واضح آرشیو وب فارسی:ايران ورزشی: گفت وگوى «ايران» با دكتر فياض تحليلگر روزنامه الاخبار لبنان تل آويو چگونه عقب نشست
گروه بين الملل ـ دولت اولمرت در شرايطى كه آخرين روزهاى حكومت خويش را در تل آويو مى گذراند ناگزير شد پاى قراردادى را امضا كند كه اغلب ناظران از آن به عنوان دومين ناكامى او در رويارويى با جنبش حزب الله تعبير كردند. قضيه مبادله اسرا يك رويارويى سياسى ديپلماتيك بود كه در آن اسرائيل ناگزير شد در ازاى دريافت جسد دو اسير خويش علاوه بر آزادى ۵ مجاهد سرشناس مقاومت پيكر ۲۰۰ شهيد فلسطينى را تحويل دهد. پس از حدود ۵ روز، اين رويداد هنوز در كانون توجه تحليلگران خاورميانه قرار دارد. اين پرسش كه چه عواملى باعث عقب نشينى رژيم صهيونيستى شد از زواياى گوناگون قابل بررسى است. «ايران» در اين باره نظرات دكتر حبيب فياض استاد دانشگاه و تحليلگر روزنامه الاخبار لبنان را جويا شده است.
آقاى دكتر چرا سياستگذاران رژيم صهيونيستى به تصميمى كه مى دانستند يك برد سياسى براى مقاومت است تن دادند مشكلات درونى اين رژيم چه بود كه به چنين تصميمى در ديپلماسى آن انجاميد
همه مشكلاتى كه اسرائيل پس از جنگ ۳۳ روزه با آن روبه رو شد در اين تصميم مؤثر بود در رأس آن مشكلات فشار افكار عمومى اين رژيم قرار دارد كه ديگر حاضر نيست سران تل آويو مثل گذشته در مرزهاى لبنان يا غزه عمل كند. علاوه براين وضعيت بحرانى دولت نيز در اين ميان بايد لحاظ شود.
حكومت اسرائيل بعد از ماجراى رشوه اولمرت آبستن انواع حوادث است يك بعد آن رقابت ميان دستياران اولمرت بر سر تصدى منصب نخست وزيرى است كه در رأس آنها ايهود باراك قرار دارد كه مسأله مذاكره در باره آتش بس حماس و مبادله اسرا را نيز او كارگردانى مى كرد از طرفى خود اولمرت از وقتى كه طرح هاى نظامى اش ناكام ماند سعى مى كند به اصطلاح با ديپلماسى و امتياز دادن مرزهاى جنوبى فلسطين اشغالى را آرام كند. به هر حال اولمرت خودش گفته است كه پرونده اسرا باعث ذلت اسرائيل شده است حتى اگر اولمرت مى خواست خود را پشت پرونده اسرا مخفى كند باز هم بايد گفت رژيم صهيونيستى براى نخستين بار است كه چنين شكستى را تجربه مى كند و مبادله اسرا پيروزى براى جنبش مقاومت به حساب مى آيد.
بسيارى مى گويند كه اسراى اسرائيل نقطه ضعف و پاشنه آشيل رژيم صهيونيستى است نظر شما در اين رابطه چيست
مسئله اصلى در اين باره به افكارعمومى فلسطين اشغالى بر مى گردد همانطور كه از رسانه ها مطلع شديد آنها راهپيمايى هاى زيادى در رابطه با مسأله اسرا انجام دادند و نصرالله از اين فشار افكارعمومى درون اسرائيل بيشترين بهره را براى نماياندن ضعف اين رژيم برد.
