واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: تمام دانشآموزان كشور تحت پوشش طرح پيشگيري از آلودگي به شپش سر هستند
زمان اجراي دستورالعمل پيشگيري و مراقبت از آلودگي به شپش سر در طول سال تحصيلي بوده و مكان اجراي آن در مدارس شهري و روستايي در تمام دورههاي ابتدايي، متوسطه اول و متوسطه دوم است.
به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران ، دستورالعمل پيشگيري و مراقبت از آلودگي به شپش سر در راستاي نظام مراقبت سلامت كه با همكاري مركز بيماريهاي واگير وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي تدوين شده، به ادارات كل آموزش و پرورش استانها ابلاغ شده است.
در اين بخشنامه كه از سوي مهرزاد حميدي معاون تربيتبدني و سلامت وزير آموزش و پرورش ابلاغ شده، آمده است: شپش حشره خونخوار خارجي بدن انسان است كه افراد را در هر سن و جنسي و با هر سطح اجتماعي و اقتصادي كه باشد، آلوده ميسازد؛ در اقصي نقاط جهان، مدارس يكي از مهمترين محلهاي بروز آن است.
آلودگي به شپش علاوه بر ايجاد مشكلات جسمي، براي دانشآموزان و خانواده آنها ميتواند موجب ايجاد مسائل رواني و بيماريهاي ثانويه منتقله از طريق شپش شود و لازم است در اين زمينه ميزان مراقبت در سطح وزارتخانههاي بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و آموزش و پرورش فعال گشته و با تدوين دستورالعمل واحد در كاهش آلودگي و گسترش شيوع آلودگي در سطح مدارس و خانوادهها قدم برداشت.
هدف كلي از دستورالعمل اجرايي مبارزه با پديكلوزيس سر دانشآموزان، پيشگيري و كنترل آلودگي به پديكلوزيس سر در مدارس شهري و روستايي كشور است؛ اهداف اختصاصي آن نيز شامل آموزش و تشخيص، بيماريابي و درمان است.
الف) آموزش
ارتقاي آگاهي دانشآموزان، مراقبين سلامت مدارس، همكاران فرهنگي و والدين دانشآموزان در زمينه تشخيص، پيشگيري و كنترل آلودگي به پديكلوزيس و تداوم آموزش
ب) تشخيص، بيماريابي و درمان
1- تشخيص و يافتن موارد آلودگي در مدارس سراسر كشور و ارجاع موارد آلوده به مراكز بهداشتي درماني و خانههاي بهداشت، استفاده از توان اجرايي بخشهاي مرتبط با سلامت مدارس در سطح دو وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و وزارت آموزش و پرورش
2- درمان موارد آلوده دانشآموزان و خانوادههاي آنان در مراكز بهداشتي درماني و خانههاي بهداشت
3- دستيابي به اطلاعات جامع و آسيبشناسي در مناطق جهت برنامهريزي براي سالهاي آتي
فعاليتها:
الف) آموزش
1- آموزش مراقبين سلامت و كارشناسان سلامت آموزش و پرورش در زمينه پيشگيري و كنترل آلودگي به پديكلوزيس سر توسط دانشگاه علوم پزشكي استان
2- اجراي برنامه آموزش در قالب كارگاه، جلسات آموزشي براي دانشآموزان در زمينه پيشگيري و كنترل آلودگي به پديكلوزيس سر
3- آموزش به والدين دانشآموزان در زمينه پيشگيري و كنترل آلودگي به پديكلوزيس سر
4- استفاده از توان اجرايي رسانههاي ارتباط جمعي در جهت ارتقاي آگاهي جامعه
5- تدوين، چاپ و تكثير پوستر و بروشورهاي آموزشي
ب) مراقبتهاي بهداشتي درماني (تشخيص، بيماريابي و درمان)
شناسايي موارد آلوده براساس بسته آموزشي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي (در فصل پاييز و زمستان)
معاينه مجدد موارد آلوده بعد از تعطيلات طولاني به منظور بررسي عود مجدد (در فصل بهار)
اين فعاليت در مدارس روستايي برعهده بهورزان است و درمان دانشآموزان آلوده در خانههاي بهداشت صورت ميگيرد.
در مدارس شهري داراي مراقبين سلامت، اين برنامه توسط مراقبين سلامت براساس بسته آموزشي انجام ميشود، در مدارس شهري فاقد مراقب سلامت، در صورت بروز همهگيري و شرايط اضطراري تشخيص همهگيري با دانشگاه/دانشكده علوم پزشكي و سازمان آموزش و پرورش در سطح استانها است و اقدامات لازم براي كنترل آلودگي با هماهنگي و نظارت كارشناسان سلامت آموزش و پرورش و كارشناسان بهداشت مدارس و مبارزه با بيماريهاي مركز بهداشت با تشكيل تيم سلامت پيگيري خواهد شد.
بايد تمام موارد آلوده و مشكوك در مدارس شهري و روستايي به مراكز بهداشتي درماني شهري و روستايي ارجاع شوند؛ درمان و تأمين شامپوي پرمترين و لوازم مطابق با تخمين موارد آلوده از طريق پرسنل بهداشتي درماني صورت ميپذيرد.
اين دستورالعمل به منظور كاهش آلودگي به شپش سر با همكاري و هماهنگي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و وزارت آموزش و پرورش با تشكيل كميتههاي استاني و شهرستاني انجام خواهد شد.
كميته اجرايي استان
در سطح استان كميته اجرايي پيشگيري و كنترل با تركيب اعضا شامل مديركل آموزش و پرورش استان، معاون تربيت بدني و سلامت استان، رئيس اداره سلامت و تندرستي استان، كارشناس سلامت اداره استان، معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي، كارشناس مسئول پيشگيري و مبارزه با بيماريهاي معاونت بهداشتي، كارشناس مسئول سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس معاونت بهداشتي، كارشناس مسئول امور دارويي معاونت بهداشتي و كارشناس مسئول گسترش شبكه معاونت بهداشتي، تشكيل ميشود.
كميته اجرايي شهرستان
در سطح شهرستان كميته اجرايي پيشگيري و كنترل با تركيب اعضا شامل معاون پرورشي شهرستان، كارشناس مسئول يا كارشناس سلامت و تندرستي شهرستان، نماينده مراقبين سلامت شهرستان، رئيس مركز بهداشت شهرستان، كارشناس پيشگيري و مبارزه با بيماريهاي مركز بهداشت شهرستان، كارشناس سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس مركز بهداشت شهرستان و كارشناس گسترش شبكه شهرستان، تشكيل ميشود و وظيفه اجراي برنامهها در سطح شهرستان را به عهده دارند.
انتهايپيام/
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]