تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1833548015
بدهی هنگفت شرکت ملی نفت،آسیبها و منافع
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: صادق قاسمی؛ کارشناس مسائل نفت و گاز در روزنامه ایران نوشت: تقریباً هیچ شرکتی در دنیا وجود ندارد که در تراز مالی خود بدهی نداشته باشد. همه شرکت ها با استفاده از ترکیبی از منابع داخلی و منابع خارجی اهرم مالی خود را تنظیم میکنند.
منابع داخلی عمدتاً به همان سرمایهای که سرمایهگذاران در قالب سهام در شرکت سرمایهگذاری کردهاند اطلاق میشود و منابع خارجی نیز به هرگونه سرمایهای که غیر از سرمایه رسمی سهامداران در شرکت باشد اطلاق میشود که مثلاً میتواند استقراض از منابع غیر باشد. اهرم مالی تناسبی است از میزان منابع خارجی به منابع داخلی.
از نظر مدیریت مالی شرکتها اخذ وام یک پدیده مثبت تلقی میشود. یعنی توانایی شرکت را در انجام طرح بالا میبرد. در خارج از ایران، معمولاً مؤسسات مالی و بانکی بهصورت تخصصی کار میکنند. مثلاً بانک BNP Paribas در فرانسه تأمینکننده مالی خیلی از طرحهای نفتی است. شرکتهای نفتی میتوانند به این بانک مراجعه کرده و با ارائه یک طرح توجیهی نسبت به اخذ وام اقدام کنند. در این بانک نیز یک دایره فنی (متشکل از حسابداران، مدیران طرح، مهندسان نفت و...) وجود دارد که طرح را بررسی و در صورت تشخیص سوددهی طرح نسبت به اعطای وام به شرکت مزبور اقدام و معمولاً خود طرح را نیز بهعنوان وثیقه در رهن خود میکنند.
به این معنی است که بانک و شرکت به نوعی وارد یک معامله و شراکت میشوند با این اعتقاد که اجرای طرح سودده است. میزان درصد بهرهای که به این وام تعلق میگیرد، اصولاً تابعی است از رتبه (Rating) شرکت مزبور که این رتبه توسط مؤسسات تخصصی تعیین میشود. بر این اساس هر چه شرکتی رتبه ضعیفتری داشته باشد باید هزینه مالی بیشتری نیز برای وام پرداخت کنند؛ به زبان ساده یعنی تأمین مالی آنها گرانتر است.
کسانی که با مدیریت مالی شرکتها آشنایی داشته باشند، میدانند که بهعنوان یک اصل کلی شرکتهای جوان و شرکتهایی با استراتژی توسعه فناورانه عمدتاً نسبت به اخذ وام تهاجمیتر هستند؛ یعنی ریسک پذیرترند (در این مقایسه میزان وام مطرح نیست بلکه درصد وام در کل توان مالی شرکت مد نظر است). یعنی شرکتهای جوانتر برای گرفتن سهم بازار و همچنین به علت بنیه ضعیفتر به نسبت شرکتهای کهنه کار بخش بیشتری از توان مالیشان از محل وام است و این درحالی است که شرکتهای کهنه کار و جا افتاده معمولاً به علت داشتن تجارتی شناخته شده در بین مشتریان و البته محافظهکاری مدیران شان (ریسک گریزی مدیران) عمدتاً سعی میکنند تا جایی که ممکن است شرکت را کمتر مدیون کنند.
زمانی که شرکتی موفق به اخذ وام میشود، این عمل با توجه به تأثیر مثبتی که روی توان مالی شرکت دارد و اثری که روی ترازنامهها و گزارش های مالی شرکت میگذارد عمدتاً باعث رشد ارزش سهام این شرکتها در بازار سرمایه میشود. تا اینجای کار همه از خوبی گرفتن وام گفته شد، ولی اخذ وام مشکلاتی را نیز به همراه دارد. مدیران مالی شرکتها میتوانند با اخذ وام و بالا بردن اهرم مالی خود باعث بالا رفتن ارزش شرکت شوند، ولی تا کجا این استقراض باید ادامه داشته باشد؟ بالاخره این استقراضها تعهداتی مالی نیز برای شرکت به همراه دارند که باید بازپرداخت شوند.
معمولاً مدیران اجرایی شرکتها با این تصور که در شرایط فعلی و پیشبینیهای آتی از بازار فلان طرح سود ده است مدیران مالی را ترغیب به استقراض میکنند، تا زمانی که محاسبات درستی صورت گرفته باشد و بازار نیز روند معمولی را طی میکند مشکل خاصی وجود ندارد. منتهی گاه اتفاقاتی در بازار رخ میدهد که باعث میشود پیشبینیها از میزان درآمد و سود آتی کاملاً با واقعیت اختلاف داشته باشد. فرض کنید یک شرکت نفتی برای توسعه فلان میدان اقدام به اخذ وام کند.
شرایط فعلی بازار وجود خریدار نفت یا گاز تولیدی با قیمت مثلاً 80 دلار به ازای هر بشکه معادل است. پیش شرط محاسباتی این شرکت در اینجا تداوم خرید محصول از سوی خریدار و همچنین قیمت 80 دلار است. بر این اساس محاسبات اقتصادی انجام داده و به این نتیجه میرسد که می تواند فلان مقدار وام اخذ کند بدون اینکه با ناتوانی در بازپرداخت (Default) مواجه شود. حال فرض کنید که شرایط بازار در چند سال بعد به نحوی تغییر کند که بازار اشباع شده و قیمت نفت به 40 دلار سقوط کند. در اینجا عملاً توانایی این شرکت در بازپرداخت دیون کاهش مییابد. در این شرایط اگر شرکت مزبور همچنان قادر به بازپرداخت تعهدات خود باشد مشکلی نیست، اما در صورتی که قادر به بازپرداخت بهره در زمان سررسید نباشد، می تواند با مراجعه به دادگاه ذیصلاح اعلام ورشکستگی (Bankruptcy) کند، که این مسأله یک مزیت و دو خسارت برای شرکت مزبور در پی خواهد داشت.
مزیت این امر این است که درصورت قبول درخواست توسط دادگاه (یا هر مرجع ذیصلاح)، شرکت دیگر تا زمانی که دادگاه اعلام کند لزومی به بازپرداخت تعهدات خود ندارد (به نوعی این درخواست را شاید بتوان با معادل امهال در فارسی برابر دانست) ولی از سویی، با فایل کردن ورشکستگی شرکت مزبور با هزینههای بحران (Distress Cost) روبهرو خواهد شد. این هزینه از دو جهت به شرکت مزبور خسارت میزند در وهله اول باعث افت ارزش شرکت خواهد شد و در وهله دوم رتبه شرکت را کاهش میدهد که این مسأله باعث میشود هزینه تأمین مالی برای شرکت در طرحهای آتی بالا رود. مثلاً اگر قبلاً وام با بهره بانکی 2 درصد به آن تعلق میگرفت از زمان اعلام ورشکستگی قطعاً وام دهندگان درصد بالاتری را مطالبه خواهند کرد.
با این مقدمه بنا داریم وضعیت فعلی شرکت ملی نفت ایران را تحلیل کنیم. در مورد شرکت ملی نفت ایران یک واقعیت وجود دارد که سهم این شرکت از درآمدی که ایجاد میکند تنها 5/14 درصد است. توجه شود که این 5/14 درصد درآمد و نه سود است. چنانچه هزینههای توسعهای و عملیاتی (که همگی توسط شرکت ملی نفت ایران از محل همین 5/14 درصد تأمین میشود) از این 5/14 درصد کسر شود، شاید حاصل رقمی بین 4 تا 6 درصد یا حتی کمتر سود باشد. با این اوصاف چون در پارهای محافل به تولید 4 میلیون بشکهای شرکت ملی نفت ایران برای قیاس با دیگر شرکتهای بینالمللی اشاره میشود، باید این موضوع این گونه تصحیح شود که سهم شرکت ملی نفت ایران از تولید حدود 4 میلیون بشکه نفت کشور حدود 580 هزار بشکه در روز است. خاطرنشان می شود که اگر گفته میشود تولید شرکت توتال مثلاً 2 میلیون بشکه در روز است، این عدد میتواند در اصل 8 میلیون بشکه باشد که 6 میلیون بشکه آن در قالب قراردادهای مشارکت در تولید یا مالکیت انحصاری با دولت میزبان سهم کشورهای طرف قرارداد شده است.
