واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سيگنالهاي مثبت اتحاديه اروپا براي كاهش تحريم هاي ايران
در حالي كه طي دو روز گذشته بحث هاي فراواني در خصوص چرايي افزوده شدن افراد و نهادهاي جديد توسط ايالات متحده به ليست سياه تحريم هاي اين كشور عليه ايران در جريان بوده است اتحاديه اروپا اكنون نشانه هاي مثبتي از احتمال كاهش تحريم هاي اعمالي آن اتحاديه بر ايران از خود بروز ميدهد. گويا اكنون اتحاديه اروپا در نقش يك وزنه تعديل كننده و موازنه دهنده بازي ميكند.
در حالي كه طي دو روز گذشته بحث هاي فراواني در خصوص چرايي افزوده شدن افراد و نهادهاي جديد توسط ايالات متحده به ليست سياه تحريم هاي اين كشور عليه ايران در جريان بوده است اتحاديه اروپا اكنون نشانه هاي مثبتي از احتمال كاهش تحريم هاي اعمالي ان اتحاديه بر ايران از خود بروز ميدهد. گويا اكنون اتحاديه اروپا در نقش يك تعديل كننده و موازنه دهنده بازي ميكند.
به گزارش «تابناك» در حالي كه هنوز در خصوص چرايي بازگشت كارشناسان ايراني از مذاكرات ژنو اطلاعات چندان دقيقي منتشر نشده است برخي تحليلگران اين امر را واكنش ايران به اضافه شدن افراد و نهادهاي جديد به ليست سياه تحريم ايالات متحده تلقي كرده اند.
اين در حالي است كه اين امر منجر به آن شد كه طي دور روز گذشته افكار عمومي دچار يك پرسش جدي شده است: آيا بر خلاف روح توافق ژنو تحريم ها مجددا افزايش ميابد؟
اين سوال از آن روي مطرح شده است كه دو ديدگاه متفاوت در خصوص تاثير چاق شدن ليست سياه تحريم آمريكا با ۱۷ نهاد و فرد جديد مطرح است. يك ديدگاه كه معتقد است اين امر بر خلاف توافق ژنو نيست و به معني تحريم جديد بر عليه ايران نيست و ديدگاه ديگري كه اين امر شايد به معني نقض صريح توافق ژنو نباشد اما بر خلاف روح اين توافق نامه است.
اما صرف نظر از اقدام ايالات متحده و معني آن اكنون اتحاديه اروپا گويا مسيري متفاوت را طي ميكند و نشانه هاي مثبتي از تمايل سران اين اتحاديه براي كاهش تحريم هاي ايران در قالب توافق نامه موقت ژنو به چشم ميخورد.
بر اين اساس كه روز گذشته وزير امور خارجه سوئد «كارل بيلت» در گفتگويي با خبرگزاري رويترز عنوان كرده است: هيچ دليل وجود ندارد كه اتحاديه اروپا نتواند در ماه ژانويه اقدام به كاهش تحريم هاي ايران در قالب موافقت نامه موقت ژنو كند.
وي در رابطه با اقدام جديد ايالات متحده در تحريم نهادها و افراد جديد ضمن كم اهميت جلوه دادن جديت اين اقدام گفته است: البته اين كار ايالات متحده كمك خاصي نميكند.
وي كه در حاشيه كنفرانس سياست جهاني با حضور رهبران سياسي و اقتصادي در موناكو سخن ميگفت افزوده است: فكر نميكنم كه در وين مشكل خاصي بوده باشد در واقع مشكلات برطرف شده است. اميدوارم در ماه ژانويه شاهد كاهش تحريم هاي ايران باشيم. من هيچ دليل براي مخالفت با اين اقدام نميبينم.
اشاره مستقيم بيلت به طرح پيشنهادي است كه كاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا براي كاهش تحريم هاي ايران بعد از موافقت نامه ژنو آن را در اتحاديه و سران آن مطرح كرده است. تقريبا يك هفته بعد از امضاي توافقنامه.
طرحي كه بر اساس تقويم قرار است در ماه جاري و نهايتا تا هفته آينده براي آن تصميم گيري شود. پيش از اين لوران فابيوس وزير امور خارجه فرانسه در خصوص اين طرح گفته بود: در حال آماده كردن طرحي براي كاهش تحريم ايران هستيم اما اين طرح هدف دار محدود و قابل بازگشت است. وي در پاسخ به اين سوال كه چه زماني برداشتن تحريم ها اتفاق خواهد افتاد گفته بود: ماه دسامبر.
اما مايكل مان سخنگوي اشتون در رابطه با زمان كاهش تحريم گفته بود: از آنجايي كه اين امر نيازمند هماهنگي بين دو طرف براي چانه زني است زمان دقيق آن مشخص نيست. ممكن است در ماه دسامبر باشد يا در ژانويه و وابسته به اين امر است كه روند حقوقي آن تا چه زماني به طول بينجامد.
اين گفته ها و به ويژه سخنان روز گذشته وزير امور خارجه سوئد همگي به اين معني است كه اكنون اتحاديه اروپا سيگنالهاي مثبتي را به سمت ايران ارسال ميكند. سيگنالهايي كه شايد با توجه به اقدام ايالات متحده در اضافه كردن ليست تحريم ها – كه بسياري از تحليلگران آن را اقدامي براي جلب حمايت سناتورهاي تندرو سنا ميدانند – ميتواند از اين پس قوي تر نيز باشد و تا حد زيادي جو به وجود آمده طي دو روز گذشته پيرامون توافق ژنو را تعديل كند.
گويا اكنون اتحاديه اروپا ميتواند با كاهش تحريم ايران به عنوان وزنه اي موازنه دهنده در حفظ تعادل در اجراي مفاد موافقت نامه موقت ژنو داخل شود و علايمي كه تا كنون از سوي سران اين اتحاديه ديده شده حاكي از همين امر است.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]