محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853114642
خرید نجومی هواپیما فرجام ادعاها و انتقادها | پایگاه خبری تراز
واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: دولت یازدهم با انگیزه سیاسی، بدون در نظر گرفتن اولویتهای کشور که به صراحت گفته میشود برای آنها «پول نیست»، بدون محاسبه سود و زیان اقتصادی و با استدلالها و توجیههای بیربط و فاقد منطق، 40 میلیارد دلار از پول ملت را صرف امری کرد که اولا توسط شرکتهای خصوصی در حال انجام بود و ثانیا به دلیل همین هزینه، از انجام بسیاری از وظایف اساسی خود که نیازهای حیاتی کشور هستند بازماند.
به گزارش تراز ،سیدیاسر جبرائیلی طی یادداشتی در روزنامه وطن امروز نوشت:
این ایام که یک فروند «ایرباس نو A321» متعلق به شرکت ایرانایر، شهر به شهر در کشور میچرخد و مدیران فرودگاهها مشغول برگزاری مراسم استقبال و گرفتن عکسهای دستهجمعی هستند، حامیان این «پروژه خرید» نیز بابت گذر موفق از مخالفتهای منتقدان و رسیدن به مقصود، مسرورند. در این موعد، بیمناسبت نیست یک بار دیگر ادعاها و انتقادها درباره این خرید چندده میلیارد دلاری را مرور کنیم و هر دو طرف ماجرا بر آن تامل کنند، بلکه درسی برای تصمیمات و اقدامات مشابه بعدی باشد. هرچند شاید تجربه به ما بگوید این دولت، اهل تامل در تجربهها- حتی تجربیات خودش- نیست و «تذکر» دادن به آن بیوجه است اما بیگمان، آیندگانی هستند که وقایع امروز را به مثابه یک عبرت بنگرند، از فواید آن بهره بگیرند و از تکرار خسارات آن جلوگیری کنند.
دولت آقای حسن روحانی برای توجیه این خرید نجومی دلایلی ارائه میکرد و منتقدان نیز با رد این دلایل و ارائه استدلالهایی دیگر، مخالف این شکل و حجم از خرید بودند. امروز با گذر زمان و روشن شدن بخش قابل توجهی از حقایق، میتوان ارزیابی دقیقتری از سخنان اطراف این ماجرا انجام داد که مقصود این یادداشت است.
همه استدلالهای دولت در توجیه خرید بالغ بر 40 میلیارد دلار هواپیمای نو برای شرکت دولتی ایرانایر، در این 4 محور اصلی متمرکز بود:
1- آقای عباس آخوندی، وزیر راهوشهرسازی مدعی بود خرید هواپیما نوعی جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی(FDI) است: «آنچه ما توافق کردهایم یک سرمایهگذاری خارجی واقعی است. جز 15 درصدی که ما باید بتدریج از قرارداد خرید هواپیماها پرداخت کنیم، مابقی مبلغ توسط طرف قرارداد تامین یا تنظیم خواهد شد. ایرباس 15 درصد را از منابع داخلی خودش تامین میکند که این در تاریخ صنعت هوانوردی بسیار نادر است و 85 درصد مابقی را نیز فروشندگان از محل تامینکنندگان مالی اروپایی، فاینانس میکنند». یک بار دیگر بر این عبارات و ارقام تامل کنیم. امروز در داخل و خارج دولت هیچ احدی نمیتواند از ادعاهای آن روز آقای آخوندی دفاع کند. امروز مشخص شده است نهتنها ایرباس و بوئینگ با فروش هواپیما به ایران در کشور ما سرمایهگذاری نکردهاند، بلکه 20 درصد منبع مالی این خریدها با برداشت از «صندوق توسعه ملی» تامین شده و 80 درصد مابقی نیز توسط جمهوری اسلامی ایران(نه ایرباس و بوئینگ) با «بهره دلاری» از بانکهای خارجی وام گرفته شده است. بلاتردید آقای آخوندی باید به نمایندگان ملت توضیح دهند بر چه مبنایی چنان ادعایی طرح کرده و نام این خرید استقراضی را «سرمایهگذاری مستقیم خارجی» گذاشتهاند؟
