محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829280685
فریب نقد بودن زندگی دنیا را نخورید/ وعده های الهی نقد است
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: فریب نقد بودن زندگی دنیا را نخورید/ وعده های الهی نقد است
محسن اسماعیلی درشرح و تفسیر نهج البلاغه گفت: قرآن کریم و عقل سلیم تاکید دارند که نه قیامت مشکوک است و نه هر نقدی بهتر از هر نسیه. وعدههای الهی نقد است؛ نه نسیه.
به گزارش حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛محسن اسماعیلی در سلسله جلسات شرح نهجالبلاغه که در مجموعه فرهنگی سرچشمه برگزار شد، گفت: بعد از آنکه حضرت ابوالحسن سلام الله علیه یادآوری فرمودند که رتبه مومنان بر اساس چگونگی انفاق و دیگر اعمال نیکی است که پیشاپیش برای آخرت خویش می فرستند، این جمله را نیز افزودند:« فَإِنَّکَ مَا تُقَدِّمْ مِنْ خَیْرٍ یَبْقَ لَکَ ذُخْرُهُ، وَمَا تُؤخِّرْهُ یَکُنْ لِغَیْرِکَ خَیْرُهُ». یعنی چه و چرا؟ به عنوان مقدمه ای لازم برای تشریح معنا و مقصود این جمله، و اینکه چه ربطی به جمله قبل دارد، باید به این نکته توجه کرد که معمولاً برخی وسوسه های مرموز و شیطانی مانع آن میشود که انسان مومن، از جان یا اهل یا مال خویش پیشکش داشته باشد.
وسوسههای درونی و بیرونی علیه عمل
گاهی میگویند: دنیا و لذتهای آن قطعی هستند، اما آخرت و پاداشهای آن مشکوک؛ و معلوم است که امر قطعی و یقینی را برای به دست آوردن وعده مشکوک و محتمل نباید فدا کرد. گاهی هم میگویند: دنیا و لذتهای آن نقد است، اما آخرت و پاداشهای آن نسیه؛ و معلوم است که هر نقدی بهتر از نسیه است؛ سیلی نقد بِه از حلوای نسیه!
وی اظهار داشت: این در حالی است که قرآن کریم و عقل سلیم تاکید دارند که نه قیامت مشکوک است و نه هر نقدی بهتر از هر نسیه. اولاً؛ قیامت قطعی است. اما اگر مشکوک هم باشد؛ این احتمال به دلیل اهمیت مُحتَمَل مُنجّز است. ثانیاً؛ وعدههای الهی نقد است؛ نه نسیه. ضمن آنکه نقد موقعی بهتر از نسیه است که کمّاً و کیفاً مثل هم باشند. آیا واقعاً سیلی نقد بِه از حلوای نسیه است؟! آیا لذت های آمیخته با رنج و زودگذر دنیا واقعاً بهتر از لذت های خالص و جاودان بهشت است؟!
عضو مجلس خبرگان گفت: قرآن تاکید میکند که مراقب باشید: نه فریب نقد بودن زندگی دنیا را بخورید و نه فریب قیاسهای باطل و معالفارق شیطان را؛ « إِنَّ وَعْدَ اللَّـهِ حَقٌّ فَلَا تَغُرَّنَّکُمُ الْحَیَاةُ الدُّنْیَا وَلَا یَغُرَّنَّکُم بِاللَّـهِ الْغَرُورُ»؛ وعده های خدا حق، یعنی ثابت و محَقَّق یا به عبارت دیگر، قطعی و نقد است. اما دو چیز می تواند ما را نسبت به آنها فریب دهد؛ یکی حیات دنیا و دیگری غَرور. غَرور بر وزن فَعول یعنی آن کس که زیاد فریب می دهد؛ یعنی شیطان.
