تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سخاوت از اخلاق پيامبران و ستون ايمان است . هيچ مؤمنى نيست مگر آن كه بخشنده است و تنها ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843505135




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نخل‌های تهران از کی برای امام حسین (ع) قامت بستند؟ | پایگاه خبری تراز


واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: می‌گویند «نخل» نماد تابوت امام حسین (ع) است، به همین دلیل در برخی از هیئت‌های عزاداری و در کنار رسوم مختلف عزاداری‌ها یا آن را در جلوی دسته عزاداری حرکت می‌دهند، یا در مراسم‌های نخل گردانی به خصوص در دهه اول محرم،حول عزاداری‌ها دور آن شکل می‌گیرد.

به گزارش تراز ، شاید نتوان تاریخی دقیق از حضور نماد نخل در مراسم‌های عزاداری عنوان کرد، اما ان چه مهم است استفاده دیرینه از این نماد در دسته‌های عزاداری است. به خصوص شهرها و آبادی‌های اطراف کویر مرکز ایران از جنوب خراسان تا سمنان،دامغان، خمین، نواحی قم، کاشان، ابیانه، خور و بیابانک، زواره، اردستان و نائین و شاخص‌ترین منطقه در استفاده از نخل را می‌توان استان یزد دانست؛ به گونه‌ای که شاید غلو نباشد اگر بگویند در هیچ آبادی نیست که یک یا چند نخل امام حسین(ع) در آن یافت نشود.
اما در این میان شهری مانند تهران چه نقشی در استفاده از نخل در مراسم‌های عزاداری دارد؟شهری که از دوره قاجار به بعد به مرور رشد کرد و توسعه یافت و شاید از همان زمان بود که برخی از هیئت‌های تهرانی نماد تابوت امام حسین (ع) را در روز عاشورا در جلوی دسته‌های عزاداری خود حرکت می‌دادند.
علیرضا زمانی، پژوهشگر تهران قدیم، از تاریخ حرکت نخل در دسته‌های عزاداری تهران و مهمترین نخل‌های باقی مانده از گذشته تهران به ایسنا توضیح می‌دهد.
او می‌گوید: شهر تهران پس از آن که به پایتختی انتخاب می‌شود، مهاجرت از شهرهای مختلف به آن آغاز می‌شود و هر کدام از قومیت‌ها و گروه‌های جدید در گوشه‌ای از این شهر ساکن می‌شوند و به مرور محله‌های جدیدی مانند «عودلاجان» و «سنگلج» شکل می‌گیرد و محله‌های قدیمی مانند «چال میدان» هم رشد پیدا می‌کنند. در «اودلاجان» محله‌های کوچکتری مانند «سادات»، «حیاط شاهی»، «مروی»، «دروازه شمیران» و «عربها» شکل می‌گیرد و «دباغ خانه» و «درخونگاه» نیز در قالب محله‌ای کوچکتر در «سنگلج» ایجاد می‌شود.

وی با بیان این که حضور مردم از شهرهای مختلف در تهران به مرور باعث رشد فرهنگ‌ها و رسوم مختلف در تهران می‌شود، از جمله این رسوم را، سنت‌ها و مراسم‌های آیینی مختلفی می‌داند که در تکیه‌های شهر اجرا می‌شدند و بیان می‌کند: در نقشه «کرشیش» می‌توان ردی از تکیه «کرمانی‌ها»، تکیه «شیرازی‌ها»، تکیه «باجمانلوها» و تکیه «عربها» پیدا کرد، تکیه‌هایی که هر کدام آیین‌ها و مراسم‌های عزاداری خاص خود را مانند «طشت‌گذاری» اردبیلی‌ها، «سنگ‌زنی» کاشانی‌ها، «شاخسین و اخسین» ترک‌های آذربایجان، «قمه زنی» اعراب و «نخل گردانی» یزدی‌ها برپا می‌کردند، رسومی که برخی از آن‌ها هنوز اجرا می‌شوند.
 
