واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: صالحي: بگذاريد اين تفاهم به سرانجام برسد
وزير پيشين امور خارجه در پاسخ به سوال دانشجويي مبني بر اين كه اگر اكنون ما از ابزار ديپلماسي استفاده ميكنيم، چرا از اين ابزار زودتر استفاده نكرديم تا مردم بدين حد تحت فشار قرار نگيرند؟ گفت: من ميتوانم به اندازه خودم حرف بزنم. بگذاريد كه اين تفاهم به سرانجام برسد.
علياكبر صالحي با اشاره به تفاهنامه ايران و 1+5 در مذاكرات ژنو گفت: در اين تفاهم، ما چيزي از دست نداده و ساختار هستهيي كشور محفوظ باقي مانده است اما در مقابل سامانه تحريم ترك خورد و اين بسيار ارزشمند است.
به گزارش ايسنا علياكبر صالحي، رييس سازمان انرژي اتمي، عصر دوشنبه با حضور در دانشكده مطالعات جهان دانشگاه تهران به سوالات دانشجويان پاسخ گفت.
وي پيش از پرسش و پاسخ با گراميداشت شهداي هستهيي گفت: به نظر ميآيد همانگونه كه تحليلگران و انديشمندان ميگويند، چالش اصلي ما با دنيا، انديشهاي و فكري است.
صالحي با اشاره به توافق هستهيي ايران و 1+5 در مذاكرات ژنو، ادامه داد: خوشحاليم كه بهانه موضوع هستهيي را از دست غربيها گرفتيم. بحث هستهيي عيني و فني است و ما به خود اطمينان و اعتقاد داشته و داريم و از ابتداي مسير به دنبال سلاح هستهيي نبوده و نيستيم.
رييس سازمان انرژي اتمي اضافه كرد: ايران در طول 34 سال گذشته با تمام مشكلات و محدوديتها مواجه شده است، اما اكنون بدون گزافهگويي بايد گفت كه سربلندترين كشور حداقل در خاورميانه ايران است.
او اضافه كرد: ما داراي فنآوري صلحآميز هستهيي هستيم و اين يك افتخار است. در ميان 57 كشور اسلامي، از نظر علمي، جمهوري اسلامي ايران پيشتازترين است. به طور نمونه، تاكنون هيچ كشور اسلامي نتوانسته كه ماهواره به فضا بفرستد. ما در تمامي عرصههاي فنآوري صلحآميز هستهيي پيش رفتهايم.
صالحي با اشاره به مذاكرات ايران و 1+5 گفت: اكنون ايران با 5 كشور داراي تسليحات هستهيي كه ادعاي اداره جهان دارند، مذاكره ميكند. بزرگ كردن قدرتنمايي جمهوري اسلامي توسط دشمن باعث شده است كه ما در همه عرصهها عزيز و قدرتمند شويم و توانستيم در برابر 1+5 بايستيم. جمهوري اسلامي ايران در برابر 1+5 توانست حرف خود را به كرسي بنشاند. براساس تفاهم انجام شده، ساختار هستهيي كشور محفوظ ماند. ما هيچ چيز از دست ندادهايم، اما در مقابل، سامانه تحريم ترك خورد و اين بسيار ارزشمند است.
رييس سازمان انرژي اتمي با بيان اين كه براساس تفاهم، ايران تا شش ماه توليد اورانيوم غنيشده به ميزان20 درصد را متوقف ميكند، ادامه داد: اما سوال اين است كه ما 20 درصد را براي چه ميخواستيم. در گذشته ما سوخت 20 درصد را از آرژانتين ميخريديم. قبل از تمام شدن اين سوخت به آژانس بينالمللي انرژي اتمي نامهاي مبني بر خريد سوخت جديد ارسال كرديم اما آنها در مقابل شرايطي ارائه كردند كه حاكميت ما را زير سوال ميبرد. به حمدالله ما توانستيم ظرف 18 ماه از زير صفر سوخت 20 درصد را توليد كنيم و اكنون راكتور تهران با سوخت توليد شده توسط خود ما فعاليت ميكند.