در دهه گذشته شرکت ملی نفت ایران با چند معضل روبهرو شده است. بالا رفتن قیمت نفت تا 147 دلار و ثبات متوسط قیمت نفت در طول چند سال بر ارقامی در حدود 100 تا 110 دلار باعث شد که شرکتهای نفتی رویهای تهاجمی را برای توسعه اتخاذ کنند. از سویی دیگر شرکت ملی نفت ایران از اواسط سال 2012 تقریباً درآمد خود را بواسطه تحریمها از دست داد و این پول بهصورت واقعی وارد سیستم نفت نشد. به همین دلیل علاوه بر اینکه همه مراجع تأمین مالی خارجی (وام دهندگان) به روی این شرکت بسته شد، نوع پرداخت سهم نفت توسط دولت نیز از روش این جیب به آن جیب یعنی تأمین مالی طرحهای نفتی از منابع داخلی کشور در قالب استقراض و فروش اوراق قرضه بود. از سویی هزینههای توسعه نیز بواسطه تحریم بالا رفت.
این داستان با برآوردی که بهصورت شفاهی توسط تیم حاضر در وزارت نفت اعلام شده منجر به تحمیل حدود 50 میلیارد دلار بدهی شده است. در حال حاضر که باز با استناد به اظهارنظر مسئولان اقتصادی دولت پولهای بلوکه شده آزاد شده و سهم شرکت ملی نفت نیز پرداخت میشود یک مشکل دیگر به وجود آمده است؛ موعد سررسید اوراق قرضه فرا رسیده است، یعنی پولی که به حساب شرکت ملی نفت باید واریز شود، در همان ابتدا دیون و تعهدات از آن کسر شده و مابقی که تقریباً برابر با صفر است به حساب شرکت ملی نفت واریز میشود. با این حساب شرکت ملی نفت ایران شرکتی است که دیگر قادر به بازپرداخت دیون خود به بانکها و مؤسسات مالی نیست.
در اصطلاح این شرکت یک شرکت ورشکسته (البته در معنی علمی نه معنی عام) است. اگر امروز نیز در بند (و) تبصره (1) ماده واحده لایحه بودجه سال 1396 تقدیمی دولت به مجلس شورای اسلامی درخواست 2 سال امهال برای بازپرداخت اصل و سود تسهیلات پرداختی به شرکتهای تابعه شرکت ملی نفت ایران شده، ریشه در همین واقعیت دارد. با این حساب دولت امیدوار است که طی دو سال آتی با ایجاد منابع جدید درآمدی در شرکت ملی نفت ایران، این شرکت بتواند دوباره بهعنوان یک بنگاه اقتصادی سودده به میدان برگردد.
البته برای افزایش سهم 5/14 درصدی شرکت ملی نفت، دولت و مجلس اقدام به تعریف ماده (12) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر کرده که بواسطه این قانون دولت در بازپرداخت هزینههای سرمایهای به سرمایهگذاران در نفت سهیم خواهد شد. طبق این قانون تا 50 درصد درآمد حاصل از فروش بخش افزایش یافته تولید هر میدان ناشی از یک سرمایهگذاری میتواند به بازپرداخت تعهدات شرکت ملی در همان میدان تعلق گیرد.