2- آقای روحانی رئیس محترم جمهور و دیگر مقامات دولت، بارها در توجیه خرید این هواپیما گفتهاند: «مردم ما سالانه 4 میلیارد دلار بابت خرید بلیت به شرکتهای هواپیمایی خارجی پرداخت میکنند؛ چه اشکالی دارد این مبلغ به جیب شرکتهای داخلی برود؟» درباره این ادعا ما یک پرسش روشن طرح کردیم که تاکنون پاسخی به آن داده نشده است: دولت آقای روحانی دقیقا با چه مکانیسمی میخواهد از هزینه این ۴ میلیارد دلار برای خرید بلیت ایرلاینهای خارجی جلوگیری کند؟ آیا میخواهند هیچ هواپیمای خارجی را به ایران راه ندهند؟ یا مثلا قرار است جابهجایی اتباع ایران با هواپیماهای خارجی را ممنوع کنند؟ آیا رویکرد دولت آقای روحانی در سایر حوزههای اقتصادی نیز جلوگیری از خروج ارز از کشور است که چنین ادعایی را مطرح میکنند؟ یا اینکه پروژههای چند میلیارد دلاری را از شرکتهای داخلی میستانند و تقدیم بیگانگان میکنند؟ از دولتی که بازار ایران را جولانگاه بیگانگان کرده و در حال ورشکستهسازی تولیدکنندگان داخلی است، چطور بپذیریم قرار است اجازه ندهد ایرانی از ایرلاین خارجی بلیت بخرد؟ طرفه اینکه یک فروند ایرباس نو A321 که دیماه وارد کشور شده است، تاکنون حتی یک دلار درآمد ارزی نداشته و مشغول «ایرانگردی» است.
3- آقای روحانی در سخنرانی روز ملی صادرات پیرامون خرید هواپیما گفتند: «شما یک کالای خوب میخواهید صادر کنید اما هواپیما ندارید. چگونه میخواهید یک محصولی که دوام ندارد صادر کنید؟ حالا که میرویم هواپیما بخریم عدهای میگویند هواپیما نه، بروید اتوبوس بخرید. اینکه ما میگوییم هواپیما بخریم برای آن است که ما بتوانیم محصولات خود را به کشورهای هدف صادر کنیم». این اظهارات آقای روحانی نیز -با عرض پوزش - کاملا بیپایه است و فقط یک گزاره خبری برای رد آن کفایت میکند که در قراردادهای منعقدشده با بوئینگ و ایرباس، حتی یک فروند هواپیمای باربری وجود ندارد.
4- آخرین استدلال آقای روحانی برای خرید نجومی هواپیما از ایرباس و بوئینگ این بود: «اینکه میگوییم هواپیما بخریم برای عظمت ایران است و برای آنکه وقت مردم تلف نشود و میخواهند اگر به کشوری بروند راه نیفتند بروند کشور همسایه و از آنجا به مقصد خود برسند، بلکه هدف ما آن است که از تهران به طور مستقیم به مقصد خود بروند». پرسش ما از آقای روحانی این است: اولا دقیقا چند کشور و کدام کشورها هستند که از تهران پرواز مستقیم به آنها وجود ندارد؟ کافی است ایشان سری به تابلوی پروازهای فرودگاه امام(ره) بزنند و مشاهده کنند ما تقریبا به تمام کشورهای مهم پرواز مستقیم داریم. ثانیا چند درصد از مردم به کشورهای خاصی میروند که پرواز مستقیم به آنها وجود ندارد؟ و این معضل چقدر حیاتی و در اولویت کشور است که تصمیم گرفتهاید برای حل آن، حدود 40 میلیارد دلار هزینه کنید؟ ثالثا علت نداشتن پرواز مستقیم به کشورهای خاص، آیا کمبود «هواپیمای نو» بوده است یا مقرون به صرفه نبودن برقراری خطوط هوایی به دلیل کمبود مسافر؟
همانگونه که ملاحظه میفرمایید تحقیقا هیچکدام از استدلالهای دولتمردان یازدهم برای خرید هواپیما هیچ نسبتی با منطق و واقعیت ندارد. در کنار این توجیهات، دستگاه تبلیغاتی لیبرالها در طول این مدت تمام هم خود را مصروف القای این دروغ بزرگ کرد که «منتقدان مخالف خرید هواپیما برای کشور هستند.» اما سخن منتقدان در اینباره چه بود؟ در 4 محور، انتقادات ما به این خرید نجومی قابل جمعبندی است که همچنان پابرجاست و دولت محترم پاسخ قانعکنندهای به آنها نداده است.
