واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: این آیه قرآن و روایت فوق از امام جواد (ع) را همچنین می توان در سطحی وسیع تر به جامعه و حکومت اسلامی تعمیم داد...
پایگاه خبری تحلیلی تراز: طبیعت و ذات آدمی همراه با نیاز است. به تعبیر ساده تر هر فردی برای گذران زندگی خود در طول حیات به کمک و یاری همنوعانش احتیاج دارد. این نیازمندی طبیعی و ناگزیر است. لکن نوع دیگری از اظهار نیاز در بین انسان ها وجود دارد که از سوی آموزه های دین مورد نهی قرار گرفته است. اینکه فرد برای کوچکترین امور و کارهایی که خود می تواند از عهده آن بر بیاید به دیگران نیازمند باشد. برای مثال اگر کارمندی برای خرید نان به نانوایی برود اشکالی بر او وارد نیست ولی اگر همین فرد در کارهای مربوط به خودش و حیطه کاری اش نیز نتواند موفق باشد و همیشه دست نیاز به سوی دیگران دراز کند عیب محسوب می شود. این موضوع خصوصا در مسائل مصداق پیدا می کند آنجایی که انسان می تواند با کمی قناعت و بدون اظهار نیاز به دیگران زندگی اش را بگذراند ولی مطابق عادت همیشه دستش جلوی خلایق براز دریافت کمک دراز شود.
حضرت جواد الائمه علیه السلام در روایتی موجز به این موضوع اشاره می نمایند:
قالَ علیه السلام: «عِزُّالْمُؤْمِنِ غِناه عَنِ النّاسِ.»
فرمود: «عزّت و شخصیّت مؤمن در بى نیازى و طمع نداشتن به مال و زندگى دیگران است.» (بحارالأنوار: ج 72، ص 109، ح 12)
***
سه نکته:
* دعای زیبای امام سجاد (ع)
اگر انسان نتواند و نخواهد به آنچه خدا برای او مقدر کرده راضی باشد خواه ناخواه چشم طمع به مال دیگران خواهد داشت که در نتیجه، دست نیاز بهسوی آنان دراز خواهد کرد و این خود موجب ذلت و خواری او خواهد شد. از طرفی چنین فردی دائما در نگرانی، التهاب، تشویش و ناراحتی است. چه زیباست که همانند امام سجاد (ع) اینگونه از خالق خویش تمنا کنیم:
«پروردگارا به من کمک کن تا بر قسمت خویش که با رضای تو مقرون است قناعت کنم.»
** سه درس مهم از رسول مهربانی ها
رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «لیس الغنی عن کثرة العروض، انما الغنی غنی النفس» «بی نیازی، به داشتن مال بسیار نیست، بی نیازی حقیقی بی نیازی نفس است.»
همچنین آن حضرت به عربی بیابانی که از آن حضرت درخواست موعظه کرد سه نکته بسیار آموزنده فرمودند:
1- هرگاه نماز می گزاری نماز کسی گزار که دنیا را وداع می کند (زیرا از کجا می دانی که تا نماز دیگر خواهی بود)
2- و چون سخن گویی سخنی گوی که نباید فردا پوزش بخواهی
3- و از آنچه در دست مردم است نومید باش.
*** آیه و روایتی درباره اهمیت اتقصاد مقاومتی و تولید داخلی
خداوند متعال در آیه ۱۳۱ سوره طه فرموده است:
«وَلَا تَمُدَّنَّ عَیْنَیْکَ إِلَى مَا مَتَّعْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِّنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَیَاةِ الدُّنیَا لِنَفْتِنَهُمْ فِیهِ وَرِزْقُ رَبِّکَ خَیْرٌ وَأَبْقَى.»
«و زنهار به سوى آنچه اصنافى از ایشان را از آن برخوردار کردیم [و فقط] زیور زندگى دنیاست تا ایشان را در آن بیازماییم دیدگان خود مدوز و [بدان که] روزى پروردگار تو بهتر و پایدارتر است.»
امام صادق(ع) درباره نزول آیه ۱۳۱ طه فرمود: «پیامبر اکرم (ص) وقتی این آیه را شنید راست نشست و فرمود: هرکس به خدا دل نبندد حسرت دنیا او را از پای در می آورد و هر کس چشم از مال و ثروت مردم برندارد اندوه و حزنش طولانی شود و خشمش فرو نشیند و هر کس نعمت خدا را تنها در خوردنیها و نوشیدنیها ببیند عمرش کم و عذابش نزدیک می شود.»
این آیه قرآن و روایت فوق از امام جواد (ع) را همچنین می توان در سطحی وسیع تر به جامعه و حکومت اسلامی تعمیم داد. در حقیقت عزت جامعه و حکومت اسلامی در بی نیازی از سایر کشورها خصوصا کشورهایی است که در زمره دشمنان اسلام قرار دارند. لذا از این ایه و روایت می توان به لزوم بحث اقتصاد مقاومتی و اهمیت تولید داخلی برای بی نیازی از واردات به خوبی استناد نمود.
زمانبندی انتشار: 19 فروردين 1396 - 07:39
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]