۰۴ دی ۱۳۹۵ - ۰۷:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]
صفحات پیشنهادی
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت اعلام کرد حذف تولید نفت کوره از پالایشگاه اصفهان/پالایش به شرکت کرهای
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت اعلام کردحذف تولید نفت کوره از پالایشگاه اصفهان پالایش به شرکت کرهای واگذار شد مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران گفت حذف نفتکوره یکی از بزرگترین پروژههای پالایشگاه اصفهان است که توسط شرکت دایلم کره جنوبی انجام می شود به گزاشرکت ملی نفت چین به تداوم همکاری با ایران علاقهمند است
مدیر پروژه چینی طرح توسعه آزادگان شمالی شرکت ملی نفت چین به تداوم همکاری با ایران علاقهمند است ما شرکتهای اروپایی و غربی مثل توتال را رقیب خود نمیدانیم بلکه آنها را شریک و همکار خود میدانیم به گزارش ایلنا مدیر پروژه شرکت ملی نفت چین سیانپیسی در طرح توسعه آ۱۴ شرکت در دست همسر و فرزندان یک وزیر/ وزیر راه اجازه نداد طرح مبارزه با سوداگری مسکن و زمین عملیاتی شود
۱۴ شرکت در دست همسر و فرزندان یک وزیر وزیر راه اجازه نداد طرح مبارزه با سوداگری مسکن و زمین عملیاتی شودتاریخ انتشار جمعه ۱۹ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۴ ۵۷ رئیس هیئت مدیره دیدهبان شفافیت و عدالت گفت وزیری عضو هیئت مدیره ۱۸ شرکت است که با فشار آنها را کنار گذاشت اما امروزتفاهمنامه همکاری شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه امضا شد
با حضور وزرای ارتباطات ایران و انرژی روسیه تفاهمنامه همکاری شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه امضا شد ایلنا تفاهمنامه همکاری شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه با حضور وزرای ارتباطات ایران و انرژی روسیه امضا شد به گزارش ایلنا این تفاهمنامه همکاری امروز سه شنبه ٢٣ آذرماه بتوانمندی و کارایی ستاد و مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ارتقا می یابد.
توانمندی و کارایی ستاد و مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ارتقا می یابد کارشناس مهندسی کیفیت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت توانمندی و کارایی ستاد و مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ارتقا می یابد وبرای تحقق این امر کمک به توسعه و تعالیبررسی تحقیق و تفحص از شرکت ملی مس در صحن علنی
هفته آینده انجام میگیرد بررسی تحقیق و تفحص از شرکت ملی مس در صحن علنی شناسهٔ خبر 3843737 - جمعه ۱۹ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲ ۳۴ اقتصاد > صنعت و معدن و تجارت jwplayer display inline-block; عضو هیأترییسه مجلس شورای اسلامی گفت طرح تحقیق و تفحص از شرکت ملی صنایع مس ایران در دستور کاشرکت گروه ملی فولاد در آستانه ورشکستگی
شرکت گروه ملی فولاد در آستانه ورشکستگیتاریخ انتشار جمعه ۲۶ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۰۷ ۳۹ نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلات واحدهای صنعتی دچار رکود و تعطیل شده گفت اکنون مهمترین مشکل در سطح شرکتهای صنعتی متعلق به گروه ملی فولاد ایران با 5 هزار نفر پرسشرکت ملی نفت و شرکت رویال داچ شل یک تفاهمنامه امضا کردند
شرکت ملی نفت و شرکت رویال داچ شل یک تفاهمنامه همکاری در خصوص مطالعه میادین نفت و گاز آزادگان یادآوران و کیش را امضا کردند به گزارش جام جم آنلاین از خبرگزاری صداوسیما غلامرضا منوچهری در مراسم امضای این تفاهمنامه با اشاره به وجود ذخایر عظیم هیدروکربوری کشور و لزوم سرمایه گذاری گگزارش تصویری/ مراسم امضای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه
گزارش تصویری مراسم امضای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه ۱۳۹۵ ۰۹ ۲۳ ۱۲ ۴۳ ۰۳گزارش تصویری/ مراسم امضای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و شل
گزارش تصویری مراسم امضای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و شل ایلنا مراسم امضای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت شل برای مطالعه میادین نفتی یادآوران و آزادگان جنوبی و میدان گازی کیش برگذار شد ۱۳۹۵ ۰۹ ۱۸ ۱۰ ۳۱ ۱۶-
اقتصادی
پربازدیدترینها