1- نخستین سوالی که درباره خرید چندده میلیارد دلاری هواپیما مطرح شد این بود که این خریدها برای کشور چقدر اولویت دارد؟ آیا اگر مسائل اساسی کشور را فهرست کنیم، خرید هواپیمای نو در ردیف چندم قرار میگیرد؟ آیا با 40 میلیارد دلار، بهتر است به رفع مشکلاتی نظیر بیکاری و رکود و مشکل آب شرب مردم و آلودگی هوا و دهها مساله دیگر بپردازیم یا هواپیمای نو خریداری کنیم؟
2- نکته بعدی این است که خرید هواپیما برای شرکت دولتی و ورشکسته ایرانایر دارای تناقضات جدی با رویکرد اقتصادی دولت است. آقای روحانی به صراحت میگوید «اصولاً احداث فرودگاه، کشیدن خطآهن، ساخت مسکن یا احداث اتوبان بهعهده دولت نیست، بلکه دولت موظف به بهبود شرایط سرمایهگذاری و فضای کسبوکار و ارتقای روابط کشور با دولتهای خارجی است تا امکانات لازم برای سرمایهگذاری بخش خصوصی را فراهم آورد». هرچند این رویکرد بشدت مورد انتقاد ما است و به جرأت مدعی هستیم ایشان نمیتوانند فیالمثل روی نقشه حتی یک کشور را مشخص کنند که از نظر شبکه ریلی و جادهای پیشرفته باشد و این مهم به وسیله بخش خصوصی انجام شده باشد اما دولتی که راه، مسکن و فرودگاهسازی را «اصولا» وظیفه خود نمیداند، چطور خرید هواپیما را وظیفه خود میداند و 40 میلیارد دلار از پول ملت را صرف خرید هواپیمای نو برای شرکت ورشکسته و «دولتی» ایرانایر میکند؟ لذا آقای روحانی باید به ما حق دهند که بگوییم این خرید، نه با توجیه اقتصادی که با رویکرد و دلایل سیاسی انجام شده است.
3- درباره دلیل سیاسی خرید 40 میلیارد دلاری هواپیما پیشتر طی یادداشتی با عنوان «باجهای برجام و نظریه حمایت استراتژیک» از نهادهای امنیتی خواستیم این مساله را بررسی کنند که معالاسف ادامه اجرای قرارداد نشان میدهد اتفاقی نیفتاده است. درباره خرید از ایرباس، هرچند تحلیلهای قابل اعتنایی وجود دارد که این خرید نیز باجی بابت برجام به فرانسه بوده اما شواهدی در این رابطه منتشر نشده است، لکن درباره قرارداد بوئینگ، شواهد قابل توجهی منتشر شده است که نشان میدهد به احتمال زیاد دولت آقای روحانی با این تصور که بوئینگ لابی قدرتمندی در حکومت آمریکا دارد، وعده چنین خرید عظیمی را به شرکت بوئینگ داده و این شرکت با صرف مبالغ قابل توجهی، فردی به نام «توماس پیکرینگ» را مامور برگزاری جلسات استماع در سنا، نگارش یادداشت در رسانهها و نامهنگاری با مقامات آمریکایی برای حمایت از برجام کرده است. بوئینگ چه نفعی در برجام داشته که حاضر شده است دست به چنین عملیاتی به سود آن بزند؟ جالب اینکه «دونالد ترامپ» با همه رویکرد ضدایرانیاش تاکنون هیچ مخالفتی با فروش هواپیما به ایران نداشته و بلکه معترض شده است چرا ایران به جای بوئینگ، از ایرباس هواپیما خریداری کرده است! برجام چه گلی به سر اقتصاد کشور زده است که آقایان حاضر شدهاند برای انعقاد آن، باجهای میلیارد دلاری به طرف مقابل بپردازند؟
