واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: خریدار فقط مامور خرید است و برای این کارش حقوق می گیرد. ممکن است بگوید من چانه زده ام در حالی که حتی چانه زدن هم جزو وظایف اوست...
پایگاه خبری تحلیلی تراز: یکی از موضوعات مبتلا به و مورد سوال در خصوص خرید لوازم برای ادارات و مساله تخفیف گرفتن و معین شدن این است که این تخفیف متعلق به کیست؟ این موضوع چند حالت دارد. فرض کنید شخصی مامور خرید لوازمی برای اداره یا شرکتی می شود:
- ممکن است خریدار چانه بزند و مبلغی تخفیف بگیرد.
- یا بعد از تخفیف متعارف و نوشتن فاکتور، باز فروشنده مقادیری تخفیف می دهد یا پولی را به خریدار باز می گرداند.
- حالت دیگر این است که فروشنده بعد از پایان معامله هدیه ای به خریدار می دهد و تاکید می کند این متلق به خودت است نه اداره. یا می گوید اصلا چون از خودت خوشم آمده این هدیه را می دهم و ربطی به معامله ندارد.
- حالت دیگر این است که خریدار جنس را بدون تخفیف می خرد و بعدا فروشنده مبلغ یا هدیه ای به پاس خرید او از آن مغازه می دهد.
در همه این موارد حکم شرعی چیست؟
در کلیه موارد و موارد مشابه دیگر تخفیف اولیه و ثانویه و حتی هدایای داده شده متعلق به آن اداره است نه خریدار. خریدار فقط مامور خرید است و برای این کارش حقوق می گیرد. ممکن است بگوید من چانه زده ام در حالی که حتی چانه زدن هم جزو وظایف اوست. مامور خرید باید بتواند جنس مورد نظر اداره اش را به بهترین قیمت تهیه کند.
در همین ارتباط به سوال و جواب زیر با دقت توجه کنید که فرض دیگری در آن مطرح می شود:
س: من برای یکی از دوستان وسایل مورد احتیاجش را از مغازه آشنایم تهیه میکنم. آشنای من، به من تخفیف میدهد چون دوست من است، ولی در فاکتور قیمت واقعی را مینویسد و از دوستم قیمت فاکتور (بدون تخفیف) را میگیرم. آیا این تخفیف که مغازهدار بمن میدهد و دوستم از آن آگاهی ندارد، برای من حلال است؟
پاسخ این است که اگر اجناس را به قیمت کمتر برای خود خریده، سپس آنها را به قیمت بیشتر به دوست خود بفروشید اشکالی ندارد، ولی اگر آن اجناس را از طرف دوست خود و به وکالت از وی میخرید صرفا به همان مبلغ باید با دوست خود حساب کنید و اخذ مبلغ بیشتر جایز نیست، مگر اینکه او از این کار مطلع و راضی باشد.
پاسخ دفتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
اگر وکیل در خرید برای دوست هستید، عمل مذکور جایز نیست و اگر برای خود می خرید و به او می فروشید، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
حلال نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
خیر جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
اگر وکیل در خرید باشد، جائز نیست.
مراقب باشیم فریب دلایل شیطان و وساوس او را نخوریم و مال غیر حلال به منزل نبریم!
زمانبندی انتشار: 30 بهمن 1395 - 05:59
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]