دولت اولمرت سعى دارد سياست مبادله اسرا را با راهبردى كه براى مذاكره با سوريه دارد به هم پيوند بزند. چه ارتباطى ميان اين دو مسئله قائل هستيد
ارتباط موجود بين اين دو، وضعيت ضعيف اسرائيل در منطقه است. يعنى اسرائيل طى دو سال گذشته دو ضربه شديد را تحمل كرده است نخستين ضربه وارد شده به اين رژيم شكست در جنگ سى و سه روزه بود . ضربه دوم نيز چند ماه پيش در قالب ناكامى در اشغال غزه نمايان شد. پس اين رژيم سياست نظامى خود در برابر حزب الله و حماس را با سياست مذاكره عوض كرده است. اين كه اسرائيل به آتش بس شش ماهه با حماس تن داد به خاطر حسن نيت اين رژيم نبود بلكه چاره ديگرى غير از اين نداشت و اسرائيل در ضعيف ترين حال ممكن طى شصت سال گذشته به سر مى برد.
آقاى دكتر! برخى از منابع مقاومت لبنان گفته اند در مرحله بعدى امكان دارد آزادى مزارع شبعا در دستور كار قرار گيرد اولاً تحليل شما از احتمال وقوع چنين اتفاقى چيست دوم اين كه ساز و كار آزاد سازى اين مزارع چگونه خواهد بود
مسئله شبعا البته به دو صورت مطرح شده است يك جنبه همان است كه نصرالله نويد آزادى آن را داده است و بعد دوم به صورت يك تاكتيك از سوى امريكا طرح شده كه مى خواهند با خلع سلاح حزب الله مزارع شبعا از كنترل اسرائيل خارج شود و تحت نظارت سازمان ملل و يونيفل قرار بگيرد اما حزب الله اين را قبول نمى كند و مى گويد كه اين منطقه بايد به لبنان پس داده شود. از سوى ديگر سلاح موجود در دست حزب الله تنها براى آزادى اسيران يا سرزمين هاى اشغال شده لبنان نيست بلكه اين امر براى دفاع از لبنان در مقابل تهديدات اسرائيل است حتى اگر مزارع شبعا آزاد شود حزب الله به صورت يك مقاومت باقى خواهد ماند چون هيچ كس نمى تواند تضمين بدهد كه اسرائيل به هر دليل و بهانه اى دوباره به لبنان حمله نكند و كينه ها و خصومت هاى خود نسبت به ملت لبنان را به راحتى كنار بگذارد.
مسئله ديگر اين است كه برخى كشورهاى غربى همچنان مى كوشند دولت جديد لبنان وارد جرگه هاى مذاكره با اسرائيل شود حتى نيكولا ساركوزى رئيس جمهورى فرانسه اين موضوع را به صورت يك دستور كار دنبال مى كند ارزيابى شما از آينده روابط بيروت و رژيم صهيونيستى چيست
البته كشورهاى غربى و امريكا دوست دارند كه اسرائيل و لبنان وارد مذاكره شوند و به توافق برسند اما اين مسئله امرى محال است يعنى لبنان آخرين كشور عربى خواهد بود كه بخواهد با اسرائيل توافقنامه امضا كند و اين مسأله را حتى سليمان نيز مدتى قبل مطرح كرد و گفت كه ما قصد نداريم با اسرائيل وارد مذاكره شويم و كلاً استراتژى لبنان در برابر اسرائيل اين است و لبنان چون داراى نيروى مقاومت مقتدر است، نيازى ندارد كه با اسرائيل وارد مذاكره شود به همين خاطر لبنانى ها تا كنون توانسته اند اكثر حقوق خودشان را بى واسطه از اسرائيل پس بگيرند. البته محافل غربى هميشه به اين مسئله دامن مى زنند تا باعث شكاف در داخل لبنان شوند به همين خاطر آنها براى همه اجلاس هاى سازش كارت دعوت براى لبنانى ها مى فرستند تا بخشى از لبنانى ها را مقابل بخشى ديگر قراردهند اما با اين توفيقات حزب الله، ميشل سليمان هم تصميم قطعى در باره اسرائيل گرفته است و درحال حاضر هيچ جناحى جرأت ندارد كه از مذاكره با اسرائيل صحبت كند .
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران ورزشی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]