4- سخن آخر اینکه ما به هیچوجه مخالف خرید هواپیما نبوده و نیستیم بلکه قدردان و ممنون هر شرکتی هستیم که ناوگان هوایی کشور را تجهیز کند. سخن ما این است که چرا دولت آقای روحانی با پول ملت برای یک شرکت دولتی چنان خرید هنگفتی انجام میدهد؟ چرا ایرانایر از این 40 میلیارد دلار خرید حتی یک سنت نتوانسته تامین کند و حتی 20 درصد پیشپرداخت نیز از صندوق توسعه ملی برداشت شده است؟ چرا شرکتهای هواپیمایی خصوصی که اولا از بودجه بیتالمال تغذیه نمیکنند و ثانیا بسیار موفقتر از ایرانایر هستند، مسؤولیت تجهیز ناوگان هوایی ما را به عهده نگیرند؟ برخلاف شبکه جادهای که به دلیل سود پایین آن بخش خصوصی تمایل زیادی به سرمایهگذاری ندارد، حملونقل هوایی کاملا قابلیت واگذاری به بخش خصوصی را دارد و دولت اگر به دنبال خصوصیسازی است، «اصولا» باید این قبیل امور را به شرکتهای خصوصی واگذار کند و وظیفه خود نداند. سخنان اخیر مدیرعامل شرکت «کیشایر» (آبانماه 95) پس از خرید اقساطی 2 فروند هواپیمای ایرباس در اثبات این مدعا کاملا قابل تامل است: «با وجود تحریمها و موانعی که آمریکاییها ایجاد میکردند توانستیم
2 فروند هواپیمای ایرباس ۳۲۱ مدل دسامبر ۲۰۰۶ خریداری کنیم. این هواپیماها بسیار تمیز و دارای تزئینات داخلی زیبا هستند و در بین ناوگان هواپیمایی داخلی به نوعی جوانترین محسوب میشوند. توانایی خرید هواپیماهای نو را داریم اما برای هر کاری باید توجیهی وجود داشته باشد». ایشان مدیر یک شرکت هستند. دغدغه پرداخت بموقع اقساط خود را دارند و در خریدی که انجام میدهند، محاسبه سود و زیانشان را میکنند اما آیا خرید 40 میلیارد دلاری برای ایرانایر نیز با چنین دغدغهای انجام شده است؟ یا در نهایت اقساط آن با پول نفت تسویه خواهد شد؟ «ایرانگردی» این ایرباس نو در یک ماه اخیر، پاسخ این سوالات را از پیش روشن کرده است.
دولت یازدهم با انگیزه سیاسی، بدون در نظر گرفتن اولویتهای کشور که به صراحت گفته میشود برای آنها «پول نیست»، بدون محاسبه سود و زیان اقتصادی و با استدلالها و توجیههای بیربط و فاقد منطق، 40 میلیارد دلار از پول ملت را صرف امری کرد که اولا توسط شرکتهای خصوصی در حال انجام بود و ثانیا به دلیل همین هزینه، از انجام بسیاری از وظایف اساسی خود که نیازهای حیاتی کشور هستند بازماند. در مقابل پیشنهادهایی داده شده است که برای بازپرداخت اقساط این هواپیما، قیمت بلیت آن باید 2 برابر هواپیماهای معمولی باشد و ایرانایر نیز باید تعدادی از نیروهای خود را تعدیل کند. نتیجه این شده است که اگر بوئینگ با این معامله در آمریکا 100 هزار شغل ایجاد کرد، ایرانایر باید به فکر بیکار کردن کارکنان خود باشد.
منبع: مشرق
زمانبندی انتشار: 14 بهمن 1395 - 10:38
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
ابهام در نحوه تامین مالی برای خرید هواپیما از ایرباس و بوئینگ!/ مجلسبه قراردادهای خرید هواپیما ورود کند | پ
تراز یکی از بزرگترین ابهامات موجود در قرارداد خرید هواپیما از ایرباس و بوئینگ نحوه تأمین مالی است و هنوز مشخص نیست که مکانیزم تأمین مالی آن چگونه است به گزارش تراز در حالی مسئولان وزارت راه ادعای محرمانه بودن ارقام مالی قرارداد خرید هواپیماها را مدام تکرار میکنند که کمپکنایه روزنامه انگلیسی به خرید هواپیما توسط ایران در پسابرجام | پایگاه خبری تراز
تراز سرعت تحویل نخستین هواپیمای ایرباس به ایران با توجه به اینکه قرارداد نهایی در ماه گذشته امضا شد نشان می دهد که تا چه اندازه برای بازار ایران از اهمیت برخوردار است لغو تحریم ایران با ۱۲ ماه تاخیر و خرید یک هواپیما ملموس شدبه گزارش تراز روزنامه اقتصادی فاینشنال تایمز ورودخرید نجومی هواپیما فرجام ادعاها و انتقادها - سایت تحلیلی خبری عصر امروز
دولت یازدهم با انگیزه سیاسی بدون در نظر گرفتن اولویت های کشور که به صراحت گفته می شود برای آنها پول نیست بدون محاسبه سود و زیان اقتصادی و با استدلال ها و توجیه های بی ربط و فاقد منطق 40 میلیارد دلار از پول ملت را صرف امری کرد که اولا توسط شرکت های خصوصی در حال انجام بود و ثاخطر نجومیبگیران بیشتر از اختلاسگران است | پایگاه خبری تراز
تراز یک کارشناس اقتصادی با اشاره به قابل اتکا نبودن آمار تعداد نجومیبگیران گفت مدیری که امین تلقی میشود و در توزیع منابع به نفع خود برداشت میکند هر کار دیگری نیز از او ممکن است سر بزند به گزارش تراز احمد توکلی در مورد دلیل اهمیت فیشهای حقوقی نسبت به اختلاسهادریافت کنندگان وامهای نجومی احضار میشوند | پایگاه خبری تراز
تراز در پرونده فساد ۸ هزار میلیارد تومانی تسهیلات نجومی به ۳۰ فرد خاص اعطا شده بود و تنها ۱۰ درصد تسهیلات پرداختی به فرهنگیان اختصاص مییافت هماکنون عضو فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس معتقد است که تلاشها برای بازگرداندن پولها آغاز شده است به گزارش تراز با مشخص شدن فخسارت میلیاردی سهامداران بورس دسته گل تازه مدیریت نجومی | پایگاه خبری تراز
تراز با دسته گلی که مدیران نجومی بگیر بانکها در دولت حسن روحانی به آب دادند فقط 20هزار سهامدار بورس در یک روز 3000میلیاردتومان ضرر کردند به گزارش تراز شاخص بورس تهران روز سهشنبه با باز شدن نماد بانک ملت که بیش از 6ماه بسته بود به یکباره با سقوط بیش از 1000واحدی مواجه شخرید روغن کنجد بکر چقدر تمام می شود؟+جدول | پایگاه خبری تراز
تراز روغن کنجد بکر در میادین میوه و تره بار تهران کیلویی 27 هزار تومان به فروش رسد به گزارش تراز قیمت انواع روغن بکر تصفیه نشده در میادین میوه و تره بار تهران به شرح ذیل است منبع جام نیوز زمانبندی انتشار 20 دى 1395 - 08 48آغاز خرید تضمینی پرتقال شب عید با تأخیر | پایگاه خبری تراز
تراز معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی گفت خرید تضمینی پرتقال شب عید را امسال با کمی تأخیر آغاز شده است و علت گرانی پرتقال جنوب سرمازدگی پرتقالهای شمال است که تقاضا را تغییر داد به گزارش تراز علی اکبر مهر فرد معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به اینکه با توجه به سرمافاصله درآمدها با خط فقر نجومی شد! | پایگاه خبری تراز
تراز در حالی بخش زیادی از کارگران در کلانشهرهایی مثل تهران باید با روزی ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان امرار معاش کنند که به نظر میرسد فاصله درآمدی برخی اقشار در این شهرها با خط فقر نجومی شده است به گزارش تراز در حالی که سبد هزینه خانوارهای کارگری نزدیک به 3 میلیون تومان است به نظراگر تحریمها بازگردند، تکلیف هواپیماها چه میشود؟ | پایگاه خبری تراز
تراز در طول چند روز گذشته ابهامات گستردهای درباره چگونگی اجرای توافق ایران ایر با شرکت ایرباس مطرح شده که بسیاری از آنها در عرصه عمل هیچ نگرانی را به وجود نمیآورد زیرا آنچه این شرکت اروپایی به ایران تعهد کرده طبق دستورالعملهای بینالمللی اجرایی خواهد شد به گزارش تراز یک م-
اقتصادی
پربازدیدترینها