واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: پس از هفت هفته تلاش و مذاكره كشتي ايراني آزاد شد
گروه اقتصادي؛ كشتي ربوده شده «ايران-ديانت» صبح روز گذشته پس از هفت هفته ربايش از سوي دزدان دريايي آزاد شد.
اين كشتي 31 مردادماه در حالي كه با 42هزار و 500 تن انواع مواد معدني و صنعتي از چين به سمت رتردام هلند در حركت بود كه در خليج عدن و در آب هاي بين المللي توسط دزدان دريايي سومالي ربوده شد. عدن خليجي در جنوب يمن است كه از سمت جنوب با كشور سومالي و از سمت غرب با كشور كوچك «جيبوتي» همسايه است. عدن از سمت غرب توسط تنگه مندب- كه به باب المندب مشهور است- با درياي سرخ و از سمت شرق با اقيانوس هند ارتباط دارد. اين خليج يكي از آبراهه هاي حياتي براي حمل و نقل دريايي به حساب مي آيد و اقيانوس هند را به درياي مديترانه وصل مي كند.
پس از ربوده شدن كشتي ديانت كميته واكنش اضطراري كشتيراني جمهوري اسلامي ايران با دزدان دريايي وارد مذاكره شد تا پس از يك ماه و نيم با ربايندگان به توافق برسد.
محمدمهدي راسخ عضو هيات مديره كشتيراني درباره دليل طولاني شدن زمان مذاكرات به اعتماد گفت؛ رقم درخواستي ربايندگان در ابتدا بسيار بالا بود به همين دليل فرآيند مذاكرات براي دستيابي به توافق طولاني شد.
به گفته وي دزدان در ابتدا رقمي حدود هشت ميليون دلار مطالبه كرده بودند اما با مذاكرات فشرده كه در اين مدت برگزار شد رقم پرداختي بسيار پايين تر از رقم اوليه بود. عضو هيات مديره كشتيراني اعلام رقم پرداختي از سوي ايران را به مصلحت ندانست و اظهار كرد؛ بناي شركت بر اعلام نشدن رقم است.
اين در حالي است كه يكي از افراد وابسته به ربايندگان كشتي ايراني رقم پرداختي از سوي شركت كشتيراني ايران را دو ميليون دلار اعلام كرد.
محمد حسين داجمر مديرعامل كشتيراني با امتناع از تاييد يا تكذيب رقم اعلام شده، گفت؛ براي ما اولويت نجات خدمه و آزادي كشتي بود. خدمه ديانت 29 نفر هستند كه از اين تعداد 15 نفر ايراني و ديگران اتباع خارجي بوده اند. كشتي ايراني «ديانت» ساخته شده در سال 1983 است كه در دسته كشتي هاي فله بر قرار مي گيرد. به گفته مقامات شركت كشتيراني ايران، كشتي ديانت براي پاره يي تعميرات به كشور چين ارسال شده بود و پس از انجام تعميرات در بدنه اين كشتي نسبتاً فرسوده، شركت آلماني «هنريش» آن را براي حمل 40هزار تن ماده معدني، به رتردام هلند اجاره كرد.
به گفته داجمر تمام سرنشينان كشتي پس از آزادي در سلامت كامل به سر مي برند. مديرعامل شركت كشتيراني گفت؛ علاوه بر آزادي خدمه، بار كشتي نيز مورد تعرض دزدان دريايي قرار نگرفته و اين كشتي هم اينك به مسير قبلي خود (رتردام هلند)در حال ادامه مسير براي تحويل بار است.
آمارهاي منتشر شده نشان مي دهد حمله به كشتي هاي عبوري در دريا از 38 فقره در سال 2004 در تنگه مالاكا به 7 فقره در سال 2007 كاهش يافته است. راهزنان آب هاي اندونزي 94 بار در سال 2004 به كشتي هاي عبوري هجوم برده بودند كه اين تعداد در سال 2007 به كمتر از نصف يعني 43 فقره كاهش يافته است و در سواحل قاره امريكا نيز 45 فقره دزدي در سال 2004 به 21 فقره در سال 2007 رسيد. به طور كلي آمار حملات دزدان دريايي كه در سال 2004 تعداد 329 فقره بود با افزايش تدابير امنيتي ناوها و كشتي هاي جنگي به 263 فقره در سال 2007 رسيد.
برآوردها حاكي از آن است كه پنج گروه اصلي دزدان دريايي در آب هاي منطقه يي كه كشتي ايراني به سرقت رفت فعال هستند و هر كدام حداقل 10 قايق سريع و 200 مرد مسلح در اختيار دارند. در دو ماه گذشته تعداد كشتي هاي ربوده شده در اين منطقه به 12 فروند رسيد كه 4 فروند آن در سحرگاه 31 مرداد (روز ربودن كشتي ايراني) به تصرف دزدان دريايي درآمده است. به دنبال افزايش حملات دزدان دريايي به كشتي هاي باري در سواحل سومالي، سازمان ملل به منظور مقابله با حملات روزافزون دزدان دريايي سومالي قطعنامه يي را تصويب كرد. در اين قطعنامه از تمام قدرت هاي دريايي جهان خواسته شده است كشتي ها و هواپيماهاي جنگي خود را براي حمله به سواحل سومالي در اختيار سازمان ملل قرار دهند. بر اين اساس كشورهاي عضو سازمان ملل موظفند از تمام امكانات خود براي مقابله با حملات دزدان دريايي استفاده كنند.
محمدحسين داجمر با استقبال از اين قطعنامه ابراز اميدواري كرد اجراي قطعنامه بتواند به كشتي ربايي در منطقه عدن پايان دهد.
وي از برگزاري اجلاسي در اين رابطه در يمن خبر داد و گفت؛ در اين اجلاس برخي كشورها قرار است تصميم هاي جدي در اين رابطه اتخاذ كنند و ايران نيز قصد دارد در پيمان نامه يي كه به منظور تامين امنيت منطقه امضا مي شود، مشاركت كند.
نكته
از سال 1991 كه رئيس جمهور سومالي بركنار شد تاكنون دولت مستقل و باثباتي در اين كشور روي كار نيامده است. در حال حاضر كشور سومالي به چند بخش تقسيم شده است به طوري كه رئيس جمهور اين كشور به جاي استقرار در سومالي در اتيوپي به سر مي برد و حاكميت اين كشور شكل صوري دارد. شرايط حاكميتي در سومالي موجب شده دزدان دريايي از وضعيت سوء استفاده و از اين راه درآمد بالايي كسب كنند. تخمين ها از درآمد هر كدام از مردان مسلح كشتي ربا با توجه به ميزان باجگيري ها از صاحبان كشتي ها سالانه بين 10 تا 30 هزار دلار است. اين ميزان درآمد، كشتي ربايي را به شغلي پرجاذبه در منطقه عدن تبديل كرده است.
جمعه 19 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]