وی ادامه داد: در جای دیگری می فرماید: «مَا عِندَ اللَّـهِ خَیْرٌ وَأَبْقَى أَفَلَا تَعْقِلُونَ»؛ بدانید که آنچه به شما داده شده، متاع زندگی دنیا و زینت آن است؛ و آنچه نزد خداست بهتر و پایدارتر است؛ آیا اندیشه نمیکنید؟! لذا انسان مومن باید با تمام وجود باور داشته باشد که آنچه پیش میفرستد و انفاق میکند، هیچگاه از بین نمیرود و حتماً آن را خواهد دید، بر خلاف آنچه در همین دنیا به مصرف خود و دیگران میرساند که از بین میرود. قرآن هم میفرماید همه کارهای خیری که انفاق می کنید «مَا تُنفِقُوا مِنْ خَیْرٍ»، به طور کامل به شما بازگردانده میشود( یُوَفَّ إِلَیْکُمْ) و چیزی کم گذاشته نمیشود؛ «وأَنتُمْ لَا تُظْلَمُون».
پاسخ علی(ع) به این وسوسهها
اسماعیلی ابراز داشت: امام علیهالسلام نیز پس از آنکه به تقدیم بهترینها و بهترین تقدیمها برای آخرت توصیه فرمود، میخواهد جایی برای آن وسوسههای شیطانی باقی نگذارد. به همین دلیل، بلافاصله میافزاید که: هر خیری که پیش فرستاده شود، ذخیره و پساندازی برای خود انسان است. اما اگر همین «خیر» را تاخیر انداخته و انجام ندهد، دیگر «خیر» برای بازماندگان است؛ نه خود او. دیگران سودش را میبرند و این عذاب و حسرتش را. برای اینکه چنین اتفاقی نیفتد، حضرت یادآوری می کند و اطمینان می دهد که چیزی از دست نمیرود و گم نمیشود. این یادآوری لازم و ضروری را به شکلهای دیگری هم بیان فرمودهاند.
وی یادآور شد: گاهی فرمودهاند که تا میتوانید و تا زنده هستید عمل صالح پیش فرستید و با دادن آنچه از بین رفتنی است؛ یعنی نفس و اهل و مال، آنچه را دائمی است به دست آورید. به عبارت دیگر، هزینه برای آخرت را زیان تلقی نکنید. اصلاً تعبیر به هزینه درست نیست. این، سرمایه گذاری است نه هزینه! از خطبههای امام است که:« اى بندگان خدا از نافرمانى خدا بپرهیزید و با اعمال نیک خویش بر مرگتان پیشىگیرید، یعنی پیش از آنکه مرگ شما فرا رسد تا مىتوانید اعمال نیک بجا آورید. به وسیله چیزى که از دست شما مىرود آنچه را براى شما جاودان مىماند خریدارى کنید.»
عضو مجلس خبرگان گفت: در جای دیگر، به کسی که طلب موعظه کرد فرمود: «از کسانى مباش که ... براى دنیاى فانى کوشش فراوان دارد ولى براى آخرت باقى مسامحهکار است. غنیمت را غرامت می بیند،و غرامت را غنیمت؛ یعنی آنچه در راه خدا انفاق می کند در نظر او ضرر است و آنچه در راه معصیت خرج می کند سود!» گاهی نیز چنین تعبیر فرمودهاند که اگر چیزی باقی بگذارید، سودش را دیگران خواهند برد. چرا می خواهید خود را محروم و دیگران را برخوردار سازید؟!
در دو جای نهجالبلاغه، امام از چنین کسانی به عنوان «انباردار دیگران» نام برده است؛ یکی خطاب به همه مردم است، و دیگری هم خطاب به فرزند بزرگ و بزرگوارش. به همه ما فرمود:« اى فرزند آدم هر چه بیش از مقدار خوراکت به دست آورى خزانهدار دیگران خواهى بود.»؛و به امام مجتبی علیهالسلام نیز فرمود که:« فَاسْعَ فِی کَدْحِکَ وَلاَ تَکُنْ خَازِناً لِغَیْرِکَ ... »؛ نهایت تلاش و کوشش را در دنیا داشته باش، اما خزانهدار دیگران هم نباش! یعنی از آنچه اضافه میآوری، انفاق کن و به این طریق بار سنگین خود را بر دوش دیگران گذار تا برای تو به قیامت بیاورند و تحویلت دهند!
