واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: امكان بازگشت ارز صادراتي عملاً وجود ندارد
در اين بخشنامه روشهاي واردات در مقابل صادرات، پرداخت بدهي ارزي به اشخاص ثالث و بانكها، فروش ارز به بانكها و صرافيهاي داراي مجوز و سپردهگذاري ارزي نزد بانكها راهكارهاي بازگشت ارز حاصل از صادرات اعلام شده است. با پدرام سلطاني، نايبرئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران گفتوگو كردهايم.
* مصوبه اخير دولت براي لغو پيمانسپاري ارزي تا چه حد منجر به بازگشت ارز حاصل از صادرات به كشور خواهد شد؟
مهمترين نكته اين است كه در شرايطي فعلي كه هنوز كاهشي در تحريمهاي نظام بانكي را شاهد نيستيم حتي درصورت تمايل صادركنندگان براي ورود ارز به كشور نيز امكان انجام اين كار وجود ندارد. بنابر اين بازگشت ارز حاصل از صادرات به كشور عملا امكانپذير نيست نه اينكه به خواست صادركنندگان براي اجرا يا عدماجراي اين مصوبه بستگي داشته باشد.
نكته ديگر آن است كه متأسفانه طي 2سال گذشته در نظام ارزي كشور اتفاقات نادرستي رخ داده و تلاشهاي صورت گرفته براي تك نرخي كردن ارز طي سالهاي81 و 82به حاشيه رفت. با اين روند هنوز نرخ بازار آزاد و رسمي ارز فاصله دارد و بهتر است دولت براي شفافسازي، حمايت و همراهي صادركنندگان نسبت به اصلاح اين موضوع و بازگرداندن ارز تك نرخي اقدام كند.
* آيا منوطكردن پرداخت جوايز صادراتي به بازگشت ارز قابل توجيه است؟
سياستگذاري در مورد چگونگي پرداخت مشوقهاي صادراتي ازجمله اختيارات دولت است و دولت ميتواند اين موضوع را به بازگشت ارز حاصل از صادرات منوط كند و ايرادي براي اين كار وجود ندارد. دولت ميتواند براي ايجاد انگيزه ورود ارز حاصل از صادرات به چرخه تجاري چنين سياستهايي را اتخاذ كند. با اين روند صادركنندگاني كه در محاسبات خود براي دريافت اين جوايز حساب كردهاند تلاش مضاعفي را براي برخورداري از اين جوايز با بازگرداندن ارز حاصل از صادرات خواهند داشت و بقيه صادركنندگان كه انگيزه براي دريافت اين جوايز ندارند به شيوه قبل عمل خواهند كرد.
* شروط 4گانه دولت براي بازگشت ارز حاصل از صادرات و برخورداري از مشوقهاي صادراتي تا چه حد قابليت اجرايي دارد؟
شرط واردات كالا در قبال ارز حاصل از صادرات عملي و اجرايي است. در زمينه تسويه تعهدات ارزي نيز درصورتي كه بانك مركزي يا بانكهاي عامل حسابهايي را در خارج از كشور براي انجام اين كار معرفي كنند، اجرايي خواهد بود اما درصورتي كه مقصود از تعيين چنين پيش شرطهايي ورود ارز حاصل از صادرات به كشور باشد در شرايط فعلي و با توجه به محدوديتهاي نظام بانكي براي نقل و انتقال ارز به كشور، امكانپذير نخواهد بود يا اين كار به سختي مقدور است.
* براساس بخشنامه جديد دولت آيا نگراني صادركنندگان براي برخورداري از معافيتهاي مالياتي مرتفع شده است؟
چنين استنباط ميشود كه با بخشنامه اخير در مورد پيمانسپاري ارزي مشكل معافيت مالياتي صادركنندگان نيز برطرف شده است. چراكه در غيراين صورت دولت تصميم خاصي در مورد رفع موانع و تسريع صادرات اتخاذ نكرده است. منتظر هستيم تا به دولت به صراحت لغو 2مصوبه قبلي پيمانسپاري و پرداخت ماليات توسط صادركنندگان را اعلام كند. در مصوبه اخير به صراحت اين موضوع اعلام نشده اما معناي تلويحي لغو پيمان سپاري ارزي، برخورداري صادركنندگان از معافيتهاي مالياتي نيز خواهد بود.
دوشنبه 18 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]