واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مشاور وزير ارشاد به تماشاي «خواهرانه به وقت خيزران» نشستشاهآبادي: بايد تماشاگر حرفهاي را با لايههاي پنهان اثر نمايشي مرتبط كنيم
مشاور هنري وزير ارشاد شب گذشته پس از تماشاي تازهترين نمايش حسين پارسايي گفت: در عرصه هنر ما بايد تلاش كنيم تماشاگران حرفهاي كه ميتواند با لايههاي زيرين و پنهان اثر نمايشي ارتباط برقرار كند، بيشتر شوند.
حميد شاه آبادي با حضور در تالار وحدت و تماشاي «خواهرانه به وقت خيزران» به كارگرداني حسين پارسايي در خصوص اين اثر به وجه پيوند مضامين ديني با تئاتر مدرن اشاره كرد و گفت: به نظر مي آيد كه با تغيير و تحولاتي كه در فضاي فرهنگي كشور صورت مي گيرد و اقبالي كه قشر جوان به سبك هاي اجرايي جديد در تئاتر دارد جاي خالي ورود تئاتر ديني به اين عرصه به طور جدي احساس مي شود. ما هميشه در تئاتر ديني با يك سبك خاص روبه رو بوده ايم و معمولا كارهايي كه محوريت آن بر داستان است و درام خاصي دارد و سبك آن رئال تلقي مي شود، هميشه در تئاتر ديني غلبه داشته است.
او ادامه داد: حتي در حوزه تئاتر ديني ما با سابقه طولاني از آثار هنر نمايشي به نام تعزيه مواجه هستيم كه كاركرد خاص خودش را دارد و مردم اين سبك از هنر نمايشي را مي شناسند. از طرفي اَشكال تئاتر سنتي نيز هميشه در عرصه تئاتر ديني نقش آفرين بوده اند اما اينكه با استفاده از ظرفيت هاي جدي و نوين، استفاده تخصصي از نور، صدا، فيلم و مجموعه اي از حركت هاي نمايشي و همينطور يك شيوه جديد از تئاتر مدرن كه امروز در كشور ساري و جاري است، داستاني همچون عاشورا وارد اين فضا شود، آنوقت جنس ديگري از مخاطبان را با خود به همراه خواهد داشت.
شاه آبادي در ادامه به تئاتر «خواهرانه به وقت خيزران» اشاره كرد و خاطرنشان ساخت: مردم داستان كربلا را هزاران بار با تمام زوايا شنيده اند و از همه لحظات آن تصوري دارند با اين حال تئاتر «خواهرانه به وقت خيزران» توانست داستاني آشنا را با استفاده از تكنولوژي، زبان و شيوه مدرن ارائه كند و با استفاده از اين قالب جديد اثر را با طيف ديگري از مخاطبان ارتباط بدهد. البته ممكن است خيلي ها اين سبك را نپسندند و با همان سبك سنتي ارتباط برقرار كنند كه البته تعداد اين مخاطبان نيز كم نيست.
مشاور هنري وزير ارشاد با بيان اينكه اين نمايش بار زياد ديالوگ خود را روي دوش تيمي مي اندازد كه حركت هاي نمايشي انجام مي دهند وكمك مي كنند تا مفهوم و حس به مخاطب منتقل شود، افزود: بنابراين شما وقتي حركت هاي نمايشي گروه را در مورد حركت اسب ها بر روي پيكر شهداي كربلا مي بينيد متن ادبي و قوي نمايش با حركت ها، فضا را براي مخاطب زنده مي كند لذا مخاطب حرفه اي تئاتر داشته ها و باورهاي ديني خودش را در قالب يك اثر نمايشي مي بيند كه مي تواند با آن ارتباط برقرار كند.
شاه آبادي در خصوص محتواي اين اثر گفت: طبيعتا سير درست تاريخ كربلا در اين اثر نمايشي خودش را نشان داد يعني مجموعه رخدادهايي كه در واقعه عاشورا اتفاق افتاده و ما آن را پاي منبر و در هيات ها بارها شنيده ايم، به نحو درستي اتفاق افتاد و براي كسي كه كمتر با واقعه كربلا آشنا باشد يك دور مرور كل واقعه كربلا است. ويژگي اين اثر اين است كه مخاطب حرفه اي تئاتر را كانون هدف خود قرار داده است.
او همچنين در خصوص اهميت استفاده از ساختارهاي نوين براي جذب مخاطب افزود: به هر حال كساني كه با حوزه تئاتر آشنايي دارند و در واقع اهالي و تماشاگر حرفه اي اين هنر محسوب مي شوند، سبك ها و آثار متنوعي را ديده اند. در عرصه هنر ما بايد تلاش كنيم كه تماشاگر حرفه اي كه مي تواند با لايه هاي زيرين و پنهان اثر نمايشي ارتباط برقرار كند، بيشتر شوند.
وي ادامه داد: براي اين نوع از مخاطبان حرفه اي بايد تنوع آثار نمايشي به ويژه در ژانر ديني وجود داشته باشد. آن هم از واقعه اي كه مخاطبان داستانش را به خوبي مي شناسند و نقل اين مطالب ممكن است به دانش مخاطبان خيلي چيز زيادي اضافه نكند. البته تماشاگر سنتي ما اگر قرار باشد آرام آرام تبديل به تماشاگر حرفه اي شود بايد از موضوعاتي كه مضامينش را مي شناسد و نمادهايش را مي تواند به زودي تداعي معاني كند و به مفاهيم پي ببرد، شروع كند.
وي گفت: آقاي پارسايي هنرمند خلاق و توانمندي است و در حوزه كارگرداني سابقه آثار خوبي دارد. كار پيشين او از جنس تئاتر سنتي و اثر جديد او از جنس تئاتر مدرن و اين امر نشان دهنده توانايي و تسلط ايشان در هر دو سبك است.
انتهاي پيام / ا
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]