نکتههای لطیف و مهم در این جمله
با توجه به آنچه گفته شد، در این جمله اخیر به سه نکته مهم و ظریف اشاره شده است:
1- هیچ یک از فرستادههای ما گم یا فراموش نمیشود. «مَا» در عبارت«مَا تُقَدِّمْ مِنْ خَیْرٍ...»؛ موصول و از ادات عموم است؛ یعنی مبادا گمان کنی ممکن است چیزی از آنچه میفرستی، گم یا فراموش میشود. مطمئن باش که «هرچه» پیش فرستی، به طور کامل برای تو ذخیره و به تو بازگردانده میشود. مگر میشود چیزی که به خدا سپرده شده، گم یا فراموش شود.
2- آنچه پیش میفرستیم و به ما بازگردانده میشود، دیگر جاودانه و ابدی شده و از بین نخواهد رفت. « یَبْقَ لَکَ ...»؛ یعنی برای تو باقی میماند و جاودانه میشود. هر استفاده و لذتی که در این دنیا از «نفس و اهل و مال» میبریم، مقطعی و از بین رفتنی است. فرض کنید بهترین غذا و میوه را خوردیم. معلوم است که اولاً آن «غذا و میوه» از بین میروند و دیگر باقی نمیمانند، و ثانیاً لذت ناشی از آنها هم پس از لحظاتی زایل و فراموش میشود. اما اگر همان «غذا و میوه» را برای خدا به فقیری بدهیم، «ذُخْر»، یعنی محصول و نتیجه آن برای ما باقی میماند و پسانداز میشود؛ چرا که دیگر نزد ما نیست و به خدا سپرده شده است: «مَا عِندَکُمْ یَنفَدُ وَمَا عِندَ اللَّـهِ بَاقٍ».
3- هر خیری که از خود باقی میگذاریم، سودش به دیگران میرسد؛ و آنچه برای ما میماند، فقط رنجِ «حساب» و «حسرت» آن است. این، تازه در صورتی است که آنچه بر جا میگذاریم، «خیر» باشد؛ وگرنه برجا نهادن مال حرام و فرزند نا صالح که، علاوه بر رنج «حساب» و «حسرت»، درد «عتاب» و «عِقاب» را هم در پی خواهد داشت؛ ضمن اینکه برای بازماندگان و دیگران هم سودی نخواهد داشت. ضمیر در جمله « وَمَا تُؤخِّرْهُ » به « خَیْرٍ » بر میگردد. «شرّ» حرف دیگری است.
جلسات تفسیر نهج البلاغه محسن اسماعیلی روزهای چهارشنبه هر هفته بعد از فریضه مغرب و عشاء در مجموعه فرهنگی یادمان شهدای هفتم تیر«سرچشمه» برگزار میشود.
۲۱ آذر ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
فریب نقد بودن زندگی دنیا را نخورید/خزانهدار دیگران هم نباش!
