رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که واردات خودرو در سال جاری و همچنین در سال آینده ادامه خواهد داشت و بودجه واردات آن نیز مشخص شده است. درباره واردات لوازم خانگی نیز، او اظهار کرد که جزئیات بیشتری نیاز به توضیحات معاون مربوطه در وزارت صنعت، معدن و تجارت دارد. او بیان کرد: "برای اصلاح روند انرژی واردات لوازم خانگی ممکن است متفاوت باشد و باید ببینیم که چه نوع لوازم خانگی واردات آزاد شده و این به کدام گروههای کالایی مربوط میشود." همچنین افزود که اظهارات فعلی ممکن است برای تمام گروههای کالایی صحیح نباشد.
وی اظهار کرد که میزان واردات خودرو تا پایان سال به تامین ارز از سوی بانک مرکزی وابسته است. اما از نظر پتانسیل، امکان ورود حداقل ۴۰ هزار خودرو دیگر به کشور وجود دارد.
درباره نظرات رئیس سازمان برنامه و بودجه که واردات سه میلیارد دلاری خودرو را به صلاح نمیداند، ضیغمی اظهار کرد: دولت اعلام کرده است که واردات خودرو هم در سال جاری و هم در سال آینده ادامه خواهد داشت. نظریه آقای منظور در مورد اینکه عدم اجرای برنامه واردات موجب ناترازی میشود، در نظر دولت قطعی نیست. دولت اعلام کرده است که واردات به تعهد اجرایی دارد و برنامههای مربوط به بودجه سال آینده نیز بدون مشکل اجرا میشوند.
ضیاغمی تأکید کرد که مشکل ارزی برای واردات خودرو وجود ندارد و جلسات متعددی با بانک مرکزی برگزار شده تا روند تخصیص ارز را تسهیل کند. او اعلام کرد که در دو هفته گذشته ۱۱۰ میلیون دلار ارز به شرکتها تخصیص داده شده و این اظهارات را که فرصت طلایی برای واردات خودرو وجود دارد، با بانک مرکزی هماهنگ کردهاند.
ضیغمی درباره پیشنهاد رئیس اتاق تعاون به عنوان بهرهبردار نمایشگاه بینالمللی اظهار کرد که صد درصد مخالف این موضوع هستند و قصد دارند در حد توان خود جلوی این مسئله را بگیرند. او اعلام کرد که این موضوع احتمالاً تعارض منافع جدی ایجاد میکند و نمیدانند چرا چنین پیشنهادی مطرح شده است. این موضوع را جدی نمیگیرند و مواضع خود را از طریق وزارت صمت اعلام خواهند کرد.
در ادامه، رئیس سازمان توسعه تجارت در مورد نمایشگاه اکسپو که به عنوان مهمترین رویداد تجاری کشور شناخته میشود، اظهار کرد: تمهیداتی انجام شده تا تمامی ظرفیتهای دستگاههای کشور در این نمایشگاه مشغول به کار شوند. او بیان کرد که این فرصت بسیار خوبی است و از دو ماه پیش، تلاشها برای جلب تجار علاقمند به همکاری با ایران و کشورهای دارای پتانسیل انجام شده است. اما افزود که محدودیتهایی مانند ظرفیت هتلها باعث شده که فقط به ۳۰۰۰ نفر فکر کنند. برنامه آنها این است که تجار با زیرساختهای گردشگری کشور آشنا شوند، اما ممکن است تجار قبول نکنند به برخی هتلها بروند و حداکثر ظرفیت در هتلهای مناسب ۳۰۰۰ نفر باشد. اگر زیرساختها فراهم بودند، میتوانستند به ۵۰۰۰ تا ۱۰ هزار نفر هم فکر کنند.
مهدی ضیاغمی در نشست خبری نمایشگاه اکسپو 2024 اعلام کرد که تمرکز این نمایشگاه بر کشورهای آفریقایی، شرق آسیا، آمریکای جنوبی و لاتین خواهد بود، اما این تمرکز به معنای انکار دیگر کشورها نیست. او افزود که با توجه به بازخوردهای مثبت از نمایشگاه سال گذشته، میتوان انتظار داشت که تعداد تاجران مشتاق ورود به ایران در این نمایشگاه بین ۳ تا ۴ هزار نفر باشد، اما چالش اصلی در تامین محل اقامت برای این تعداد تاجر است.
او اظهار کرد که در حوزههای پتروشیمی و صنایع دستی، ظرفیت خوبی برای عرضه به تجار خارجی وجود دارد و بسیاری از مقامات خارجی نیز تمایل دارند تا در این نمایشگاه به توانمندیهای صادراتی ایران آشنا شوند. او تأکید کرد که نمایشگاه توانمندیهای صادراتی بزرگترین رویداد تجاری کشور است و باعث تنوع مقاصد صادراتی ایران خواهد شد.
ضیاغمی بیان کرد که ایران تا سالهای آینده از یک کشور صادرکننده ماده خام و نیمه خام به یک کشور صادرکننده محصولات دانش بنیان تبدیل میشود و تأکید کرد که تمرکز آنها در این نمایشگاه بر حضور شرکتها برای صادرات محصولات با ارزش افزوده بالا است. همچنین به توجه به اقدامات انجام شده، اعلام کرد که در آینده کشوری خواهیم بود که دغدغه عوارض صادراتی مواد خام و نیمه خام را نخواهیم داشت.
در مورد تجارت با روسیه، او اظهار کرد که ایران در این زمینه حدود یک دهه عقب مانده است، اما ظرفیتهای خوبی برای تجارت بین دو کشور وجود دارد و روسها جدیتر به برقراری روابط تجاری بین دو کشور نگاه میکنند.