايي كه تحريمهاي ايران را نقض كند اقدام خواهيم كرد.
تحريمها به ايران انگيزه قوي داد تا توافق گام اول را بپذيرد و اين توافق در مذاكره براي دستيابي به يك راه حل جامع كه عدم دسترسي ايران به سلاح هستهاي را تضمين كند بسيار مهم است. اكنون زمان لق شدن تحريمها نيست و ما اجازه اين را نميدهيم.
*معاون امور تروريسم و اطلاعات مالي وزارت دارايي آمريكا
منبع : سياست ما
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]