واضح آرشیو وب فارسی:برنا نيوز: صد و چهلمين «شب بخارا»با حضور بزرگان فرهنگ برگزار شد دانش پژوه كليد خزانه بشري را به دست داشت
صد و چهلمين شب از «شب هاي بخارا»به «شب محمد تقي دانش پژوه»اختصاص داشت.
به گزارش خبرنگار ادبيات برنا،دراين مراسم،دكتر سيد مصطفي محقق داماد رييس شوراي توليت بنياد موقوفات بيان اين كه نام زنده ياد محمدتقي دانش پژوه در فرهنگ و هنر ايراني حك شده است گفت:محمد تقي دانش پژوه از جمله فرهيختگاني بود كه همواره فرهنگ اسلامي را دنبال مي كرد و آثاري كه از او به جا مانده به خوبي نشانگر اين مسئله است كه او از شيفتگان فرهنگ اسلامي ايراني بوده است.
سپس،داود موسايي مدير انتشارات«فرهنگ معاصر»نيز درباره وضعيت نشر در شرايط كنوني گفت:مقوله كتاب و كتابخواني و همين كتابفروشي چند سالي است كه در ايران با بحران مواجه شده است و با توجه به رشد جمعيت كشورمان،تيراژ و همين طور آمار كتابخواني پايين است.اگرچه،ناشران نيز در اين سال ها بيش از آن كه سودي داشته باشند ضرر كرده اند.تنها بخشي از نشر كه به چاپ كتاب هاي آموزشي برمي گردد از رونقي نسبي برخوردار بوده است.
وي به تعداد اندك كتابفروشي هاي فعال در سراسر كشور اشاره كرد و افزود:تعداد فروشگاه هاي كتاب به شكل مداوم فعاليت مي كنند به پانصد عدد هم نمي رسد و اين رقم براي جمعيت ايران اسفبار است و مشخص است كه نمي تواند پاسخگوي نياز مخاطبان باشد.
اين ناشر درباره افتتاح كتابفروشي «آينده»كه در حاشيه اين مراسم افتتاح شد نيز گفت:بي ترديد حركت هايي ازاين دست ارزنده است و جاي تاسيس چنين كتابفروشي در كانون زبان فارسي خالي بوده است.اميدوارم تعداد اين كتابفروشي ها روز به روز افزايش يابد.
در ادامه اين مراسم،كتابفروشي «آينده»افتتاح شد و بعد از آن،علي دهباشي سردبير نشريه «بخارا»گفت:زنده ياد محمد تقي دانش پژوه يكي از فهرست نگاراني است كه در حوزه هاي ديگري چون كتابداري،تدريس و پژوهشگري سرآمد بوده است.دانش پژوه كه فارغ التحصيل از دانشگاه تهران بوده است به زبان هاي مختلفي چون فرانسه و انگليسي تسلط كامل داشته است.
وي اضافه كرد:او درسال 1319 در كتابخانه دانشكده حقوق دانشگاه تهران كار خود را آغاز كرد و بعد از چند سال توانست معاون اين كتابخانه شود.رييس كتابخانه مركزي دانشگاه تهران و كتب خاطي نيز از ديگر سمت هاي اين محقق ادبي بوده است.با اين حال،فعاليت او را مي توان به طور مشخص در حوزه كتابداري دانست.اگرچه،وقتي در سال 1375 درگذشت كتاب هاي زيادي از او در حوزه هاي منطق،فلسفه،جلدسازي،موسيقي و...باقي مانده بود.
دهباشي در ادامه خاطرنشان كرد:زنده ياد دانش پژوه از سال 1332 تا 1362 به همراه ديگر محققان برجسته چون منوچهر ستوده،عباس زرياب،مصطفي مقربي و...به انتشار نشريه «فرهنگ ايران زمين»پرداخت.او تصحيح هاي ارزشمندي ارائه كرده كه «المنطقيات»فارابي از اين جمله است.
سيد عبدالله انوار نيز درباره فعاليت هاي دانش پژوه گفت:دانش پژوه از معدود پژوهشگراني بوه است كه قدم هاي زيادي در راه خدمت به فرهنگ و ايران برداشته است.چندان كه در يك جمله مي توان گفت او كليد خزانه بشري را به دست داشت و كتاب هايي كه نگاشت توانست راه گشاي نسل هاي بعدي باشد.
در ادامه اين مراسم،كامران فاني با اشاره به اين كه دانش پژوه از برجسته ترين فهرست نويسان و نسخه شناسان بود گفت:نكته اي كه شايد از ديد ديگران تا حدودي پنهان مانده باشد شيفتگي اين استاد ارزنده در حيطه فلسفه و منطق بوده است.چندان كه دانش پژوه را بعد از زبدگي و چيره دستي در نسخه شناسي و فهرست نويسي در فلسفه و منطق مي توان سرآمد قلمداد كرد.علاوه براين،مقدمه هايي كه از او به جاي مانده در نوع خود ارزنده است.يكي از اين مقدمه ها،شرحي است كه او بر كتاب «نزه الارواح»نوشته است.
فاني اضافه كرد:ازاين ها گذشته،دانش پژوه كارهاي مختلفي در حيطه منطق انجام داد كه تدوين و گردآوري تمام آثار فارابي دراين حوزه درقالب كتابي با عنوان «منطقيات فارابي»ازاين جمله است.
سخنراني اكبر ايراني،نوش آفرين انصاري،فريبا افكاري و....نيز از ديگر برنامه هاي اين شب بود كه به اجمال درباره فعاليت ها و زواياي شخصيتي زنده ياد دانش پژوه به سخنراني پرداختند.«شب محمد تقي دانش پژوه»با همكاري موسسه فرهنگي هنري ملت،دايره المعارف بزرگ اسلامي،بنياد موقوفات دكترمحمود افشار،گنجينه پژوهشي ايرج افشار و ميراث مكتوب در ساختمان «كانون زبان فارسي» برگزار شد.
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برنا نيوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]