واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: خالكوبي در ايران زير ذرهبين رسانه غربي
در سالهاي اخير تصاوير خالكوبي برخي ورزشكاران و نيز خالكوبي بعضي از مجرمين در رسانههاي ايراني مورد توجه قرار گرفته است. گسترش اين موارد خالكوبي و تتو (تاتو) بهانهاي شده است تا ال مانيتور خالكوبي در ايران را زير ذرهبين برده و چرايي و چگونگي گسترش آن در ايران را بررسي كند.
در سالهاي اخير تصاوير خالكوبي برخي ورزشكاران و نيز خالكوبي بعضي از مجرمين در رسانههاي ايراني مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش «تابناك»، گسترش اين موارد خالكوبي و تتو (تاتو) بهانهاي شده است تا ال مانيتور خالكوبي در ايران را زير ذرهبين برده و چرايي و چگونگي گسترش آن در ايران را بررسي كند. ال مانيتور در اين باره نوشته است:
مطالعه آثار تاريخي ايران نشان ميدهد كه در روزگار گذشته، ايرانيها خالكوبي ميكردهاند. در قرن گذشته حتي بعضي از افراد كه گاه مهم شدهاند، به نوعي خالكوبي كردهاند. بعضي از زنان اين كار را به قصد زيبايي انجام ميدادهاند. در اين حالت معمولا از تصوير گل و گياه و يا پرندگان استفاده ميشده است. در بعضي موارد خالكوبي با هدف دفع نيروهاي شر انجام ميشده است. مردان نيز براي جلوهگر كردن قدرت و مردانگي خود از خالكوبي تصاوير و يا شعرهاي با مضمون قدرت يا تقدير از مادران خود استفاده ميكردهاند.
در سالهاي اخير، خالكوبي در بين جوانان ايران و به خصوص زنان بيشتر شده است. كمتر از بيست سال پيش، زنان ايراني شروع به خالكوبي به عنوان يك آرايش دائمي كردند. البته پوشاندن و پنهان كردن اين خالكوبيها در مواردي آنها را به زحمت هم ميانداخت.
بعضي از طراحان خالكوبي به خانه مشتريان خود رفته و در آن جا كار ميكنند؛ در حالي كه در موارد ديگر، خالكوبي به صورت پنهاني و در سالنهاي آرايش انجام ميشود. هزينه انجام اين كار بسته به كيفيت كار، طرح آن، اندازه و عضوي كه روي ان خالكوبي ميشود، متغير است.
هزينه يك خالكوبي كوچك بر روي دست يا پا، تقريبا صد دلار است و خالكوبي كامل بدن يك ايراني با قد متوسط 172 سانتي متر، حدود سه هزار دلار ميشود. طراحان خالكوبي، دو گزينه استفاده از جوهر معمولي يا آمريكايي را به مشتريان خود پيشنهاد ميكنند. استفاده از جوهر آمريكايي هزينه را بالا ميبرد.
پري يكي از اين طراحان در چهار سالن در تهران كار ميكند. او به ال مانيتور ميگويد كه هر دو ماه يك بار به شهر خود يعني بابل ميرود تا در آن جا هم كار كند. تعداد زياد افرادي كه وي در بابل ميشناسد به وي اين امكان را ميدهد كه مشتريان زيادي داشته باشد. اين كار دارآمد مناسبي براي وي فراهم ميكند.
خالكوبي كردن در ايران قانوني نيست. يكي از مسائل مهم در اين ميان بيشتر بودن تعداد طراحان خالكوبي زن نسبت به مردان است. البته همه مشتريهاي اين افراد زنان هم نيستند. شرايط خاص خالكوبي در ايران باعث خطر بيشتر براي افراد دخيل در ان شده است. به دليل تعداد زياد بيماري ناشي از خالكوبي، وزارت بهداشت ايران در هشداري خواستار پرهيز از خالكوبي و تتو در سالنهاي زيبايي شده است. طبق هشدار وزارت بهداشت، اين كار احتمال ابتلا به سرطان پوست، هپاتيت و ايدز را افزايش ميدهد. تتو و خالكوبي شانس ابتلا به هپاتيت سي را تا ده برابر افزايش ميدهد.
شوراي عالي سلامت كه زير مجموعه وزارت بهداشت است، اظهار داشته كه در همكاري با مقامات دولتي و مسدولان صدا و سيما اقداماتي را اجرايي خواهد كرد. خالكوبي و آرايش دائمي از جمله مواردي هستند كه احتمالا ممنوع خواهند شد.
بسياري از اراذل و اوباش در ايران خالكوبي دارند و اين جلوه منفي خالكوبي براي مبارزه با آن مورد استفاده مسئولان انتظامي قرار گرفته است. نيروي انتظامي در سالهاي اخير در نمايش عمومي اراذل و اوباش از نمايش دادن بدن خالكوبي شده اين افراد براي كوچك كردن آنها و ارسال پيام براي تماشاگران استفاده كرده است. عليرغم اين تلاشها، به نظر ميرسد بعضي افرادي كه در شهرهاي مختلف ايران طرف گفتگوي ال مانيتور قرار گرفتهاند، همچنان به خالكوبي و تتو ميپردازند ولي آن را از خانواده خود پنهان ميكنند. استفاده از حيواناتي كه در سالهاي تقويم از ان نام برده ميشود از جمله طرحهاي مورد استفاده اين مشتريان است.
فدراسيون فوتبال ايران نيز خالكوبي را ممنوع كرده است. عليپور رئيس كميته اخلاق حرفهاي فدراسيون اخيرا هم در اين باره هشدار داده است. يكي از نمونههاي پر سر و صدا در اين حوزه، اشكان دژاگه عضو ايراني- آلماني تيم ملي فوتبال ايران است كه براي پوشاندن خالكوبيهاي خود از پيراهنهاي ورزشي با آستين بلند استفاده ميكند.
يك جستجوي ساده در اينترنت ابعاد گسترده تتو و خالكوبي در ايران را نشان ميدهد؛ اين در حالي است كه جامعه ايران در قياس با جوامع غربي روي خوشي به اين مساله نشان نميدهد.
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]