واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: هشدارنسبت به دخالت عطاري ها دراموردرماني
سرويس خبر: بسياري از عطاريهايي كه مثل قارچ در كشور رشد كردهاند بدون مجوز براي بيماران داروي گياهي تجويز ميكنند كه در برخي مواقع اين تجويزها سبب تشديد بيماري افراد يا مرگ آنان ميشود.
دكتر محمود خدادوست رئيس مركز تحقيقات پزشكي قانوني كشور با بيان مطلب بالا در گفتگو با خبرنگار ما افزود: وزارت بهداشت اين آمادگي را دارد كه با وزارت صنعت، معدن و تجارت در بحث ضابطهمند كردن عطاريها ورود پيدا كند تا شرايط مطلوبتر شود.وي درباره مرگ و مير معتادان در زمينه استفاده آنان ازبرخي داروهاي ترك اعتياد اظهار بي اطلاعي كرد و گفت: چون از پرونده پزشكي معتادان بي اطلاع هستيم، نميتوانيم نظر قطعي ارائه كنيم.او ادامه داد: استفاده بيرويه از داروهاي طبيعي و گياهي مساوي با بي خطر بودن و بي ضرر بودن هم نيست، بسياري از مردم به دليل بيماريهاي مزمني كه دارند ازداروهاي شيميايي استفاده ميكنند و اگر قرار است از داروي گياهي استفاده كنند حتماً در زمينه تداخل اين دو دارو بايد با پزشك مشورت كنند.
خدادوست اضافه كرد: اگر عطاريها ضابطهمند شوند و كار خودشان را درست انجام دهند ميتوانند كمك كار نظام سلامت باشند.
او ادامه داد: دخالت در امر سلامت و درمان وظيفه پزشك است و عطاريها نميتوانند دارو تجويز كنند.
وي نسبت به تهيه و مصرف داروهاي چاقي، لاغري، ديابت و ام اس كه با عنوان داروي تركيبي و بي نام و نشان در عطاريها توزيع ميشود، هشدار داد. دكتر خدادوست در نشست خبري بررسي مصرف داروهاي گياهي ترك اعتياد در عطاريهاي شهر تهران، گفت: بسيار شاهديم كه داروهايي با عنوان داروي چاقي، لاغري، ديابت و اخيراً داروي ام اس با عنوان داروي تركيبي و بي نام و نشان در عطاريها توزيع ميشود كه به معضل بزرگي تبديل شده است.اوافزود:عوارض ناشيازمصرفاينگونه داروهاعلاوه بر آسيب به سلامت مردم،بار اقتصادي زيادي را به نظام سلامت تحميل ميكند.رئيس مركز تحقيقات پزشكي قانوني كشور اضافه كرد:
وزارت بهداشت مصوبهاي را از دولت دهم گرفت كه در آن توزيع داروهاي تركيبي به هر عنوان در عطاريها ممنوع است.
وي اضافه كرد: اين موضوع به وزارت صنعت هم اعلام شد و در جلسهاي كه به طور مشترك با رؤساي صنف عطاريها و توليدكنندگان و مصرف كنندگان داشتيم مطرح شد كه فروش و توزيع هر نوع دارو حتي داروي گياهي در عطاريها ممنوع است و صرفاً بايد گياه دارويي در عطاريها توزيع شود.
فرزانه جوكار سوپروايزر بخش آناليز دستگاهي بخش سمشناسي سازمان پزشكي قانوني هم در اين باره گفت: در همين راستا از 80 عطاري در نقاط مختلف شهر تهران نمونهاي از داروهاي ترك اعتياد گياهي را اعم از كپسول، قرصهايي به رنگ خاكي، سفيد و سبز، يك نمونه شربت و چند نمونه پودر تهيه كرديم.وي با اشاره به اين كه همه اين داروها به ظاهر بوي گياهي داشتند، افزود:اكثراين داروها بدون نام و دستساز بودند كه اغلب در 83 درصد موارد به شكل كپسول توزيع ميشوند.
جوكار ادامه داد: طب سنتي ميگويد اسپند، سنبل الطيب، بابونه و زرشك علايم ترك اعتياد را كنترل ميكند اما تنها گياهي كه در اين گروهها ديده شد اسپند بود و 96 درصد اين داروها حاوي يك ماده شيميايي بودند.او افزود: در 90 درصد اين داروهاي ترك اعتياد گياهي بيسنوكسيلات وجود دارد، 67 درصد حاوي ترامادول، 63 درصد حاوي فلوكستين ضد افسردگي، سينروهپتادين، ديكلوفناك، آتروپين و دكسترومتوفان بودند. رئيس بخش سمشناسي پزشكي قانوني تهران هم گفت: در مطالعهاي كه انجام شده مرگهاي ناشي از مصرف ترامادول 40 برابر بيشتر شده است.
اخگري در ادامه سخنانش از افزايش مصرف داروهاي مخدر مانند متادون و ترامادول خبرداد و گفت: در سالهاي اخير با مرگهايي مواجه شديم كه به دليل مصرف داروهاي ترك اعتياد بوده و در آناليز نمونههاي گرفته شده از اجساد مشخص شد كه مرگها بر اثر مصرف موادي مانند ترامادول يا داروهاي ترك اعتياد به ظاهر گياهي حاوي اين مواد بوده است.وي با اشاره به اهميت برخي داروها مانند ترامادول گفت: از2 سال پيش وزارت بهداشت داروي ترامادول را از جمله داروهاي تحت كنترل اعلام كرد يعني بيمار با يك نسخه پزشك فقط يك بار ميتواند اين دارو را تهيه كند و براي بار دوم پزشك بايد مجدداً نسخه بنويسد.
اخگري اضافه كرد: سوء مصرف اين ماده در جامعه به ويژه در قشر جوان افزايش يافته و مرگهاي ناشي از مصرف ترامادول بسيار گزارش ميشود تا جايي كه برخي به خاطر تشنج به مرگ كشيده شدهاند.
وي گفت: متأسفانه اين ماده به صورت غيرمجاز به راحتي در اختيار افراد قرار ميگيرد و حتي شاهديم كه قرصهاي ترامادول بستهبندي شده در عطاريها توزيع ميشود.
اخگري با انتقاد از تبليغات ماهوارهاي درباره داروهاي لاغري گفت: اين تبليغات به هيچ عنوان درست نيست و داروهاي تبليغي عوارض دارد.
دوشنبه 18 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]