واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: سردبير فيگارو: شركت هاي آمريكايي جايگزين اروپايي ها در ايران مي شوند
اروپاييها كه در غياب آمريكا از اول انقلاب، بازار خوبي براي خود در ايران دستوپا كرده بودند و بر اثر تحريمها آن را از دست دادهاند، به دنبال راهكاري براي بازگشت دوباره به ايران هستند و از سوي ديگر آنطور كه از خبرها برميآيد، نقشه و برنامهريزيهاي آمريكا براي نزديك شدن به ايران به گونهاي قرار است پيش رود كه آمريكا بتواند اين فاصله و عقبماندگي 30 ساله در سرمايهگذاري در ايران و افزايش مراودات اقتصادي را پر كند. اما قرار است در اين ميان چه اتفاقي بيافتد و نتيجه مذاكرات با رقابت تنگاتنگ اروپا و آمريكا در حوزه اقتصادي به كجا ختم خواهد ؟ راديو صداي روسيه با يكي از سردبيران روزنامه فيگارو در حوزه اقتصادي گفتوگويي انجام داده كه به دليل اخبار پشت پرده و تحليل وقايع از نظر اقتصاددانان و سياستمداران فرانسوي در زمينه تحريمهاي ايران مهم به نظر ميرسد.
در ابتداي اين گفتوگو در تحليل آن آمده است؛ اگر تحريمها عليه ايران حتي به صورت جزئي برداشته شود، ايرانيان در بخش نفت و اتومبيل اين بار ديگر به سمت شركتهاي آمريكايي ميروند و حاضر نيستند بار ديگر به دليل شرايط و اوضاع اقتصادي و همچنين مشكلات تحريمها به سمت شركتهاي اروپايياي بروند كه باوجود قراردادهاي مختلف به جاي ارائه پلتفرم و دانش ساخت اتومبيل، طريقه مونتاژ آن را به ايران ياد ميدهند.
جورج مالبرونات از سردبيران روزنامه فيگارو در اين باره از تحليلها و سياستهاي اروپا در اين زمينه خبر داده است.
به نظر ميرسد كه آمريكا سيگنالهايي را براي از سرگيري روابط به سوي ايران ميفرستد. اين مساله حتي اگر به صورت جزئي باشد، چه تاثري روي اقتصاد و تجارت دو كشور خواهد گذاشت؟ آيا اين به معناي بيرون راندن كمپانيهاي اروپايي از ايران نيست؟
به نظر ميرسد در حال حاضر نيز ارتباطاتي مخفي ميان شركتهاي آمريكايي و سرمايهگذاران و صنعتگران ايراني شكل گرفته و آنها در حال آماده شدن براي از سرگيري روابط اقتصادي با هم هستند و اين ارتباطات بيشتر در بخش اتومبيل رخ داده است. براي مثال از سال گذشته تاكنون برخي از مديران جنرال موتورز به ايران رفت و آمده داشته و در حال آمادهسازي شريط براي بازگشت به ايران هستند، اتفاقي كه بعد از انقلاب ايران در سال 1979 بسيار جالب به نظر ميرسد.
همانطور كه از شواهد و قرائن برميآيد، اين ديدارها نه تنها در حوزه صنعت اتومبيل بلكه در حوزههاي ديگر همچون نفت و گاز نيز افتاده است. اوباما در سوم ژوئن سال جاري جاري طرحي را امضا كرد كه از همكاري شركتهاي اروپايي در بخشهاي زيرمجموعه اتومبيلسازي ايران نيز خودداري به عمل ميآيد، اما اگر قرار باشد اين تحريمها برداشته شود، آمريكا خود اولين كشوري است كه در اين بخشها سرمايهگذاري خواهد كرد. امضاي اين طرح كه عملاً قدرت كار از بخش فرانسوي در اين صنعت را سلب كرد، بخش صنعت فرانسه را هدف قرار داد و بهخصوص رنو و پژو ضرر زيادي از اين مساله كردند. حال با شايع شدن اين خبر كه قرار است آمريكا خود جايگزين بعدي در اين صنعت باشد، سياستمداران فرانسوي و البته صنعتگران را به شدت ناراضي و نااميد ساخته است. آنها معتقدند كه اين تحريمها با توجه به توافقي كه احتمالاً بعداً بين ايران و آمريكا در حاشيه اجلاسهاي گروه 1+5 بهوجود ميآيد براي پاك كردن اين بخش از حضور اروپاييها و زمينهسازي براي حضور دوباره آمريكا در اين صنعت است.
سه شنبه 19 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]