از نخل درخونگاه تا نخل شمیران
زمانی با تاکید بر این که از مراسم نخل گردانی قدیم تهران اطلاعات زیادی در دست نیست، ادامه می‌دهد: نخل تکیه «درخونگاه» در محله سنگلج یادگار آن دوران است. این نخل متعلق به یکی از هیئت‌های محله «چال میدان» بود. اما به دلیل بروز اختلافاتی که بین اعضای این دو هیئت روی داد، محل این اختلاف و درگیری نزدیک تکیه «درخونگاه» بود. وقتی خبر به ناصرالدین شاه رسید، دستور توقیف نخل هیئت «چال میدان» را در تکیه «درخونگاه» داد.

وی اضافه می‌کند:از آن به بعد حدود 30 سال این نخل در این تکیه حبس بود تا این که در اواخر دوره قاجار، اجازه داده شد آن از تکیه بیرون آورده شود، روزی که این نخل در رأس این هیأت بیرون آمد، تعداد زیادی از تهرانی‌ها برای دیدن مراسم نخل گردانی به خیابان‌ها آمده بودند.
 
نخل‌ها، نمادهای آئینی تهران
این دانشجوی کارشناس ارشد تاریخ اسلام با بیان این که این نخل به یکی از نمادهای آیینی تهران تبدیل شده است و بعدازظهر تاسوعا، بسیاری از تهرانی‌ها برای گرفتن حاجت به تکیه درخونگاه می‌روند و شمعی زیر این نخل تاریخی روشن می‌کنند، تاکید می‌کند: به جز این نخل، نخل‌های تکیه «نیاوران»، «دربند» و «حصاربوعلی» نیز مورد توجه هستند، تا سال‌های پیش که مراسم نخل گردانی در این تکایا برگزار می‌شد، اما امروز به داخل تکیه‌ها محدود شده است.

وی می‌افزاید:مراسم نخل گردانی به تکیه‌های تهران منحصر نبود و در تکایای «شمیران» هم چنین مراسمی برگزار می‌شد، هر چند نخل های تکایای شمیران به بزرگی نخل‌های تکیه درخونگاه نبودند.

او نخل را نمادی از تابوت و عماری امام حسین (ع) می‌داند که در روز عاشورا به وسیله اهالی روستاهای شمیران، در جلوی دسته‌های تکیه حمل می‌شدند و می‌گوید: هر کس نمی‌توانست زیر این نخل برود، معمولا سادات برای حمل زیر نخل می‌رفتند،چون شمیرانی‌ها معتقد بودند؛تابوت سیدالشهدا را فقط باید از نسل سادات بلند کنند. برای مثال در «دربند» خاندان «میری‌ها» که از سادات هستند معمولا زیر نخل می‌رفتند و یک یا دو نفر هم بالای نخل قرار می‌گرفتند که وظیفه هدایت آن را بر عهده
داشتند.

وی با بیان این که روی نیزه بالای نخل‌ها نیز سیب‌هایی قرار داشت که مردم اعتقاد داشتند هر کس از این سیب بخورد،نذرش ادا می‌شود، ادامه می‌دهد: معمولا نخل گردانی در روز عاشورا از تکیه تا قبرستان روستای شمیران انجام می‌شد و پس از فاتحه‌خوانی و عزاداری در کنار قبر درگذشتگان روستا، به تکیه برمی‌گشتند.

زمانی با بیان این که امروزه نخل گردانی روز عاشورای تکایای شمیران تنها به داخل تکیه‌ها محدود شده است، ادامه می‌دهد: از میان نخل‌های تکایای شمیران نیز فقط نخل‌های تکایای «شمیران»، «دربند» و «حصاربوعلی» باقی است. نخل گردانی تکیه درخونگاه نیز تا دهه ۲۰ ادامه داشت،اما از آن زمان دیگر این مراسم اجرا نمی‌شود.
  
 
 



منبع: ایسنا

تراز شبکه اجتماعی اخبار اقتصادی تراز نیوز تلگرام بازار اقتصاد ایران


اخبار تراز خبرگزاری اقتصاد ایران بازارمالی fatf





زمانبندی انتشار: 20 مهر 1395 - 16:18





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن