واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: شاخص از روزهای ابتدایی سال جدید که بورس هم کار خود را آغاز کرد، تقریباً هر روز سبز بوده است. سبزی که نه رنگش به بورس ایران میخواند و نه شادابیاش به اقتصاد ایران.
به گزارش تراز ،شاخص از روزهای ابتدایی سال جدید که بورس هم کار خود را آغاز کرد، تقریباً هر روز سبز بوده است. سبزی که نه رنگش به بورس ایران میخواند و نه شادابیاش به اقتصاد ایران.
مدتهاست که بسیاری از شاخصهای بنیادین و تکنیکال بورس اوضاع خوبی ندارند. تنها چند وقتی است که به مدد آمارها، اوضاع کمی بهتر شده است؛ اگرچه بسیاری از فعالان بازار سرمایه، این بهتر شدن را هم قبول ندارند؛ همین امر کافی است تا زمزمههای تزریق پولهای دولتی به بازار سرمایه ایران بیش از هر زمان دیگری از شایعه به واقعیت تبدیل شود. بازار بورس ایران مدتهاست که اگر شاخصش بالا و پایین میرود، همه هیجانی است، یک روز نمادی را میبندند و گروهی معترض میشوند و شاخص جابجا میشود و روز دیگر، از خوشی یک خبر ظاهراً خوب، شاخص بالا میرود و بازار را سبزپوش میکند.
اما تب بالا رفتن شاخص بورس و سبز شدن تابلوهای مختلف، درست از اولین روزهای بهار امسال که بورس تهران کار خود را رسماً آغاز کرد، قابل مشاهده است؛ برخیها آن را ناشی از جو حاکم بر جامعه در سایه انتخابات ریاست جمهوری و ثبت نام کاندیداها میدانند و برخی دیگر از پشت پردههایی می گویند که سازمان بورس و اوراق بهادار، دولت و برخی خریداران و فروشندگان کلان آن را رقم میزنند.
روز گذشته هم در سایه تائید صلاحیتها و برخی رد صلاحیتها برای کاندیداهای ریاست جمهوری، شاخص کاملاً سبزپوش بود. آنگونه که در تابلوهای ساختمانی فرسوده در زیر پل حافظ که بعد از پلاسکو، همه خبر خطر کمین کرده در سایه فرسودگیاش را میدهند، به ثبت رسیده است، شاخص کل روز گذشته با یک هزار و ۴۲۱ واحد افزایش نسبت به اسفند ماه ۹۵، معادل 8/1 درصد افزایش داشت و به رقم ۷۸ هزار و ۶۵۱ واحد رسید.
البته بخشی از آن هیجان است و بخشی دیگر از آن، تزریق نقدینگی به بورس. آنگونه که آمارهای به ثبت رسیده شده نشان میدهد، شاخص بازار اول با ۴۶۹ واحد افزایش به رقم ۵۴ هزار و ۹۲۹ واحد بالغ شد و شاخص بازار دوم با ۶ هزار و ۲۲ واحد افزایش به عدد ۱۷۲ هزار و ۳۹۳ واحد رسید و به ترتیب با 9/0 درصد و 6/0 درصد افزایش نسبت به ماه گذشته مواجه شدند.
از سویی دیگر ارزش کل معاملات به ۳۷ هزار و ۵۳۸ میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به اسفند۹۵، معادل ۵۴ درصد کاهش یافته است؛ این در حالی است که طی فروردین ماه تعداد ۱۶ میلیارد و ۴۵۰ میلیون اوراق بهادار دربیش از ۱ میلیون و ۲۷۲ هزار دفعه مورد مبادله قرار گرفت و به ترتیب با ۵۴ درصد کاهش و ۲۱.۵ درصد افزایش همراه شدند که بر این اساس، تعداد ۴ میلیون برگه اوراق بدهی به ارزش ۴ هزار و ۴ هزار و ۲۴۰ میلیارد ریال معامله شد که به ترتیب نسبت به اسفند سال قبل، ۴ درصد و ۲ درصد کاهش را نشان میدهد.
این درحالی است که به رغم همه این عدد و ارقامی که شاخص کل را به سمت سبزپوشی حرکت میدهد، برخی می گویند که پولهای پارک شده به دستور دولت، راه بازار سرمایه را در پیش گرفتهاند تا بلکه بتوانند در آستانه انتخابات، سهامداران را راضی نگه داشته و به روزهای آینده برای انتخاب مجدد دولت، امیدوار کنند.
در واقع، کارشناسان بر این باورند که نزدیکی به فصل مجامع، قرار گرفتن در آستانه برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و بالا رفتن سطح ابهامات بورس، باعث شده است که ریسکپذیری فعالان بازار افزایش یافته و قیمتها را به سمت بالا سوق دهند. پیشتر نیز البته در زمانهایی که متغیرهای کیفی بر بازار تأثیر بیشتری میگذاشتند، ریسکپذیری بورسبازان افزایش مییافت و شاهد رشد ارزش معاملات بودیم.
نکته حائز اهمیت آن است که در سالهای اخیر به تجربه ثابت شده است که همواره پولهای فرصتطلب و پارکشده در کنار بازار سهام موجود است. وجود چنین پتانسیلی باعث شده است که در بزنگاههای مهم، با وجود آنکه تغییر ملموسی بر وضعیت سودآوری شرکتهای بورسی قابل تصور نیست، شاهد رشدهای قیمتی قابل توجهی باشیم. همان اتفاقی که در برجام هم رخ داد و تجربه آن، در هفتههای پایانی سال 94 با اجرایی شدن برجام هم به خوبی به چشم میخورد.
حال این بورس است و این فضای ابهام آلودی که ارزش واقعیاش، چقدر است. شاخص را چه کسی تکان میدهد و لیدرهای بازار، با شاخص در روزهای آینده چه خواهند کرد؟
منبع: صبح نو
زمانبندی انتشار: 3 ارديبهشت 1396 - 13:10
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]