تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):وجود یک عالم برای ابلیس سخت تر از هزار عابد است زیرا عابد در فکر خود است و عالم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834037452




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

العطاس: علم بدون توجه به سنتهاي خود و ديگران شكل نمي گيرد/پارسانيا: نظريه هاي غربي مناسب جامعه شناسان ايراني نيست


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: العطاس: علم بدون توجه به سنتهاي خود و ديگران شكل نمي گيرد/پارسانيا: نظريه هاي غربي مناسب جامعه شناسان ايراني نيست
در مناظره ميان العطاس و پارسانيا، استاد دانشگاه بين المللي سنگاپور گفت: هيچ عرصه علمي بدون توجه به سنتهاي خود و سنتهاي ديگران قابل شكل گيري نيست و عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي تأكيد كرد: جامعه شناسان ايراني نمي توانند مفاهيم و نظريات غربي را مورد استفاده قرار دهد.

به گزارش خبرنگار مهر، مناظره ”علوم اجتماعي و متفكران مسلمان، بازسازي يا بديل سازي؟” روز گذشته 26 آذرماه با حضور حجت الاسلام والمسلمين دكتر حميد پارسانيا عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي و عضو هيئت علمي دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران و دكتر فريدالعطاس استاد دانشگاه بين المللي سنگاپور در دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه تهران برگزار شد.

در ابتداي اين نشست ميثم مهديار سردبير پايگاه علوم اجتماعي اسلامي ايراني با بيان اينكه اگرچه تحول در وضعيت موجود علوم اجتماعي در آسيا و ايران تقريبا به يك مطالبه عمومي دانشگاهي تبديل شده است اما به علت تلقيهاي متفاوتي كه از ايده تغيير وجود دارد رويكردهاي متفاوتي در اين حوزه وجود دارد، گفت: العطاس و پارسانيا نماينده دو جريان در اين زمينه هستند كه به بازسازي علوم اجتماعي فعلي و تحول اساسي يا به عبارت ديگر بديل سازي در آن مي انديشند.

در ابتداي اين نشست العطاس به بيان نظريه «علوم اجتماعي جايگزين» خود پرداخت و گفت: علوم اجتماعي همچون «آشپزي» است كه در آن علاوه بر علم و زيبايي شناسي، وجه كاربردي نيز نمايان است و اضافه كرد وقتي از علوم اجتماعي سخن مي گوييم از ارزش حقيقي آن صحبت مي كنيم. علوم اجتماعي از زيبايي نيز برخوردار است. به طور مثال زماني كه نظريه ها و نظمي كه جامعه شناسان مطرح مي كنند را بررسي مي كنيم، شاهد نظم و زيبايي خاص خودش است. وجه كاربردي و پژوهش علوم اجتماعي نيز ناظر بر حل مسائل و مشكلات اجتماعي در جامعه مي باشد.

استاد بين المللي دانشگاه سنگاپور در ادامه سخنانش بيان كرد: شكل اصلي كه امروزه با علوم اجتماعي دارم به دليل غرب محوري و اروپا مداري آن است و در مقالاتم سعي كرده ام اروپا محوري علوم اجتماعي را به چالش بكشم و وجوه آن را مشخص نمايم. بنابراين بايد علوم اجتماعي را ايجاد كنيم كه مفاهيم و سنت هاي غربي را كنار بزند و اگر بخواهيم به مثال آشپزي برگرديم بايد بگوييم آشپز خوب كسي است كه نه تنها از مواد اوليه موجود در جامعه خودش استفاده مي كند، بلكه از مواد اوليه اي كه متعلق به مناطق ديگر است تا زماني كه مفيد باشد، استفاده مي كند”.

وي مشكل علوم اجتماعي در غرب را در اين دانست كه علوم اجتماعي در غرب تنها به مواد اوليه و رويكرد خود بها مي دهد.

استاد دانشگاه بين المللي سنگاپور در ادامه به مبحث علوم اجتماعي جايگزين اشاره كرد و اظهار داشت: فهمي كه بنده از علوم اجتماعي جايگزين دارم اين است كه علوم اجتماعي مسلمانان بايد بر اساس سنت خودشان شكل گرفته باشد و در عين حال از سنت ديگران از جمله اروپايي ها به عنوان منبع مفهوم و نظريات برخوردار باشد و هيچ عرصه علمي بدون توجه به سنتهاي خود و سنتهاي ديگران قابل شكل گيري نيست.

پارسانيا بحث خود را با نقد اروپا مداري علوم اجتماعي آغاز كرد و با اشاره به اينكه، محيط اجتماعي اروپايي وآمريكايي داراي مسائلي است و دانشمندان آن بايد مفاهيم خود را ناظر بر آن مسائل سازمان دهد، گفت: جامعه شناسان ايراني نمي توانند مفاهيم و نظريات ايشان را مورد استفاده قرار دهد.

اين عضو هيئت علمي دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به صحبتهاي دكتر العطاس مسئله دبگر را رابطه هنر با علم دانست و افزود: مي توان تعبير عميق تر از هنر را جايگرين كرد و آن عبارت است از نوع جهان بيني كه به انسان و جهان وجود دارد. و اين جهان بيني در تكوين علم دخيل است و دخالت آن كمتر از دخالتي كه حوزه كاربردي در تدوين و تكوين علم دارد، نمي باشد و گاهي اوقات بايد نقش آن را پر رنگ تر دانست. بنابراين غفلت از اين مسئله و بي توجهي به هويت فرهنگي و تاريخي نظريات اروپايي و مطلق كردن اين نظريات و استفاده از آنها به عنوان ابزار تحليل، اين آفت را به دنبال دارد كه ما را از قرائت نظريات بومي و تاريخي منع مي كند و مانع از اين مي شود كه ما تلاشهاي انديشمندان مان همچون بيروني، ابن خلدون و فارابي را مورد بازبيني قرار دهيم.

در ادامه العطاس با بيان اينكه در هر زمينه اي از دانش ما يكسري از فعاليت ها و اقدامات را انجام مي دهيم اشاره كرد كه در علوم اجتماعي ما با چهار وجه روبرو هستيم كه به ترتيب عبارتند از: انتخاب موضوع، تعريف مسئله، روش و رويكرد ما به مسئله (منطق) و نهايتا هدف و غايت مسئله مي باشد و جوابي كه ما به مسائل مي دهيم همان جوابي است كه نظريه ها و محقق به مسائل مي دهند و منبع نظريه اي كه براي جواب به مسائل استفاده مي كنيم مي تواند هر از هر منبعي اخذ شود.

وي براي روشن شدن بحث مثالي را در رابطه با ظهور و سقوط حكومتهاي قبيله اي براي شكل گيري خاندان و حكومتي كه مغول ها در چين تشكيل دادند بيان كرد و اظهار داشت: نمي توان گفت كه تنها نظريات چيني ها براي بررسي اشغال چين توسط مغول ها قابل استفاده است و مي توان آن را با استفاده از نظريات ابن خلدون تحليل كرد. در اين سطح از نظريه علوم اجتماعي، شكل جهان بيني و ايدئولوژي موضوعيت خاصي ندارد و هر انديشمند غربي، چيني و … مي تواند از نظريه ابن خلدون براي تبيين شكل گيري حكومت مغول در چين استفاده نمايد. مشكل ايدئولوژي و جهان بيني در بين چهار سطح مذكور بين سطح اول يعني انتخاب موضوع و سطح آخر يعني هدف و غايات به وجود مي آيد. در نتيجه جهان بيني و ايدئولوژي نبايد وارد انتخاب مسئله و روش مسئله (سطح دوم و سوم) شود.

دكتر پارسانيا با تأكيد بر محور قبلي سخنانش جهان بيني را در كنار سه عنصر علمي، هنري و كاربردي قرار داد و آنرا بسيار تاثيرگذار در تحصيل معرفت افراد دانست.

وي سطح تأثيرگذاري متافيزيك، جهان بيني و ارزشها را نه تنها در در انتخاب موضوع و غايت و هدف موضوع دخيل دانست بلكه معرفت شناسي پژوهشگر را نيز به صورت خودآگاه يا ناخودآگاه در انتخاب روش و منطق پاسخ و حل مسئله دخيل دانست.

عضو شواي عالي انقلاب فرهنگي ابن خلدون را داراي عقبه اشعري دانست كه متأثر از انديشه هاي اشعري به عليت قائل نيست و اضافه كرد: اين نوع از تفكر در انديشه ي ابن خلدون جاري و ساري است. و لذا در هستي شناسي اش معتقد به توحيد افعالي است و معتقد به عليت نيست.

العطاس نيز با پذيرش تأثيرگذاري جهاني بيني بر علم اظهار داشت كه در علوم اجتماعي مي بايست بين جهان بيني هاي يك متفكر و گزاره هاي نظري وي تفكيك قائل شد.

وي در ادامه اشعري بودن تفكر ابن خلدون را مورد سؤال قرار داد و اظهار داشت كه تفكر ابن خلدون بيشتر متأثر از عليت ارسطويي است و بيان كرد: در رابطه با انديشه هاي اشعري در رابطه با عليت بيش از حد اغراق شده است، چرا كه بسياري از اشعريون در زندگي روزمره شان به عليت باور داشتند.

استاد دانشگاه بين المللي سنگاپور در ادامه خاطر نشان ساخت كه بحث عليت در حوزه ي متافيزيك قرار دارد و و نه در زندگي روزمره، لذا نبايد اين دو را با يكديگر خلط شود و به نظر بنده نمي شود از يك نگاه يك به يك و متناظر از متافيزيك و ايدئولوژي به علوم اجتماعي رسيد.

پارسانيا در پاسخ به العطاس عنوان داشت: هر چند متافيزك و علوم اجتماعي داراي يك رابطه متناظر و يك به يك نيستند منتها نبايستي ساينس را مستقل از متافيزيك دانست، زيرا گزاره هاي متافيزيكي تأثيرگذار بر علم هستند.

وي با اشاره به پوزيتويستهاي حلقه وين گفت: آنها اگر چه ادعاي جدايي از ارزش و متافيزيك و فلسفه در علم داشتند اما دهانشان مملو از گزاره هاي ايدئولوژيكي و ارزشي بود. ارزشها قابل تفكيك از محقق نيستند.

در پايان اين نشست علمي كه به همت پايگاه علوم اجتماعي اسلامي ايراني، انجمن علمي دانشجويي دانش اجتماعي مسلمين و بسيج دانشجويي برگزار شد از شماره دوم فصلنامه علمي- پژوهشي «نظريه هاي اجتماعي متفكران مسلمان» رونمايي شد.

كد خبر: 2197993

تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۷ - ۰۸:۵۷

چهارشنبه 27 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن