واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رسانههاي غربي با فرگام ايراني چگونه برخورد كردند؟
روزنامه آمريكايي كريستين ساينس مانيتور در گزارشي نوشت :"ايران با پرتاب دومين ميمون به فضا يك گام ديگر به هدف خود براي اعزام انسان به فضا در پنج تا هشت سال آينده نزديك تر شد.
جمهوري اسلامي روز شنبه (23 آذر) براي دومين بار موفق شد محفظه حامل ميمون سه كيلويي را توسط كاوشگر به فضا پرتاب كند و بعد از 15 دقيقه و طي 120 كيلومتر دوباره بر روي زمين بنشاند .اين تحول با توجه به اهميت فوق العاده آن بلافاصله دركانون توجه رسانه هاي خبري جهان قرار گرفت و به يك بمب خبري تبديل شد.
در اين ميان رسانه هاي غربي اعم از نوشتاري ، ديداري و شنيداري با رويكرد خاص و كاملا جهت دار با اين پديده برخورد كردند به گونه ايي كه از يكسو به موفقيت فضايي ايران اذعان كردند اما از ديگر سو كوشيدند يا در صحت اين موفقيت ترديد ايجاد كنند و يا اينكه به نوعي آن را به پيشرفت هاي نظامي موشكي ايران مربوط كنند.
اما نكته قابل تاملي كه در اين زمينه وجود دارد اين است كه همه اين رسانه ها با ادبيات مشابه به القاي اين پيام ها پرداختند و اين تشابه رفتاري به قدري بالا بود كه اين تصور را القاء مي كند كه گويا متن مشابهي به همه رسانه ها ابلاغ شده و آنها نيز بدون تغيير در محتوا در قالب هاي خاص خود به انعكاس آن پرداخته اند .
اين رويكرد در گزارشي كه آسوشيتدپرس از تهران، ارسال كرده به چشم مي خورد . در اين گزارش ابتدا به موفقيت فضايي ايران به نقل از مقامات ايراني اشاره شده و آمده است :" رئيس جمهور ايران روز شنبه اعلام كرد اين كشور براي دومين بار در چارچوب برنامهاي با هدف فرستادن انسان به فضا، يك ميمون را با موفقيت به فضا پرتاب كرده است. پايگاه اينترنتي حسن روحاني رئيس جمهور ايران اعلام كرد اين كشور در پرتاب كاوشگر موسوم به "پژوهش" به فضا، براي نخستين بار از سوخت مايع استفاده كرده است. اين ميمون كه "فرگام" نام دارد، سالم به زمين بازگشت". اما در ادامه در باره صحت اين گزارش ترديد ايجاد شده و آمده است:" در اين گزارش مشخص نشده اين پرتاب چه زماني انجام شده يا جزئيات ديگري ارائه نشده است. ايران اغلب از موفقيتهايي در زمينه فناوري خبر ميدهد؛ادعاهايي كه تاييد مستقل آنها غيرممكن است...اين كشور در ماه ژانويه براي نخستين بار ميمون به فضا فرستاد كه اين حيوان به ارتفاع 120 كيلومتري (72 مايلي) رسيد. با اينوجود، يكي از دو بسته تصاوير رسمي از اين ميمون، ميموني اشتباهي را به تصوير ميكشيد كه اين مسئله، پرسشهايي در بين ناظران بينالمللي به وجود آورد كه آيا اين پرتاب آنطور كه گفته مي شد، موفقيتاميز بوده است يا خير".
يكي ديگر از وجوه تبليغي اين خبرگزاري هاي غربي سعي در القاء نگراني از پيشرفت و قدرت موشكي ايران براي كشورهاي منطقه و جهان مي باشد.در اين زمينه آسوشيتدپرس مي نويسد :" اين پرتاب نشان دهنده قدرت موشكي ايران است و همين امر احتمالا نگراني غرب و برخي از كشورهاي حاشيه خليج فارس را كه نگران جاه طلبي هاي هسته اي ايران هستند موجب خواهد شد".
خبرگزاري رويترز نيز يك گام فرا تر برداشت و با بيان اينكه همسايگان عربي ايران در حاشيه خليج فارس توانمندي هاي موشكي اين كشور را تهديدي عليه خود مي دانند، مدعي شد :"تلاش هاي ايران براي توليد و آزمايش موشك هاي بالستيك و دستيابي به توانمندي پرتاب فضايي، درخواست هاي اسرائيل را براي حمله پيش دستانه به تاسيسات هسته اي ايران و صرف ميلياردها دلار را براي دفاع موشكي بالستيك آمريكا تقويت مي كند ".اين خط خبري در روزنامه هاي غربي نيز ادامه يافت و روزنامه فرانسوي لوپاريزين در مطلبي در اينباره نوشت :" برنامه هسته اي ايران نگراني هايي را نزد كشورهاي غربي برانگيخته است. آنان نسبت به مقاصد برنامه فضايي تهران سوء ظن دارند و آن را در راستاي تلاش هاي ايران براي دستيابي به فن آوري هاي لازم براي شليك موشك هايي با قابليت حمل كلاهك هسته اي قلمداد مي كنند"با اينحال همچنانكه گفته شد رسانه هاي غربي عليرغم سمپاشي هاي موجود به پيشرفت هاي صنعت هوا و فضاي ايران و برنامه هاي آتي آن نيز اشاره كرده و در اينباره روزنامه آمريكايي كريستين ساينس مانيتور در گزارشي نوشت :"ايران با پرتاب دومين ميمون به فضا يك گام ديگر به هدف خود براي اعزام انسان به فضا در پنج تا هشت سال آينده نزديك تر شد.... ميمون نري كه در اين پرتاب استفاده شد سه كيلوگرم وزن داشت. خبرگزاري دولتي ايران اعلام كرد در ماموريت بعدي يك حيوان بزرگتر به فضا پرتاب مي شود و هدف نهايي دستيابي به توانمندي اعزام انسان به فضا در مدت 5 تا 8 سال است".
حامد كريمي
منبع : سياست ما
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]