واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: «فرگام»، دومين ميمون فضانورد ايراني با موفقيت به فضا رفت؛ با ميمونهاي فضانورد ايراني آشنا شويد
«فرگام»، دومين فضايي ايران بامداد شنبه راهي فضا شد تا با سفري 15 دقيقهيي تا ارتفاع 120 كيلومتري، نام خود را به عنوان دومين موجود زنده اي كه با موفقيت توسط ايران به فضا پرتاب و سالم به زمين بازگشته است، ثبت كند.
شايد براي شما هم جالب باشد كه در پشت پرده اين ماموريت و موفقيت اين ميمون نر هم، نه يك كه دو ميمون ماده بودهاند كه همراه فرگام براي اين موفقيت تلاش و دست آخر با حسرت، ماجراجويي فضايي فرگام را تماشا كردهاند.به گزارش ايسنا، به بهانه موفقيت ماموريت پرتاب دومين ميمون فضايي با كاوشگر «پژوهش» نگاهي داريم به ميمونهاي فضايي كه به عنوان محموله زيستي يا ذخيره مراحل آماده سازي و تمرين را پشت سر گذاشتهاند و تنها دو قلاده از آنها طعم سفر به ماوراي جو را چشيده اند.
مشخصات عمومي ميمونهاي فضايي ايران
ميمونهاي فضايي ايران از گونه ميمونهاي ماكاك (Macaca mulatta) هستند كه در اكثر نقاط جهان خصوصاً آفريقا و جنوب شرق آسيا يافت ميشوند. در حال حاضر بيست و دو گون مختلف ماكاك شناسايي شده كه مشهورترين آنها ماكاك رزوس(Rhesus Macaque) است. اين گونه معمولاً در آزمايشهاي زيستشناسي و رفتار شناختي مورد استفاده قرار ميگيرد.رنگ بدن ماكاك رزوس كه اغلب ميمون رزوس ناميده ميشود، قهوهيي يا خاكستري و رنگ صورت آن صورتي است. قد جنس نر رزوس بالغ بهطور ميانگين 53 سانتيمتر و وزن آن 7,7 كيلوگرم است. قد جنس ماده بالغ 47 سانتي متر و وزن آن 3,5 كيلوگرم است و دمشان حدود 20 تا 23 سانتيمتر طول دارد.
ميمونهاي فضايي كاوشگر پژوهش «ترنگ»، «ترنج» و «فرگام»
براي انجام تحقيقات زيست-فضايي در كاوشگر پژوهش، سه ميمون آموزشديده و حساسيتزدايي شده با نامهاي فرگام، ترنج و ترنگ حضور داشتند. اين سه ميمون با محدوده سني، وزني و ابعاد بدني مشخص، متناسب با نوع مطالعه انتخاب شدند.از ميان اين سه، فرگام به عنوان دومين ميمون فضانورد ايراني براي ارسال به فضا و دو ميمون ديگر به عنوان فضانورد ذخيره انتخاب شدند.«ترنگ» يك ميمون ماده سه ساله با 59 سانتي متر قد، 3,5 كيلوگرم وزن و «ترنج» يك ميمون ماده چهار ساله با 57 سانتي متر قد و 3,9 كيلوگرم وزن است. فرگام، دومين ميمون فضانورد ايراني هم يك ميمون نر سه ساله با 56 سانتي متر قد و سه كيلوگرم وزن است. براي انجام تحقيقات زيست-فضايي در كاوشگر پيشگام هم سه ميمون با محدوده سني، وزني و ابعاد بدني مشخص، متناسب با نوع مطالعه آموزشديده و حساسيتزدايي شدند كه از ميان آنها، پيشگام به عنوان اولين ميمون فضايي ايران به فضا ارسال شد.
مراحل آمادهسازي آموزش و تستهاي سازگاري
از آن جا كه بعضي از بيماريها بين انسان و ميمون مشترك بوده و ميمون انتخاب شده ممكن است داراي بيماريهاي انگلي و ويروسي مختلفي باشد، جهت حفظ ايمني، ميمونها در مرحله اول قرنطينه شده و آزمايشهاي مختلف براي بررسي وجود بيماريهاي مختلف بر روي آنها انجام شد. پس از پايان زمان قرنطينهسازي و اطمينان از سالم بودن، آزمايشهاي حساسيتزدايي و آمادهسازي آنها براي برنامه فضايي شروع شد.آزمايشات پزشكي مانند آناليز خوني، اكوكارديوگرافي و سونوگرافي قلب، ريه و احشاء شكمي براي هر سه ميمون كانديداي اعزام به فضا به صورت دورهيي (قبل، حين و بعد از تستهاي سازگاري) انجام ميشود.اساسيترين مساله در مرحله آمادهسازي ميمونها، مواجه كردن جاندار با شرايط شبيهسازي شدهي پرتاب به منظور انتخاب سازگارترين جاندار است. معيار سازگاري حيوانات، تطابق سريع آنها با شرايط مكاني جديد است.از جمله اين شرايط ميتوان به عوامل استرسزا ناشي از پرتاب، تغييرات فيزيولوژيكي كه بايد براي قرار گرفتن در شرايط پرتاب در آنها ايجاد شود و قدرت و تحمل آنها اشاره كرد.علائم حياتي حيوانات مورد مطالعه مثل ضربان قلب، نوار قلب و نرخ تنفس در مراحل مختلف تستهاي سازگاري اندازهگيري و ثبت ميشوند. مطالعه فيزيولوژي سيستم قلبي، عروقي و تنفسي در شرايط استرسهاي محيطي ناشي از پرتاب بسيار حائز اهميت است؛ بنابراين تغييرات هر يك از اين پارامترها، قبل و بعد از سازگاري مورد بررسي و تجزيه و تحليل قرار ميگيرند.مراحل سازگاري با شرايط پرتاب شامل مواجه كردن و سازگار كردن جاندار با فضاي محدود كپسول زيستي، تكانها و چرخشهاي كاوشگر، شتاب و ارتعاش كاوشگر ودستگاههاي ثبت علائم حياتي است.
ماجراي سفر دومين ميمون فضانورد ايراني
كاوشگر «پژوهش»، آخرين محموله زيستي حامل دومين ميمون فضايي با نام «فرگام»، بامداد امروز توانست ماموريت زير مداري خود را با موفقيت كامل پشت سر بگذارد تا جمهوري اسلامي ايران يك گام ديگر به اعزام انسان به فضا نزديك تر شود.كاوشگر پژوهش كه حامل يك ميمون از نژاد «رزوس» بود پس از طي يك مسير زيرمداري تا ارتفاع 120 كيلومتر در مدت زمان حدود 15 دقيقه توانست به زمين باز گردد و موجود زنده را سالم بازيابي كند.در طول اين ماموريت دانشمندان فضايي كشور توانستند علايم محيطي داخل محموله زيستي از جمله صوت، تصوير، تركيب گازي و علائم حياتي موجود زنده نظير نوار قلب و شاخصهاي تعيين كننده وضعيت عمومي در طول پرواز زير مداري را ثبت و كنترل نموده و در ايستگاههاي زميني آنها را لحظه به لحظه رويت كنند.اين اطلاعات ارزشمند دريافتي به متخصصين كشورمان اين فرصت را ميدهد تا در زمينههاي گوناگون از جمله زيست فضايي، فيزيولوژي، هوافضا و مهندسي پزشكي تحقيقات در حوزه فناوري فضايي تامين كنند.پرتاب كاوشگر پژوهش و بازيابي آن، گام بلند ديگري در راستاي نزديك شدن جمهوري اسلامي ايران به اعزام انسان به فضا به شمار ميرود.از ويژگيهاي جديداين كاوشگر ميتوان به استفاده از پرتابگر با سوخت مايع كه به دليل اعمال سطح شتاب و ارتعاش پايين تر بر محموله زيستي نسبت به پرتابگرهاي قبلي جهت ماموريتهاي حامل موجود زنده از قابليتهاي بالا تري برخوردار است اشاره كرد.به كار گيري فناوري ضربه گير فرود براي كاهش ضربه وارده به موجود زنده در زمان نشست، حداقل سازي زمان جستجو و نجات محموله و پاسخگويي مطلوب چتر نجات در مرحله پاياني پرواز از ديگر ويژگيهاي كاوشگر پژوهش به شمار ميرود.گفتني است كه در بهمن ماه سال 1391 دانشمندان ايراني موفق شدند توسط”كاوشگر پيشگام” اولين ميمون را به فضا ارسال و به سلامت بازيابي نمايند. با تكرار اين موفقيت و دستاوردهاي جديد آن، جايگاه جمهوري اسلامي ايران در فناوري زيست- فضايي بيش از پيش تثبيت گرديد.جمهوري اسلامي ايران در سال 1387با پرتاب كاملاً مستقل اولين ماهواره تماماً ايراني با نام اميد توانست وارد باشگاه فضايي جهان شود.كشورمان با امضاي معاهده استفاده صلح آميز از فضاي ماوراء جو اراده خود را براي حضور در فضا و استفاده بشردوستانه از آن ابراز داشته است.
ارسال نظر
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]