محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845391777
العطاس: علم بدون توجه به سنتهاي خود و ديگران شكل نمي گيرد/پارسانيا: نظريه هاي غربي مناسب جامعه شناسان ايراني نيست
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: العطاس: علم بدون توجه به سنتهاي خود و ديگران شكل نمي گيرد/پارسانيا: نظريه هاي غربي مناسب جامعه شناسان ايراني نيست
در مناظره ميان العطاس و پارسانيا، استاد دانشگاه بين المللي سنگاپور گفت: هيچ عرصه علمي بدون توجه به سنتهاي خود و سنتهاي ديگران قابل شكل گيري نيست و عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي تأكيد كرد: جامعه شناسان ايراني نمي توانند مفاهيم و نظريات غربي را مورد استفاده قرار دهد.
به گزارش خبرنگار مهر، مناظره ”علوم اجتماعي و متفكران مسلمان، بازسازي يا بديل سازي؟” روز گذشته 26 آذرماه با حضور حجت الاسلام والمسلمين دكتر حميد پارسانيا عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي و عضو هيئت علمي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران و دكتر فريدالعطاس استاد دانشگاه بين المللي سنگاپور در دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتداي اين نشست ميثم مهديار سردبير پايگاه علوم اجتماعي اسلامي ايراني با بيان اينكه اگرچه تحول در وضعيت موجود علوم اجتماعي در آسيا و ايران تقريبا به يك مطالبه عمومي دانشگاهي تبديل شده است اما به علت تلقيهاي متفاوتي كه از ايده تغيير وجود دارد رويكردهاي متفاوتي در اين حوزه وجود دارد، گفت: العطاس و پارسانيا نماينده دو جريان در اين زمينه هستند كه به بازسازي علوم اجتماعي فعلي و تحول اساسي يا به عبارت ديگر بديل سازي در آن مي انديشند.
در ابتداي اين نشست العطاس به بيان نظريه «علوم اجتماعي جايگزين» خود پرداخت و گفت: علوم اجتماعي همچون «آشپزي» است كه در آن علاوه بر علم و زيبايي شناسي، وجه كاربردي نيز نمايان است و اضافه كرد وقتي از علوم اجتماعي سخن مي گوييم از ارزش حقيقي آن صحبت مي كنيم. علوم اجتماعي از زيبايي نيز برخوردار است. به طور مثال زماني كه نظريه ها و نظمي كه جامعه شناسان مطرح مي كنند را بررسي مي كنيم، شاهد نظم و زيبايي خاص خودش است. وجه كاربردي و پژوهش علوم اجتماعي نيز ناظر بر حل مسائل و مشكلات اجتماعي در جامعه مي باشد.
استاد بين المللي دانشگاه سنگاپور در ادامه سخنانش بيان كرد: شكل اصلي كه امروزه با علوم اجتماعي دارم به دليل غرب محوري و اروپا مداري آن است و در مقالاتم سعي كرده ام اروپا محوري علوم اجتماعي را به چالش بكشم و وجوه آن را مشخص نمايم. بنابراين بايد علوم اجتماعي را ايجاد كنيم كه مفاهيم و سنت هاي غربي را كنار بزند و اگر بخواهيم به مثال آشپزي برگرديم بايد بگوييم آشپز خوب كسي است كه نه تنها از مواد اوليه موجود در جامعه خودش استفاده مي كند، بلكه از مواد اوليه اي كه متعلق به مناطق ديگر است تا زماني كه مفيد باشد، استفاده مي كند”.
وي مشكل علوم اجتماعي در غرب را در اين دانست كه علوم اجتماعي در غرب تنها به مواد اوليه و رويكرد خود بها مي دهد.
استاد دانشگاه بين المللي سنگاپور در ادامه به مبحث علوم اجتماعي جايگزين اشاره كرد و اظهار داشت: فهمي كه بنده از علوم اجتماعي جايگزين دارم اين است كه علوم اجتماعي مسلمانان بايد بر اساس سنت خودشان شكل گرفته باشد و در عين حال از سنت ديگران از جمله اروپايي ها به عنوان منبع مفهوم و نظريات برخوردار باشد و هيچ عرصه علمي بدون توجه به سنتهاي خود و سنتهاي ديگران قابل شكل گيري نيست.
پارسانيا بحث خود را با نقد اروپا مداري علوم اجتماعي آغاز كرد و با اشاره به اينكه، محيط اجتماعي اروپايي وآمريكايي داراي مسائلي است و دانشمندان آن بايد مفاهيم خود را ناظر بر آن مسائل سازمان دهد، گفت: جامعه شناسان ايراني نمي توانند مفاهيم و نظريات ايشان را مورد استفاده قرار دهد.
اين عضو هيئت علمي دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به صحبتهاي دكتر العطاس مسئله دبگر را رابطه هنر با علم دانست و افزود: مي توان تعبير عميق تر از هنر را جايگرين كرد و آن عبارت است از نوع جهان بيني كه به انسان و جهان وجود دارد. و اين جهان بيني در تكوين علم دخيل است و دخالت آن كمتر از دخالتي كه حوزه كاربردي در تدوين و تكوين علم دارد، نمي باشد و گاهي اوقات بايد نقش آن را پر رنگ تر دانست. بنابراين غفلت از اين مسئله و بي توجهي به هويت فرهنگي و تاريخي نظريات اروپايي و مطلق كردن اين نظريات و استفاده از آنها به عنوان ابزار تحليل، اين آفت را به دنبال دارد كه ما را از قرائت نظريات بومي و تاريخي منع مي كند و مانع از اين مي شود كه ما تلاشهاي انديشمندان مان همچون بيروني، ابن خلدون و فارابي را مورد بازبيني قرار دهيم.
در ادامه العطاس با بيان اينكه در هر زمينه اي از دانش ما يكسري از فعاليت ها و اقدامات را انجام مي دهيم اشاره كرد كه در علوم اجتماعي ما با چهار وجه روبرو هستيم كه به ترتيب عبارتند از: انتخاب موضوع، تعريف مسئله، روش و رويكرد ما به مسئله (منطق) و نهايتا هدف و غايت مسئله مي باشد و جوابي كه ما به مسائل مي دهيم همان جوابي است كه نظريه ها و محقق به مسائل مي دهند و منبع نظريه اي كه براي جواب به مسائل استفاده مي كنيم مي تواند هر از هر منبعي اخذ شود.
وي براي روشن شدن بحث مثالي را در رابطه با ظهور و سقوط حكومتهاي قبيله اي براي شكل گيري خاندان و حكومتي كه مغول ها در چين تشكيل دادند بيان كرد و اظهار داشت: نمي توان گفت كه تنها نظريات چيني ها براي بررسي اشغال چين توسط مغول ها قابل استفاده است و مي توان آن را با استفاده از نظريات ابن خلدون تحليل كرد. در اين سطح از نظريه علوم اجتماعي، شكل جهان بيني و ايدئولوژي موضوعيت خاصي ندارد و هر انديشمند غربي، چيني و … مي تواند از نظريه ابن خلدون براي تبيين شكل گيري حكومت مغول در چين استفاده نمايد. مشكل ايدئولوژي و جهان بيني در بين چهار سطح مذكور بين سطح اول يعني انتخاب موضوع و سطح آخر يعني هدف و غايات به وجود مي آيد. در نتيجه جهان بيني و ايدئولوژي نبايد وارد انتخاب مسئله و روش مسئله (سطح دوم و سوم) شود.
دكتر پارسانيا با تأكيد بر محور قبلي سخنانش جهان بيني را در كنار سه عنصر علمي، هنري و كاربردي قرار داد و آنرا بسيار تاثيرگذار در تحصيل معرفت افراد دانست.
وي سطح تأثيرگذاري متافيزيك، جهان بيني و ارزشها را نه تنها در در انتخاب موضوع و غايت و هدف موضوع دخيل دانست بلكه معرفت شناسي پژوهشگر را نيز به صورت خودآگاه يا ناخودآگاه در انتخاب روش و منطق پاسخ و حل مسئله دخيل دانست.
عضو شواي عالي انقلاب فرهنگي ابن خلدون را داراي عقبه اشعري دانست كه متأثر از انديشه هاي اشعري به عليت قائل نيست و اضافه كرد: اين نوع از تفكر در انديشه ي ابن خلدون جاري و ساري است. و لذا در هستي شناسي اش معتقد به توحيد افعالي است و معتقد به عليت نيست.
العطاس نيز با پذيرش تأثيرگذاري جهاني بيني بر علم اظهار داشت كه در علوم اجتماعي مي بايست بين جهان بيني هاي يك متفكر و گزاره هاي نظري وي تفكيك قائل شد.
وي در ادامه اشعري بودن تفكر ابن خلدون را مورد سؤال قرار داد و اظهار داشت كه تفكر ابن خلدون بيشتر متأثر از عليت ارسطويي است و بيان كرد: در رابطه با انديشه هاي اشعري در رابطه با عليت بيش از حد اغراق شده است، چرا كه بسياري از اشعريون در زندگي روزمره شان به عليت باور داشتند.
استاد دانشگاه بين المللي سنگاپور در ادامه خاطر نشان ساخت كه بحث عليت در حوزه ي متافيزيك قرار دارد و و نه در زندگي روزمره، لذا نبايد اين دو را با يكديگر خلط شود و به نظر بنده نمي شود از يك نگاه يك به يك و متناظر از متافيزيك و ايدئولوژي به علوم اجتماعي رسيد.
پارسانيا در پاسخ به العطاس عنوان داشت: هر چند متافيزك و علوم اجتماعي داراي يك رابطه متناظر و يك به يك نيستند منتها نبايستي ساينس را مستقل از متافيزيك دانست، زيرا گزاره هاي متافيزيكي تأثيرگذار بر علم هستند.
وي با اشاره به پوزيتويستهاي حلقه وين گفت: آنها اگر چه ادعاي جدايي از ارزش و متافيزيك و فلسفه در علم داشتند اما دهانشان مملو از گزاره هاي ايدئولوژيكي و ارزشي بود. ارزشها قابل تفكيك از محقق نيستند.
در پايان اين نشست علمي كه به همت پايگاه علوم اجتماعي اسلامي ايراني، انجمن علمي دانشجويي دانش اجتماعي مسلمين و بسيج دانشجويي برگزار شد از شماره دوم فصلنامه علمي- پژوهشي «نظريه هاي اجتماعي متفكران مسلمان» رونمايي شد.
كد خبر: 2197993
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۷ - ۰۸:۵۷
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]
صفحات پیشنهادی
رئيس شوراي استان قم:جايگاه قانوني شوراهاي استاني مورد توجه جدي قرار نميگيرد
رئيس شوراي استان قم جايگاه قانوني شوراهاي استاني مورد توجه جدي قرار نميگيرد رئيس شوراي اسلامي استان قم گفت هنوز جايگاه واقعي و قانوني شوراهاي استاني به درستي مورد توجه قرار نگرفته است به گزارش خبرگزاري فارس از قم علي اصغر ابوالحسني ظهر امروز در ديدار با رئيس مجلس شوراي اسلاميدستگاه قضا بدون توجه به حرف های بیمنطق و دروغ با صلابت به کار خود ادامه میدهد
آیت الله آملی لاریجانی دستگاه قضا بدون توجه به حرف های بیمنطق و دروغ با صلابت به کار خود ادامه میدهد خبرگزاری رسا ـ رییس قوه قضاییه با توجه به نقش هویتساز فرهنگ خطاب به فرهنگدوستان و کسانی که قلبشان برای این سرزمین میتپد اظهار کرد باید سابقه تاریخی ـ فرهنگی ایران را کهايران براي ادامه فعاليتهاي هستهاي خود از هيچكس اجازه نميگيرد/ آمريكاييها چارهاي جز پايبندي به تعهدات ن
ايران براي ادامه فعاليتهاي هستهاي خود از هيچكس اجازه نميگيرد آمريكاييها چارهاي جز پايبندي به تعهدات ندارند رئيس مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام گفت جمهوري اسلامي ايران براي ادامه استفاده صلح آميز از امكانات هستهاي كه به دست پژوهشگران خود در كشور فراهم ساخبدون توجه به نيازهاي انسان نمي توان به بررسي حقوق شهروندي پرداخت
بدون توجه به نيازهاي انسان نمي توان به بررسي حقوق شهروندي پرداخت نماينده مردم مشهد در مجلس با تاكيد بر اين كه بدون توجه به نيازهاي انسان نمي توان به بررسي حقوق شهروندي پرداخت افزود اگر انسان را بر اساس مباني كه عموما بر اساس آنها برنامه ريزي صورت مي گيرد نگاه كرد نوع خدماتي كهتشكلهاي دانشجويي از مطالبات به حق خود را كوتاه نميآيند