محسن اسماعیلی عنوان کرد فریب نقد بودن زندگی دنیا را نخورید خزانهدار دیگران هم نباش شناسهٔ خبر 3845826 - شنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲ ۲۳ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی jwplayer display inline-block; محسن اسماعیلی درشرح و تفسیر نهج البلاغه گفت دنیا و لذت های آن نقدسردار نقدی: ایران تنها پناهگاه هنرمندان مقاومت درجهان است
سردار نقدی ایران تنها پناهگاه هنرمندان مقاومت درجهان است تهران - ایرنا - معاون فرهنگی و اجتماعی سپاه پاسداران گفت هنرمندان عرصه مقاومت به جز ایران هیچ پناهگاهی برای ارائه آثار خود ندارند به گزارش روز شنبه خبرنگار ایرنا محمدرضا نقدی در آیین افتتاحیه چهارمین جشنواره هنری مقاومتنماز نقدش کلیدی در کاهش آسیب های اجتماعی دارد
رییس ستاد اقامه نماز البرز نماز نقدش کلیدی در کاهش آسیب های اجتماعی دارد کرج - ایرنا - رییس ستاد اقامه نماز استان البرز گفت نقش نماز در کاهش آسیب های اجتماعی و جلوگیری از افزایش جرایم بسیار کلیدی و تاثیرگذار است به گزارش ایرنا حجت الاسلام سید اکبر موسوی عصر چهارشنبه در همایشدر نقد و بررسی دو فیلم «حذف» و «گذر» در سینما روایت مطرح شد فیلم کوتاه باید مثل «نارن
در نقد و بررسی دو فیلم حذف و گذر در سینما روایت مطرح شدفیلم کوتاه باید مثل نارنجک عمل کند فیلمسازان جوان راه خودشان را از جریان سینمای بی مخاطب جدا سازند محمد تقی فهیم در برنامه سینما روایت خطاب به فیلمسازان جوان گفت فیلم را برای مردم بسازید و از ساخت فیلم برای خوشایند جشنوارهدولت کوشیده فضای دانشگاه محل تضارب آرا و نقد اندیشه های گوناگون باشد
فرماندار اسلام آبادغرب دولت کوشیده فضای دانشگاه محل تضارب آرا و نقد اندیشه های گوناگون باشد کرمانشاه- ایرنا- فرماندار اسلام آبادغرب گفت این دولت اعتقاد دارد فضای دانشگاه باید محل تضارب آرا و نقد اندیشه های گوناگون باشد اما عده ای همواره کوشیده اند فضای امنیتی را بر دانشگاهها حا«چیزی به تابستان نمانده» نقد و بررسی شد
چیزی به تابستان نمانده نقد و بررسی شد کتاب چیزی به تابستان نمانده بهاران بنیاحمدی که در نشر چشمه منتشر شده است در نشستی با حضور نویسنده اثر بررسی شد هشتمین جلسهی نقد و بررسی در نشرچشمه به کتاب چیزی به تابستان نمانده بهاران بنیاحمدی با حضور نویسندهی کتاب مهدی یزدانیخرگزارش فارس از نشست «نقد نظریه ابتناء»: نصری: تأکید رشاد در نظریه «ابتناء» بر روش فهم دین ا
گزارش فارس از نشست نقد نظریه ابتناء نصری تأکید رشاد در نظریه ابتناء بر روش فهم دین است قائمینیا نگاه جامعهشناختی مسأله معرفتی را حل نمیکند عبدالله نصری معتقد است که در زمینه تکوین معرفت مسأله خیلی پیچیدهتر از آن است که آیتالله رشاد در نظریه ابتناء خود بدان پرداخته حجتالنقد فیلم 9 و 5 دقیقه در حوزه هنری بوشهر
نقد فیلم 9 و 5 دقیقه در حوزه هنری بوشهر بوشهر- ایرنا- رئیس حوزه هنری استان بوشهر گفت در ادامه برنامه نقد فیلم های تولید استان نقد خصوصی فیلم 9و 5 دقیقه با حضور رئیس دفتر نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر فرمانده پایگاه ششم شکاری معاونت اجتماعی دادگستری فرزند شهید یا«وقتی ابرها پایین میآیند» در فرهنگسرای ارسباران نقد میشود
وقتی ابرها پایین میآیند در فرهنگسرای ارسباران نقد میشود فیلم مستند وقتی ابرها پایین می آیند به کارگردانی معین کریم الدینی در فرهنگسرای ارسباران با نقد و بررسی میشود به گزارش حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از باشگاه فیلم تهران فیلم مستند وقتی ابرها پفروشندهبهترین فیلم غیر انگلیسی زبان انجمن ملی نقد فیلم آمریکا
فروشنده بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان انجمن ملی نقد فیلم آمریکا تهران- ایرنا-فیلم فروشنده ساخته اصغر فرهادی با دریافت جایزه از انجمن ملی نقد فیلم آمریکا نخستین گام را در مسیر اسکار برداشت به گزارش روز چهارشنبه گروه فرهنگی ایرنا به نقل از اسکرین برندگان جوایز سالانه هیات ملی-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها