واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: آخوندی فکری برای ادوات راهداری کند
در سه روز اخیر شاهد بارش نزولات جوی به ویژه برف در بسیاری از مناطق کشور بودیم که موجب بسته شدن موقت بسیاری از راهها شد و با وجود تلاش بیوقفه راهداران برای بازگشایی بسیاری از مسافران به دلیل نبود تجهیزات کافی و نوین راهداری، ساعتها در برف و یخبندان جادهها ماندند.
فارس: طی چند روز اخیر بارش نزولات جوی در بسیاری از استانهای کشور، موجبات شادی و قطعاً شکرگزاری هموطنان را فراهم کرد اما در این میان بودند مسافرانی که در جادههای کشور به دلیل انسداد مسیر، طغیان رودخانهها، کولاک، ریزش بهمن و بارش فراوان برف در محورهای برفگیر و البته فرسوده بودن ادوات و نبود امکانات نوین راهداری، ساعتها در جادهها منتظر ماندند.
طی سه روز گذشته همزمان با بارش برف سنگین، کولاک و برودت هوا در اغلب محورها و گردنههای کوهستانی رخ داد و در برخی مناطق ارتفاع برف به بیش از 70 سانتیمتر رسید.
قطعاً در این عرصه نمیتوان از تلاش بیوقفه راهداران که برای بازگشایی راهها از جا و دل مایه میگذارند، گذشت، کما آنکه بسیاری از راهداران در این عرصه جان خود را از دست دادهاند و کماکان جان میدهند اما تا جایی که امکان دارد، اجازه نمیدهند مسافران در جادهها سرگردان باشند.
اما مشکل اصلی در موضوع راهداری و خصوصاً راهداری زمستانی، نبود تجهیزات راهداری مناسب و کافی نبودن و عدم بهرهوری تجهیزات موجود برای انجام عملیات راهداری در ایام زمستان نظیر برفخورها، برفروبها، نمکپاشها و غیره است،کما اینکه در روزهای اخیر شاهد همکاری شهرداریها و حتی بخشهایی نظیر بسیج و سپاه پاسداران با راهداران برای کمکرسانی به مسافران در راه مانده، بودهایم.
پیش از این مدیرکل دفتر تجهیز ماشینآلات و راهدارخانهها در اواخر پاییز امسال با اشاره به آمادهسازی بخش راهداری کشور برای راهداری زمستانی، گفته بود که: با توجه به پیشبینیها مبنی بر زمستان سرد و زودرس از یک هفته پیش اکیپهای راهداری در 602 گردنه از راههای شریانی و اصلی مستقر شدهاند.
بنا به گفته علی ناوی برای راهداری زمستانی سال جاری 1200 اکیپ راهداری متشکل از 12 هزار راهدار و 9 هزار دستگاه انواع ماشینآلات و 770 راهدارخانه ثابت و موقت برای خدمترسانی به هموطنان تا 15 فروردین سال آینده (1396) مستقر شدهاند.
وی گفته بود که 4 دستگاه ماشین برفخور برای زمستان امسال در اختیار استانهای متقاضی قرار گرفت و مجموع این ماشینآلات در کل کشور به 60 دستگاه رسید. ماشینآلات برف خور میتوانند در هر ساعت 3000 تن برف را به 30 متری کنار جاده پرتاب کنند.
با این وجود مسافران محورهای سردسیر در این ایام ساعات طولانی منتظر باز شدن جادهها سرگردان بودند.
یکی از این مسافران به فارس گفت که در محور دامغان-سمنان و گردنه آهوان به دلیل بارش سنگین برف و مسدود شدن محور، ساعتها پشت ترافیک منتظر ماندیم تا جاده باز شود.
این مسافر ادامه داد: در این 4 الی 5 ساعتی که پشت ترافیک منتظر باز شدن مسیر گردنه مانده بودیم به دلیل سردی هوا امکان خاموش کردن خودرو (به دلیل استفاده از بخاری خودرو) وجود نداشت ضمن آنکه اگر خودرو را خاموش میکردیم سرمای شدید اذیتمان میکرد و روشن ماندن خودرو هم در حدود 5 ساعت، سبب مصرف سوخت و احتمال خالی شدن مخزن سوخت خودرو را داشت.
این راننده گفت: شاهد تلاش بیوقفه راهداران در این عرصه بودیم اما تجهیزات راهداری بسیار محدود بود و با این تجهیزات محدود، امکان بازگشایی مسیری که حدود 30 سانتیمتر برف روی آن نشسته بود، وجود نداشت.
به گزارش فارس، با این وجود معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای میگوید: در این 3 روز، بالغ بر 4600 نفر نیروی راهدار با استفاده از 3200 دستگاه ماشینآلات به صورت شبانهروزی مشغول عملیات راهداری و خدماترسانی بوده و بالغ بر 93 هزار کیلومتر از راهها در 511 محور شریانی و 241 محور غیرشریانی برفروبی شد و بیش از 2700 محور روستایی بازگشایی شد.
بنا به ادعای عبدالهاشم حسننیا، به منظور یخزدایی سطح محورها بیش از 47 هزار تن شن و نمک مصرف شده و طی این ایام 600 نفر از هموطنان در راهدارخانهها اسکان اضطراری یافته و بیش از 5400 خودرو رهاسازی و کمکرسانی شده است.
معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای میگوید: این سازمان همواره تلاش میکند در شرایط جوی بارش برف و برودت هوا، محورهای ارتباطی مسدود نماند، اما در برخی مواقع به دلیل شرایط خاص جوی به صورت مقطعی با هماهنگی پلیس راه در برخی محورها انسداد جاده اعلام میشود که به یقین با هدف حفظ و ارتقای ایمنی کاربران جادهای است.
به گزارش فارس با این وجود از استانهای کهگیلویه و بویراحمد، فارس، اردبیل، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کرمانشاه، کردستان و سیستان و بلوچستان و برخی دیگر از استانهای سردسیر خبر میرسد که فقط در همین بارشهای سه روز اخیر، بسیاری از مسافران ساعتها در راه ماندند و با وجود تلاش بیوقفه راهداران، کمبود ادوات راهداری موجب کاهش بهرهوری راهداران شد.
رئیس سازمان راهداری: 4000 دستگاه ماشینآلات تخصصی راهداری کارایی ندارند
رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای در اینباره میگوید: حدود چهار هزار دستگاه از ماشینآلات تخصصی راهداری با توجه به حجم مأموریتهای ادارات کل راه و شهرسازی استانها در سطح کشور همواره در حال کار هستند و در این مقطع زمانی ضرورت بازسازی و نوسازی آنها در دستور کار سازمان راهداری قرار گرفته است تا بخشی از سرمایه های ملی کشور حفظ شود.
بنا به گفته داود کشاورزیان بازسازی ماشینآلات راهداری و حفظ توان آنها به عنوان یک سرمایه ملی ضروری است، همانگونه که راهها به عنوان یکی از سرمایههای مهم ملی در کشور محسوب میشوند، ماشینآلات، تجهیزات و امکانات راهداری که با صرف هزینههای قابل توجه تهیه و جهت نگهداری از این سرمایهها بکار گرفته می شوند خود نیز از ارزش ملی برخوردارند.
وی گفت که حدود چهار هزار دستگاه از ماشینآلات تخصصی راهداری با توجه به حجم مأموریتهای ادارات کل راه و شهرسازی و وسعت فعالیتها دارای عمر بالایی بوده که متوقف یا با عدم کارایی مواجه هستند.
بنا به گفته کشاورزیان سالانه برای نگهداری مناسب از راههای اصلی، فرعی، آزادراهها و بزرگراههای کشور بین شش تا هشت هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره فعالیت زمستان راهداران گفت که حدود 2000 گشت راهداری در طول راه ها حضور دارند و 700 اکیپ امدادی و تعمیراتی نیز در طول راه ها جهت رفع نقائص جزئی خودروی مسافران نوروزی آماده ارائه خدمت به مسافران هستند. ضمن این که اکیپ های راهداری زمستانی در نقاط برفگیر حضور دارند. امسال نیز 11 هزار و 500 راهدار در قالب یک هزار و 157 اکیپ راهداری، عملیات راهداری زمستانی را انجام خواهند داد، در سال جاری 2000 گشت راهداری مجهز به دستگاه GPS در جادههای کشور مستقر شدهاند و نسبت به ایجاد امکانات لازم برای کمک رسانی و انتقال اطلاعات اقدام میکنند.
رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای اعلام میکند که «4000 دستگاه از ماشینآلات تخصصی راهداری دارای عمر بالا بوده و متوقف یا ناکارا» هستند بنابراین نیاز مبرم به نوسازی ناوگان راهداری و نوینسازی تجهیزات راهداری در این عرصه حس میشود.
اعتبار لازم برای نگهداری راهها سالانه 8000 میلیارد تومان است، در عرف جهانی سالانه 2 تا 6 درصد ارزش راهها به هزینه نگهداری آنها اختصاص مییابد و با توجه به ارزش راههای ایران این رقم باید سالانه 8 هزار میلیارد تومان باشد. در حالی که در کشور ما اینگونه نیست.
در حال حاضر 45.9 درصد راههای کشور از نظر کیفیت و همواری در وضعیت خوب، 51 درصد در وضعیت متوسط و 0.82 در وضعیت عالی قرار دارد. در سال منتهی به 95 وضعیت منابع سازمان راهداری برای نگهداری راهها که 8 هزار میلیارد تومان اعتبار لازم بود بودجه محقق شده در سال 94 رقم هزار و 200 میلیارد تومان تخصیصی، 600 هزار تن قیر یارانهای و 250 میلیارد تومان از محل اسناد خزانه اسلامی جمعا هزار و 930 میلیارد تومان بود.
همچنین اعتبار لازم برای نگهداری راههای روستایی سالانه 400 میلیارد تومان است که اعتبار تخصیصی آن 40 میلیارد تومان است.
این در حالی است که وزیر راه و شهرسازی بیتوجه به نوسازی ناوگان راهداری و بهینهسازی آنها، مدتها است فقط پیگیر نوسازی ناوگان هوایی کشور است و در این حوزه دیگر مدلهای حمل و نقلی نظیر دریایی، جادهای و جتی ریلی، مورد بیمهری قرار گرفتهاند.
قرار است در قالب قراردادی 20 میلیارد دلاری، 200 فروند هواپیما فقط برای شرکت هواپیمایی دولتی هما خریداری شود این در حالی است که نگهداری راهها به عنوان اصلیترین سرمایههای کشور سالانه هشت هزار میلیارد تومان اعتبار میخواهد.
ارزش فعلی راههای کشور 70 میلیارد دلار برآورد میشود که برای نگهداری آنها حداقل 2.1 میلیارد دلار و در شرایط مطلوب 4.2 میلیارد دلار نیاز داریم. در حالی که یک سوم این مبلغ هم به نگهداری راهها اختصاص نمییابد.
تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]