تشكلهاي دانشجويي از مطالبات به حق خود را كوتاه نميآيند در پي سركشي هيئتهاي نظارتي وزارت علوم در دانشگاه خوارزمي بسيج دانشجويي و انجمن اسلامي دانشجويان اين دانشگاه خطاب به وزير علوم بيانيهاي صادر كردند به گزارش خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران در پي سركشي هيئتهاي نظارتي وبدون توجه به معلم هيچ برنامه تربيتي درست اجرا نمي شود/ معلم اساس تعليم و تربيت است
بدون توجه به معلم هيچ برنامه تربيتي درست اجرا نمي شود معلم اساس تعليم و تربيت است كرج – خبرگزاري مهر بنيان گذار اقدام پژوهي در كشور گفت تا زماني كه معلمان خرد ورز در مدارس و كلاس ها به عنوان بازيگر نقش اصلي تعليم و تربيت مورد توجه جدي قرار نگيرند هيچ برنامه اي به درستي انجام ننماينده مردم بوشهر، گناوه، ديلم در مجلس شوراي اسلامي:دانشگاه بدون توجه به جناحبنديهاي سياسي رسالت خود را انج
نماينده مردم بوشهر گناوه ديلم در مجلس شوراي اسلامي دانشگاه بدون توجه به جناحبنديهاي سياسي رسالت خود را انجام دهد نماينده مردم بوشهر گناوه ديلم در مجلس شوراي اسلامي گفت دانشگاه بايد بدون توجه به جناحبنديهاي سياسي رسالت خود را به عنوان ركن مهم توسعه و پيشرفت انجام دهد بهظريف در دانشگاه تهران/۱دستگاه سياست خارجي نياز به نقدهاي محيط علمي حوزه و دانشگاه دارد/اجازه نميدهيم غربيها
ظريف در دانشگاه تهران ۱دستگاه سياست خارجي نياز به نقدهاي محيط علمي حوزه و دانشگاه دارد اجازه نميدهيم غربيها آينده ما را شكل دهند محمدجواد ظريف تاكيد كرد كه دستگاه سياست خارجي نياز به نقدها و نظرات محيط علمي حوزه و دانشگاه دارد به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس محمدجوچرا از 4.5 ميليون دانشجو و 70 هزار عضو هيأت علمي در ايران، يك نظريه علمي در نميآيد؟
چرا از 4 5 ميليون دانشجو و 70 هزار عضو هيأت علمي در ايران يك نظريه علمي در نميآيد به گزراش خبرآنلاين وي با تشريح تفاوتهاي روششناسي و تحقيق در حوزه و دانشگاه به نكات زير اشاره كرد پنجشنبه 28 آذر 1392تاخير در تحويل خودروهاي سايپا و ايران خودرو كي به پايان مي رسد؟/ پاسخ به مشكلاتخوانندگان
تاخير در تحويل خودروهاي سايپا و ايران خودرو كي به پايان مي رسد پاسخ به مشكلاتخوانندگان يکشنبه 1 دي 1392مركز پژوهشهاي مجلس:سيستم حزبي با ادامه روند فعلي به دستاورد قابل توجهي نميرسد
مركز پژوهشهاي مجلس سيستم حزبي با ادامه روند فعلي به دستاورد قابل توجهي نميرسد دفتر مطالعات سياسي اين مركز اعلام كرد وزارت كشور از مهمترين وزارتخانه ها در جمهوري اسلامي ايران است دليل اهميت اين وزارتخانه به كار ويژه هاي آن بر مي گردد اين وظايف را مي توان تركيبي از امور سياسيحماس: تشكيلات خودگردان جلوي جنايتهاي صهيونيستها در كرانه باختري را بگيرد
حماس تشكيلات خودگردان جلوي جنايتهاي صهيونيستها در كرانه باختري را بگيرد جنبش حماس با هشدار نسبت به ادامه جنايتهاي رژيم صهيونيستي در كرانه باختري از تشكيلات خودگردان خواست تا با اين جنايتها مقابله كند به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از مركز اطلاع رساني فلسطين جنبش حماس در بياپرس تي وي: نمايندگان پارلمان يمن مخالفت خود با حملات هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكايي اعلام كردند
پرس تي وي نمايندگان پارلمان يمن مخالفت خود با حملات هواپيماهاي بدون سرنشين آمريكايي اعلام كردند تهران واحد مركزي خبر سياسي 1392 09 24 پارلمان يمن مخالفت خود را با حملات پهپادهاي آمريكايي اعلام كرد شبكه تلويزيوني پرس تي وي در خبري فوري اعلام كرد پارلمان يمن در مخالفت با حمل-
گوناگون
پربازدیدترینها