واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: کتاب "رمزگشایی مثنوی مولوی" منتشر شد
کتاب«Decrypting Rumi’s Mathnawi» تألیف مهوش السادات علوی به زبان انگلیسی در ۴۵۴ صفحه با مقدمه پرفسور سیدحسین نصر در لندن منتتشر شد.
به گزارش مهر ،مهوش السادات علوی مثنوی شناس معاصر مقیم لندن در کتاب «رمزگشایی مثنوی مولوی؛ دفتر دوم» طی چهار فصل با روش ساختار شناسی به ارائه تفسیر نوین و ابتکاری از دفتر دوم مثنوی معنوی حضرت مولانا پرداخته است. دفتر دوم مثنوی معنوی دارای ۳۸۱۰ بیت، ۱۱۱ بخش و ۶۱ حکایت است که بر اساس «رویکرد کل نگر» و «روش ساختار شناسی» به دوازده گفتمان تقسیم شده است.
سیدحسین نصر استاد دانشگاه جورج واشنگتن در بیان اهمیت این تحقیق علمی جدید از آن به عنوان «یک کشف بزرگ از ابعاد پنهانی ساختارمثنوی یاد کرده که با ترکیب روش تأویل، سمبلیسم و ساختارشناسی، تحقیق شده است».
در فصل اول کتاب ضمن بررسی و نقد برخی تفاسیر مهم مثنوی از خوارزمی تا علامـه جعفری، ضمن تبیین اهمیت معرفی آنها آمده است: در تفاسیر مذکور هر بیت تفسیر شده، اما از ارائه تفسیر کلی و مفهوم جامع هر حکایت بازماندهاند و بدینسان «تفسیر کلنگر» را مکمل «تفسیر جزءنگر» معرفی کرده است. سپس از آن رو که زبان مثتویمعنوی، «سمبلیک عرفانی» است؛ به بررسی سمبلیسم در ادبیات ایران قبل و پس از اسلام تا دوره حضر ت مولانا پرداخته است.
در فصل دوم کتاب با «روش ساختارشناسی» و «هرمنیوتیک مقدس»، برای نخستین بار ساختار هر دیسکورس دفتر دوم مثنویمعنوی کشف شده و از طریق دیاگرام؛ روابط بین بخشهای مختلف نشان داده شده و پس از آن حکایات دفتر دوم با توجه به ساختار، کشف وَ تفسیر و تاویل شدهاند.
در فصل سوم کتاب به «تجزیه و تحلیل ساختار» و «تبیین روابط کلی گفتمان های دوازدهگانه» میپردازد و پس از بررسی چگونگی روابط منسجم و سازمانیافته بین گفتمانها نشان میدهد چگونه حضرت مولوی یک شبکه به هم پیوسته از موضوعات و مفاهیم عرفانی در ارتباط فعال و زنده در قالب حکایات به ظاهر پراکنده، اما در باطن منسجم، با زیبایی بیبدیلی آفریده است.
فصل چهارم کتاب به جمع بندی این تحقیق علمی با «رویکرد کلنگر» اختصاص دارد. در فصل نتیجهگیری کتاب تبیین شده که حکایات کوتاه و بلند دفتر دوم مثنویمعنوی در واقع بیانگر دو موضوع مهماند: نخست انواع مراتب یقین شامل علمالیقین، عینالیقین و حق الیقین وَ دوم: دوستی با شیطان و افراد ناباب، دوستی با اولیاءَالله و دوستی با حضرت حق. این حکایات پراکنده برای نخستین بار در طول هفتصد سال تحقیق و تفسیر مثنویمعنوی در قالب دوازده گفتمان و سه بلوک تقسیم شدهاند. علاوه بر آن دیاگرام روابط گفتمانها و سه بلوک در بخش چهارم کتاب ترسیم و تبیین شده است.
منابع و نمایه کتاب نیز در پایان آمده است. نویسنده در مقدمه کتاب؛ از دپارتمان مطالعات ادیان دانشگاه سواس لندن، دکتر سیدسلمان صفوی، سایمون وِیتـمَن رئیس اسبق دپارتمان مطالعات ادیان دانشگاه سواس و پرفسور سیدحسین نصر برای همکاری و حمایت از این تحقیق تشکر کرده است.
مهوشالسادات علوی مؤلف کتابهای «مولانا؛ خداوندگار طریقت عشق»، «سلطانالعارفین شیخصفیالدین اردبیلی»، «اندیشههای عرفانی و سیر احوالات شیخصفیالدیناردبیلی» و «زاهــدنامه(سیر زندگی و احوالات شیخ زاهدگیلانی)»، مترجم کتاب «ساختارمعنایی مثنویمعنوی» و عضو هیئتعلمی «آکادمی مطالعات ایرانی لندن» و «دانشنامه فرهنگ معاصر قرآنکریم» است.
کتاب «رمزگشایی مثنوی مولوی»؛ تفسیر ساختاری دفتر دوم مثنویمعنوی و مکمل کتاب «ساختارمعنایی مثتوی معنوی(دفتر اول مثنوی)» تالیف دکتر سیدسلمان صفوی است.
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۲ - ۰۹ آبان ۱۳۹۵ - 30 October 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]