واضح آرشیو وب فارسی:ايران: مانيتور پرسش هاي بي پاسخ يك اعدام
جيران عزيزي
آقاي شوهر عمه كشته شد. مردي كه چهار دهه از حلقههاي اصلي حكومتي در كره شمالي بود و با كيم ايل سونگ بزرگ كار كرده بود، به دست كيم جونگ اون جوان، به اتهام فساد كشته شد. مرگ اين مرد در كشوري كه فضاي بسته اطلاعاتي آن همواره پيونگ يانگ را در فضايي ابهامآميز قرار داده است، باعث سؤالات بسيار اما پاسخهاي اندك شد. با اين حال، بيگمان پاي يك پاكسازي گسترده در ميان بوده است زيرا نه تنها آقاي جانگ سونگ تائك كشته شده كه چندين نفر ديگر كه از اطرافيان اين مرد قدرتمند محسوب ميشدند نيز جان خود را از دست دادهاند.
سيانان در نگاهي به واقعه روز كره شمالي كه جهان را در بهت فرو برده است، نوشت: يك بخش از هملت شكسپير و دو بخش از شاهزاده ماكياولي را برداريد. اين اتفاقي است كه در كره شمالي روي داده است. در اينجا با دو فرضيه روبهرو هستيم؛ در شق اول يك رهبر جوان ميخواهد كنترل كشورش را خود به تنهايي در دست داشته باشد و بنابراين دست به قتل ميزند. در حدس و فرض دوم نيز اين قتل ميتواند نشانهاي از وجود اختلاف نظرهاي شديد و رفتن كشور به سمت فروپاشي باشد. فرضيه دوم از سوي برخي ناظران كره شمالي مردود است. آنها معتقدند در كره شمالي همواره قتلهايي از اين دست وجود داشته است اما به دليل فضاي امنيتي، اين نوع قتلها علني نميشد اما با توجه به اصلاحاتي كه پس از روي كار آمدن كيم جونگ اون رخ داد، اكنون اين گونه اخبار نيز از كره شمالي شنيده ميشود. با اين حال تاريخ ثابت كرده وقوع چنين رخدادهاي غيرمنتظره ميتواند پيامدهايي عظيم داشته باشد.
نيويورك تايمز نيز معتقد است: اگر كيم جونگ اون از قدرت خود مطمئن بود، هرگز دست به قتل شوهر عمهاش نميزد. اين قتل نشان ميدهد اوضاع در كره شمالي آنقدرها هم آرام نيست و اختلاف نظرهاي جدي بين جانگ سونگ تائك و اون جوان وجود داشته است. آن گونه كه از اخباري كه از تريبون خبرگزاري كره شمالي به گوش ميرسد، جانگ يك پادشاهي كوچك در قلمرو خود در كميته دفاع كره شمالي به راه انداخته بوده است. اين خبرگزاري وي را متهم كرده كه براي خودش دار و دستهاي به راه انداخته بوده و به جاي حل مشكلات مردم، از اموالي كه در اختيار داشته، سوءاستفاده ميكرده است.
از نظر نيويورك تايمز، مجموع اين گونه كلمات كه از تريبون خبرگزاري دولتي كره شمالي خارج ميشود، نشان ميدهد جانگ سوداي قدرت داشته است. ضمن آن كه ناظران كره شمالي ميگويند جانگ مردي اصلاحطلب بود و خواهان گشوده شدن درهاي پيونگ يانگ به روي دنيا و برعكس بود و اصلاحاتي كه سال گذشته انجام شد نيز با مديريت او بوده است. اما كيم جونگ اون نگرانيهايي متفاوت داشت. او در تلاش است يك منطقه اقتصادي ويژه جديد براي كره شمالي ايجاد كند. هر چند مشخص نيست اين قطب اقتصادي جديد مربوط به كجا است اما به هر حال ميتوانست ضربهاي براي سرمايهگذاران چيني در كره شمالي باشد. ضمن آن كه اون همواره از منتقدان سرمايهگذاري چين در كشورش بود. اما از طرف ديگر جانگ روابط خوبي با چين داشت و حاضر نبود شراكت كشور ديگري را بپذيرد. به گفته تحليلگران اقتصادي، مرگ جانگ شايد سؤالات زيادي را ايجاد كرده باشد؛ سؤالاتي كه جوابي براي آنها نيست، اما اين رويداد بر وضعيت اقتصادي اين كشور به دليلي كه گفته شد، مؤثر خواهد بود.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]