صالحي با اشاره به اين كه جمهوري اسلامي ايران توانست غرب را به زانو در آورد، خاطرنشان كرد: 1+5 به اين حقيقت رسيد كه نميتواند از در تقابل با ايران وارد شود؛ برهمين اساس تعامل را انتخاب كرد، زيرا ايران اكنون يك كشور قدرتمند منطقهيي است.
وي ادامه داد: اگر اين بار آنها زير عهد خود بزنند، همانگونه كه در دوران بيانيه تهران اين كار را كردند، ما باز هم دو دستاورد بزرگ داريم. در درجه اول در جامعه جهاني روشن ميشود كه ما با حسن نيت وارد صحنه شدهايم و به افكار عمومي جهان اعلام ميكنيم كه همواره صادق بوديم و همچنين با ملت خود اتمام حجت كردهايم. برهمين اساس به هرحال ما پيروز هستيم.
صالحي افزود: در واقع تمام تصميمگيريهاي انجام شده تا به امروز در روند هستهيي، ما را اكنون به اين تفاهم رسانده است. تمام كساني كه در مذاكرات بودند، شايد عليه هم حرف زده باشند اما همگي زحمت خود را كشيدهاند.
رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به سوال دانشجويي مبني بر اين كه براساس تفاهم هستهيي، آيا ايران حق ساخت تاسيسات جديد هستهيي دارد؟، گفت: در ساخت سايتهاي هستهيي ما هيچ مشكلي نداريم. همچنين در بحث سانتريفيوژ مشكلي وجود ندارد. در اين توافق يك دوره شش ماهه و يك دوره اعتمادسازي وجود دارد. ما در طول شش ماه تنها توليد اورانيوم 20 درصد را نداريم. اين در حالي است كه در حال حاضر در حدود 407 كيلوگرم اورانيوم غنيشده به ميزان 20 درصد داريم اما ما ميتوانيم در اين دوران شير توليد اورانيوم غنيشده به ميزان 5 درصد را باز كنيم و به جاي 20 درصد، سوخت پنج درصدي توليد كنيم. غنيسازي 5 درصد در ايران كم نميشود بلكه نسبت به گذشته نيز بيشتر خواهد شد.
صالحي درباره خطوط قرمز تعيين شده توسط مقام معظم رهبري درخصوص برنامه هستهيي ايران گفت: خطوط قرمز مقام معظم رهبري همان حقوق ما در معاهده ان.پي.تي است. در اين تفاهمنامه حقوق ما در ان.پي.تي محفوظ است. همان گونه كه تعهدات ما نيز محفوظ باقي مانده است. ايران نه ليبي و نه كرهشمالي است. از طرف ديگر ما تلاش ميكنيم كه نگرانيهاي طرف مقابل را با استفاده از كنوانسيونهاي بينالمللي برطرف كنيم.
وزير پيشين امور خارجه در پاسخ به سوال دانشجويي مبني بر اين كه اگر اكنون ما از ابزار ديپلماسي استفاده ميكنيم، چرا از اين ابزار زودتر استفاده نكرديم تا مردم بدين حد تحت فشار قرار نگيرند؟ گفت: من ميتوانم به اندازه خودم حرف بزنم. بگذاريد كه اين تفاهم به سرانجام برسد.
او ادامه داد: من نميخواهم آرمانگرايانه صحبت كنم. در گذشته نيز همانند بيانيه تهران، فرصتهايي وجود داشت. ما در آن زمان نيز با رخصت مقام معظم رهبري حسننيت خود را نشان داديم اما آنها وارد صحنه نشدند. البته خوب شد كه آن بيانيه به سرانجام نرسيد. زيرا بدين شكل ما توانستيم اورانيوم غني شده به ميزان 20 درصد را توليد كنيم. البته در اين مسير فشارها و محدوديتهايي را تحمل كرديم، اما بايد به خاطر داشته باشيم كه هيچ چيز مجاني نيست.
صالحي اضافه كرد: ايران اكنون اگرچه يك كشور در حال توسعه است، اما مانند يك كشور توسعه يافته در عرصه سياسي عرضاندام ميكند. ما داراي قدرت ذاتي بوده و جايگاه خود را پيدا كردهايم.
پس از پايان جلسه پرسش و پاسخ، هديهاي به رسم يادبود از سوي فرهاد رهبر، رييس دانشگاه تهران به علياكبر صالحي اعطا شد.
دوشنبه 4 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]