تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 3 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):مهدى مردى است از ما، از نسل فاطمه.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832576403




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مدرس علوم ارتباطات اجتماعي:عادت مسجد رفتن، نوجوانان را در برابر آسيب‌هاي اجتماعي مصون مي‌كند


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مدرس علوم ارتباطات اجتماعي:عادت مسجد رفتن، نوجوانان را در برابر آسيب‌هاي اجتماعي مصون مي‌كند
مدرس علوم ارتباطات اجتماعي گفت: خانواده‌ها براي مصون ساختن نوجوانان خود از آسيب‌هاي اجتماعي، تربيت ديني فرزندان را جدي بگيرند و با تشويق نوجوانان به مسجد رفتن و انجام فرايض ديني، به آنها كمك كنند تا افرادي مفيد، اجتماعي و موفق باشند.


قادر باستاني، نويسنده و مدرس علوم ارتباطات اجتماعي، با بيان اين مطلب، خاطرنشان كرد: نوجوانان مسجدي، نسبت به همسالان خود ارتباطات اجتماعي بهتري دارند؛ اعتماد به نفس‌شان بيشتر است و به دليل تمركز بر امور تحصيلي، نمرات بالاتري كسب مي‌كنند. اين نوجوانان ارتباطات خوبي با والدين خود برقرار مي‌كنند و تضاد و برخورد كمتري با خانواده دارند و شهروندان متعهد و وظيفه شناسي براي جامعه مي‌شوند.

وي گفت: امروزه يكي از مشكلات جدي خانواده‌ها، در ارتباط با نحوه تعامل و سبك زندگي نوجوانان است. اختلاف بين نسلي زياد شده و اغلب والدين از نحوه رفتار و روابط اجتماعي فرزندان خود شكايت دارند. در برخي موارد، اين اختلافات به حد غير قابل‌ كنترل مي‌رسد و برخوردها حتي به برخوردهاي فيزيكي و خشونت‌هاي خانوادگي كشيده مي‌شود.

باستاني با بيان اينكه ريشه اختلافات بين نسلي، در سست شدن سنت‌ها و عقايد ديني و ضعيف شدن نقش خانواده در تربيت فرزندان است، تصريح كرد: زماني خانواده نقش اصلي را در تربيت فرزند ايفا مي‌كرد. به تدريج و با پيشرفت جامعه، اين نقش افول كرده و جاي خود را به مدرسه، گروه دوستان، رسانه‌هاي ارتباط جمعي مخصوصاً تلويزيون داده است. در حال حاضر والدين، كمتر از 20 درصد وظيفه تربيتي را عهده دار هستند و فرزندان به والدين خود، بيشتر به چشم تامين كنندگان مالي و معيشتي نگاه مي‌كنند.

وي اضافه كرد: ورود بي رويه وسايل جديد الكترونيك و تجهيزات مدرن به كشور، بدون اينكه مطالعه و برنامه ريزي خاصي براي برخورد مناسب با اثرات سوء فرهنگي آن انجام شود، باعث شده است نوعي اليناسيون يا از خودبيگانگي در نسل جديد به وجود آيد كه بخش اعظم اختلاف بين نسلي از همين ناحيه حاصل شده است. اگر وضعيت به همين منوال پيش برود، تا چند سال ديگر شاهد برافراشتن نسلي خواهيم بود كه با سنت‌هاي ديني و عُرفي جامعه بيگانه است؛ والدين خود را از نظر فكري و عقيدتي قبول ندارد و سبك زندگي مخالف با ساختارهاي اجتماعي جامعه دارد.

نويسنده كتاب «اصول و تكنيك‌هاي برقراري ارتباط‌ موثر با ديگران» گفت: زنگ هشدار براي خانواده‌ها به صدا درآمده است. نهادهايي كه جايگزين خانواده در تربيت نوباوگان كشور شده‌اند، هيچ كدام كارنامه موفقي نداشته‌اند. آموزش و پرورش كه خط مقدم اين مصاف فرهنگي است، در بند بودجه و حقوق و دستمزد كاركنان پُرشمار خود است و فرصتي براي كار پرورشي ندارد.

اقدامات كم‌نتيجه پرورشي آن هم در يكسري كارهاي كليشه‌اي و تكراريِ شكليِ بي‌محتوا خلاصه شده است. تلويزيون كه نقش مهمي در تربيت نسل جديد پيدا كرده است، گرفتار مسايل نوستالژيك شده و ميدان را دربست به شبكه‌هاي رنگارنگ ماهواره‌اي واگذار كرده است، كه علناً و با مهارت بسيار، سبك زندگي غربي را تا منتها اليه ذهن نوجوانان معصوم كارسازي مي‌كنند.

وي افزود: البته اين همه ماجرا نيست. خانواده‌ها هم درگير در مسايل اقتصادي و معيشتي كشور، به كل وظيفه تربيت را وانهاده‌اند و خانه‌ها حكم خوابگاه براي خانواده‌ها پيدا كرده است؛ والدين كار مي‌كنند، فرزندان مدرسه مي‌روند و شب دور هم جمع مي‌شوند، شام مي‌خورند و مي‌خوابند. در يك تحقيق دانشگاهي در شهر تهران مشخص شده است كه زن و شوهرها در طول 24 ساعت شبانه‌روز، فقط 17 دقيقه با هم گفتگو مي‌كنند.

باستاني، نقش وسايل ارتباطي جديد، مخصوصاً تلفن همراه را مهم دانست و اظهار داشت: ضريب نفوذ موبايل در شهرهاي بزرگ به حد اشباع رسيده است. الان كمتر نوجواني است كه موبايل نداشته باشد. اين وسيله ارتباطي، فرهنگ و سبك زندگي خاص خود را اكنون به كشور ما تحميل كرده است. سرويس پيام‌كوتاه، ارتباطات نوجوانان را وسيع و كنترل آن را سخت كرده و آنها را در معرض خطر قرار داده است.

با گسترش امكانات الكترونيكي و ارتباطي، فرستادن ايميل و پيامك در طول روز و يا حضور در فيس بوك و ساير شبكه‌هاي اجتماعي و چت كردن به يك عادت تبديل شده و جزو سرگرمي‌هاي نوجوانان است. نوجوانان براي يافتن دوست از تمامي راه‌ها وارد مي‌شوند و با تكنولوژي پيشرفته امروزي، اين راه‌ها بسيار وسيع‌تر و متنوع‌تر شده است و ممانعت از برقراري اين ارتباط‌ها عملا” امكان پذير نيست.

در كشورهاي پيشرفته دنيا، به جهت آسيب‌پذيري، حساسيت فوق‌العاده‌اي روي وسايل و تجهيزاتي كه مورد استفاده كودكان و نوجوانان قرار مي‌گيرد، وجود دارد. كتاب‌هاي اين گروه سني، همه مميزي سخت‌گيرانه مي‌شود. فيلم‌هاي سينمايي كودكان از فيلترهاي متعدد عبور مي‌كند و خلاصه انرژي و هزينه زيادي براي كنترل اين وسايل، حتي توسط خانواده‌ها گذاشته مي‌شود.

وي اضافه كرد: اين كارها در كشور ما، نه توسط خانواده‌ها و نه نهادهاي فرهنگي به درستي انجام نمي‌شود. ارتباطات خارج از عُرف و سُنت نوجوانان باعث شده است، آمارهايي در زمينه آسيب‌هاي اجتماعي به ثبت برسد كه زيبنده جامعه ديني ما نيست. كاهش سن اعتياد، كاهش سن فحشا و نظاير آن همان زنگ خطرهايي است كه به صدا درآمده و نهادهاي متولي فرهنگي، مخصوصاً وزارت آموزش و پرورش و خانواده‌ها بايد به آن توجه جدي كنند.

اين كارشناس ارتباطات خاطرنشان كرد: بهترين راه براي مقابله با اين تهديد فزاينده، نقش‌آفريني والدين است. اُنس نوجوانان با مسجد و مراكز ديني اثر معجزه‌آسا دارد. اكنون مساجد به محل عبادت و وقت‌گذراني سالمندان و همچنين مكاني براي فعاليت‌هاي انقلابي نهادها تبديل شده و جذابيت كمتري براي جذب نوجوانان دارد. به نظر من، اولياي امور، لازم است با درك حساسيت موضوع، محيط مساجد را به فعاليت‌هاي ديني برگردانند، به نوعي كه پذيراي خانواده‌ها با سلايق و ديدگاه‌هاي مختلف باشد و خانواده‌ها جذب حضور در مساجد شوند.

در اين زمينه روحانيت نقش مهمي دارد. خود والدين كه تلخي برخوردهاي خسته‌كننده با فرزندان نوجوان خود را چشيده‌اند، پا پيش بگذارند و با تشويق و همراهي فرزندان خود، بر تربيت ديني نسل جديد، همت بيشتري معطوف كنند.

باستاني با بيان اينكه دوره نوجواني، دوراني پرالتهاب و مهم براي هر فرد است، گفت: در اين دوره، شخصيت اجتماعي فرد شكل مي‌گيرد و روابط خارج از چارچوب خانواده وسعت مي‌يابد. ارتباط نوجوانان از حدود 13 سالگي ناگهان دچار تغييرات اساسي مي‌شود.

بلوغ، آنچنان تحولي را در آنها ايجاد مي‌كند كه انگار تازه متولد شده‌اند. آنها فراموشكار، نامرتب و كمي سر به هوا مي‌شوند. آنها از طرف ديگر به دليل اين تغييرات، گاهي خيلي آرام مي‌شوند و در خود فرو مي‌روند. اكثر نوجوانان در 13 سالگي مهربان‌تر از گذشته مي‌شوند. به اين ترتيب، والدين فرصت خوبي دارند تا بيش از پيش با آنها صميمي شوند. والدين تا مي‌توانند از دوره 13 سالگي فرزند خود استفاده كنند. چون 13 ساله‌ها خيلي زود سر به هوا مي‌شوند، تغيير خلق‌و‌خو مي‌دهند و به 14 ساله‌هايي نافرمان و سركش تبديل مي‌شوند.

وي به والدين توصيه كرد: در ارتباط با نوجوان، به شخصيت مستقل وي احترام بگذاريد و به مشكلات او توجه نشان دهيد. اين توجه نشان دادن، او را تشويق مي‌كند كه خود براي حل مشكلش اقدام كند. در دوره نوجواني، به ويژه در اواخر اين دوره، احساس عدالت مقايسه‌اي شكل مي‌گيرد و فرد به رفتار عادلانه افراد نسبت به خود علاقمند است. نوجوانان معمولاً در اين رابطه، والدين دوستان خود را براي پدر و مادرشان مثال مي‌زنند و در اين زمينه با آنها به گفت‌وگو مي‌پردازند.

مثلاً رفتار آنها، وضعيت اقتصادي و شغلي آنها و وضعيت ظاهري آنها را به رخ والدين خود مي‌كشند و خواهان رفتار درست والدين و اطرافيان‌شان هستند. در مراحل بعدي، نوجوان در زمينه كاهش روابط گرم گذشته خود با گروه همسالانش، سعي مي‌كند كه اين امر موجب ايجاد ارتباطات ديگري در زمينه‌هاي مختلف اجتماعي شود و چنانچه اين روند به خوبي پيش رود، هويت منسجمي در پايان دوره نوجواني ايجاد مي‌شود. به اين ترتيب، زمينه‌هاي لازم براي برقراري ارتباطات اجتماعي و ايفاي نقش‌هاي مختلف اجتماعي فراهم مي‌گردد.

وي با ذكر اين نكته كه نوجوانان در زمان برقراري روابط اجتماعي، به طرز تفكر و انديشه ديگران در مورد خود اهميت بسياري مي‌دهند، تصريح كرد: شيوه ارتباط همسالان، والدين، معلمان و ساير بزرگسالان، تاثير بسيار مهمي بر تصورات نوجوان از پذيرش خود توسط ديگران برجاي مي‌گذارد.

اگر رشد اجتماعي يك نوجوان به نحو درست انجام پذيرد و او هويت اجتماعي مناسبي پيدا كند، اين نوجوان به عنوان يك جوان اجتماعي مسلط بر مهارت‌هاي برقراري ارتباط موثر با ديگران، وارد عرصه جامعه مي‌شود و اگر چنين حالتي شكل نگيرد، انحرافات و ناهنجاري‌هاي اجتماعي در نوجوان، دور از ذهن نخواهد بود.

باستاني در پايان اين مصاحبه، از نهادهاي فرهنگي كه متولي كار هستند، خواست كارنامه 2 دهه گذشته خود را مرور كنند، فعاليت‌هاي بي‌خاصيت و بي‌نتيجه را وانهند و طرحي نو در اندازند.

وي گفت: اگر خداي نكرده در اين كار كوتاهي كنيم، همه ما ضرر خواهيم كرد.

انتهاي پيام/

يکشنبه 24 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن