واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نكوداشت مقام علمي استاد منوچهر ستوده
مراسم نكوداشت مقام علمي استاد 100 ساله جغرافياي تاريخي ايران در دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران برگزار شد. در اين مراسم، استادان پيشكسوتي مانند دكتر مظاهر مصفا، دكتر اميربانو كريمي، دكتر شيرين بياني، استاد محمدابراهيم باستاني پاريزي و جليل تجليل حضور داشتند.
منوچهر ستوده در اين مراسم گفت: بايد تمام دقايق و ساعتها را صرف كارهاي مفيد كرد، از تماشاي ماهواره و تلويزيون و گوش كردن به راديو به جايي نخواهيم رسيد.
به گزارش ايسنا، دكتر ستوده با تشكر از برگزاري اين مراسم، سخنانش را با خواندن بيتي از سعدي آغاز كرد: صاحبا عمر عزيزست غنيمت دانش/گوي خيري كه تواني ببر از ميدانش/چيست دوران رياست كه فلك با همه قدر/حاصل آنست كه دايم نبود دورانش.
او در توضيح اين غزل گفت: اين غزل توجه ما را به عمر جلب ميكند، عمري كه خداوند در اختيار ما قرار داده و ما را صاحب اين ساعات كرده است. بايد بتوانيم از آن استفاده كنيم. بايد تمام دقايق و ساعات عمر خود را صرف كارهاي مفيد كنيم. وقت تلف نكنيم تا به جايي برسيم. اين دقايق بايد هم براي خود فرد و هم براي ديگران مفيد باشد وگرنه فايدهاي ندارد. عمر، سرمايهاي است كه خداوند در اختيار ما قرار داده است و نبايد اين سرمايه را با عشرت و نوش بگذرانيم. كسي عمرش را با عشرت و نوش ميگذراند و كسي ديگر آن را صرف نوشتن كتاب «احسن التقاسيم» ميكند كه كتابي ارزشمند و قابل تحسين است.
اين استاد پيشكسوت جغرافياي تاريخي ادامه داد: تا جايي كه ميتوانيم بايد از دقيقههاي خود استفاده كنيم و آن را بيهوده نگذرانيم. هدفم از گفتن اين سخنان اين بود كه خانمها و آقايان را تشويق كنم كه ادامهي روش من را بگيرند و از دقايق و ساعات خود استفاده كنند.
در اين برنامه، بخشهايي از مستند «خون است دلم براي ايران» دربارهي زندگي استاد منوچهر ستوده پخش شد كه در آن، تصاويري از استاد ستوده بهنمايش درآمد كه روي تختهسياهي مينوشت: خون است دلم براي ايران.
در بخشي از اين مراسم، استاد محمدابراهيم باستاني پاريزي با تشويق ممتد و پرشور حاضران روي سن رفت و با تقدير از دانشجوياني كه اين مراسم را براي استاد منوچهر ستوده برگزار كردند گفت: همت و مردانگي اين دانشجويان ارزش دارد. ما سعادت اين را داشتيم كه در چندماه اخير در مراسم بزرگداشت دو استاد 100 ساله، يعني پرفسور رضا - استاد دانشگاه فني - و استاد منوچهر ستوده - استاد دانشگاه ادبيات دانشگاه تهران - شركت كنيم.
او افزود: منوچهر ستوده جغرافياي تاريخي درس ميداد. تاريخ و جغرافيا خواهر و برادر دوقلو هستند و بيهوده آنها را جدا كردند. اين دو با هم پيوستگي دارند. تاريخ را بدون شناخت جغرافيا نميتوان درست درك كرد. مزيت دكتر ستوده اين بود كه ميخواست تمام ايران را ببيند، عكس بيندازد و بر مبناي آن، نظرش را در كلاس بگويد. دكتر منوچهر ستوده همراه سه چهار نفر بارها از تهران پياده به سمت مازندران يا گيلان رفت.
باستاني پاريزي در ميان سخنان خود، نقل قولهاي شيريني را از بزرگان ايران بيان كرد كه با استقبال دانشجويان روبهرو شد.
در ادامه اين مراسم، استاد پيشكسوت مظاهر مصفا با تشويق ممتد و پرشور حاضران روي صحنه رفت و شعري را كه براي منوچهر ستوده گفته بود خواند. او هنگام پايين آمدن از روي سن مورد تشويق حاضران قرار گرفت و در پاسخ، عصايش را چرخاند.
در بخشي از اين مراسم، الفتي و مهرنگ كوفگر، تكنوازان موسيقي سنتي هر كدام جداگانه قطعهاي موسيقي نواختند.
در ادامه، دكتر شيرين بياني - از ديگر استادان پيشكسوت دانشگاه تهران - با تشويق پرشور حاضران روي صحنه رفت و متني را كه براي دكتر ستوده تنظيم كرده بود خواند. در بخشي از اين متن آمده است: تاريخ و جغرافيا پيوند ناگسستني دارند. دكتر ستوده بيش از دو سوم عمر پرمايه خويش را براي جغرافياي تاريخي گذراند. جغرافيا و تاريخ لازم و ملزوم يكديگرند.
او افزود: كويري، كوهستاني، دريايي، بودن يا نبودن، شهري يا روستايي بودن يا نبودن در شخصيت افراد موثر است. منوچهر ستوده روند تاريخي دورانهاي گوناگون را با ياري گرفتن از جغرافيا بررسي كرد. استاد جادههاي پرپيچ و خم را گذراند، گام به گام، شهر به شهر، روستا به روستا تا واقعه را در دل مكان ببيند و نتايج مطالعات ارزشمند خود را در اختيار ما پژوهشگران قرار دهد تا در گوشهي دنج خود بنشينيم و از نتايج زحمات ايشان بهره ببريم.
در بخشي از اين مراسم كه انجمن علمي گروه تاريخ دانشجويان دانشگاه تهران آن را برگزار كرده بود، يك گروه موسيقي سنتي چند قطعه موسيقي محلي متعلق به مازندران را نواخت.
در پايان اين مراسم، جمعي از استادان پيشكسوت از جمله محمدابراهيم باستاني پاريزي، مظاهر مصفا، شيرين بياني، اميربانو كريمي و جليل تجليل روي صحنه رفتند و از منوچهر ستوده با اهداي لوحها و هدايايي تقدير شد.
پنجشنبه 21 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]