واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: خبرگزاری ایسنا: مسعود نجابتی - دبیر علمی و عضو هیات داوران سوگواره عاشورایی عکس و پوستر هیات - در نشست خبری این رویداد هنری که ۱۱ مهرماه در بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا برگزار شد، با بیان اینکه در زمینه کار سوگواره ما نوع دیگری از هنر را شاهد هستیم، اظهار کرد: من جایگزینی برای این هنر در فضای خارج از ایران سراغ ندارم و برای آن، تعریف آکادمیکی وجود ندارد. همچنین جایگاه خاصی در محافل هنری ندارد. فکر میکنم لازم است به این موضوع بهصورت جدی پرداخته شود، چون از جمله نگاههایی است که امام و انقلاب به هنر داشتند. بخشی از این هنر در فضاهای مقاومت شکل گرفت و بخشی دیگر در فضاهای هیات، البته من هیات و بسیج را از هم جدا نمیدانم.
او ادامه داد: دستگاه وسیع اباعبدالله (ع) بهگونهای است که هر کسی با اعتقاد خود و با تناسب فعالیتش عرض ارادت میکند. در این دستگاه، کسانی را داریم که با طراحی عناصر بصری مشغول فعالیت هستند. از طراحی نشانههای هیات گرفته تا کتیبهها، پرچمها و پوسترهای اطلاعرسانی. این آثار قاعدتا دیده نمیشد و بهصورت حرفهای مورد بررسی قرار نمیگرفت. به همین دلیل، پنج دوره سوگواره پوستر و عکس شکل گرفت. در طول سال، تمام عناصر بصری هیاتها در این سوگواره بررسی میشوند و مورد قضاوت قرار میگیرند و فرصتی فراهم میآید که هنرمندان گرد هم جمع شوند و اساتید حضور پیدا کنند.
این هنرمند به هدف برگزاری اینگونه رویدادها اشاره کرد و گفت: سوگواره عکس و پوستر هیات، هنر را از جایگاه فاخر و دستنیافتنیای که در محافل حرفهای دیده میشود خارج و به فضای جامعه وارد میکند. مردم تشویق میشوند که به مباحث هیات توجه کنند و همه این مسائل به شدت اهمیت دارد و باید توسط تمام سازمانهای فرهنگی مرتبط حمایت شود.
نجابتی همچنین درباره موارد مورد توجه داوران در این سوگواره، توضیح داد: آنچه برای ما اهمیت دارد، نوآوری است. ما در سوگواره پوستر هیات با موضوع اعلان و اطلاعرسانی مواجه هستیم نه لزوما پرداختن کلی به مقوله عاشورا. ما در این سوگواره با پوسترهای نوشتاری سر و کار داریم که صرفا جنبه بصری و تایپوگرافی ندارد، بلکه عناصر آنها وظیفه اطلاعرسانی را انجام میدهند. این پوسترها مردم را ترغیب میکنند که به فضای هیات وارد شوند. ملاک داوری میزان موفقیت طراح در ارتباط بین فرم و محتواست.
در بخش دیگری از این نشست، کمالالدین شاهرخ - عضو هیات داوران بخش عکس سوگواره - با اشاره به فراگیر شدن هنر عکاسی گفت: امروزه همه ردههای سنی علاقه خاصی به عکاسی پیدا کردهاند، بخصوص این موضوع را در عکاسی دینی میبینیم و بازخوردهای آن را در فرهنگ خود حس میکنیم. نمونهاش میتواند عکسهای ثبتشده در عزاداریها و پیادهروی اربعین باشد. بنابراین نقش عکاسی را در این دوره نمیتوان نادیده گرفت و روز به روز هم این اشتیاق بیشتر میشود.
وی ادامه داد: جامعه ایمانی مشعر در هر پنج دوره به سمت توسعه این موضوع پیش رفته است و در کنار بحث رقابت، بحث آموزش را هم در نظر دارد تا در فرآیند کارگاهی افراد بتوانند از تجربه دیگران استفاده کنند. در حال حاضر بیش از ۷۰۰ عنوان سوگواره و جشنواره در موضوعهای مختلف برگزار میشود و در این بین، عکاسی دینی و آیینی ما رشد خیلی خوبی داشته است. امیدواریم بازتاب و فرآیند این دوره از سوگواره خوب باشد و افرادی که شرکت میکنند، با دل و جان در حوزه عکاسی دینی کار کنند و آثار فاخری به ثبت برسانند.
شاهرخ در بخش دیگری از سخنانش به اهمیت مجموعه عکس در عکاسی دینی اشاره کرد و گفت: اتفاق خوب امسال در سوگواره هیات، حضور مجموعه عکس در بخش اصلی است. دوستان عکاس ما میدانند که مجموعه عکاس به یک پروژه نیاز دارد. آنها باید یک فرآیند و موضوع را انتخاب کنند و پلانهای عکاسی مشخص شود. بنابراین عکاس به فهم خاصی نیاز دارد.
عضو هیات داوران سوگواره هیات همچنین بیان کرد: قطعا امروزه در دنیای عکاسی، خیلی از اتفاقها با مجموعه عکس تعریف میشود و عکاسان کمتر به سمت تک عکس میروند، چون در تک عکس ممکن است عکاس تکلیف خود را نداند و منتظر یک اتفاق باشد، اما در مجموعه عکس بهخاطر اینکه پروژه از قبل تعریف شده، عکاس قطعا موفقتر خواهد بود و از کارهای دمدستی پرهیز میشود.
در بخش دیگری از این نشست، رحیم آبفروش - جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر - اظهار کرد: هنر واقعی انقلاب و مردم در همین هیات تحقق پیدا میکند، به این معنی که در پوستری که روی دیوار نصب میشود، افراد به هیات دعوت میشوند و این نقطه آغاز یک فرآیند است. هدف ما در این سوگواره این است که تصویر و ذهنیت مخاطب را از هیات تغییر دهیم، چون مخاطبان گاهی با سوء رفتار ما و رفتار دشمن، هیات را مکانی مملو از بینظمی و شلوغی میبینند، اما وقتی خروجی کار در قالب کتاب نفیس و عکس و پوستر باشد مخاطب میبیند که بچه هیاتیها با قدرت کار میکنند و ذهنیتشان از فضای نامرتب و نامنظم سوگواره تغییر میکند و متوجه میشوند که در هیات هم میتوان کار حرفهای انجام داد.
وی ادامه داد: سال گذشته بیش از هشتهزار فریم عکس بهدست ما رسید که گزارش جامعی از عزاداری هیاتهای شهرهای مختلف بود. گنجینه این آثار که در قالب کتاب منتشر میشود، برای نسلهای بعد خواهد بود. همچنین ما پوسترهایی برای سالهای قبل از انقلاب داریم که کمتر دیده شدهاند، چون آرشیو درستی شکل نگرفته است و باید این امانت را به نسلهای آینده انتقال بدهیم.
آبفروش همچنین بیان کرد: به واسطه مردمی بودن این اتفاق، پس از داوری آثار در هر دوره، مجموعه آثار کتاب به صورت نمایشگاهی آماده میشد و در تمام شهرهای کشور به طور مفصل بهنمایش درآمده است. از فردا و همزمان با آغاز فراخوان، نگارخانه اشراق قم میزبان نمایشگاه آثار دوره قبل خواهد بود. همچنین تعدادی از آثار روی سایت ارائه خواهد شد.
جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر همچنین با ارائه گزارشی از بخشهای پوستر و عکس پنجمین سوگواره هیات، گفت: بخش اصلی شامل پوسترهای اطلاعرسانی هیات است و پوسترهای محرم، پوسترهای هفتگی هیات و پوسترهای سایر مجالس هیات از دیگر بخشهای پوستر هستند. در بخش جنبی هم طراحی جایگاه و فضاسازی هیات و پوسترهای عاشورایی تعریف شده است. بخش ویژه هم طراحی پرچم و کتیبه است. داوران بخش پوستر مسعود نجابتی، جلیل رسولی، محمدحسین نیرومند، سید مسعود شجاعی طباطبایی و سید مهدی حسینی هستند. مهلت ارسال آثار بخش پوستر هشتم آذرماه ۱۳۹۵ مصادف با رحلت رسول اکرم (ص) است. علاقهمندان برای شرکت در بخش پوستر نیز میتوانند به سایت poster.۱۵۴۲.org مراجعه کنند.
او افزود: بخش اصلی عکس، متن و حاشیه مراسم هیات است. در بخش جنبی، عکسهای قدیمی و هیات کودک تعریف شده و بخش ویژه پیادهروی اربعین است. داوران بخش عکس سید عباس میرهاشمی، جاسم غضبانپور، محمدمهدی رحیمیان، کمالالدین شاهرخ و حسن قائدی هستند. مهلت ارسال آثار بخش عکس نیز هشتم آذرماه امسال است. علاقهمندان برای شرکت در این بخش میتوانند به سایت photo.۱۵۴۲.org مراجعه کنند.
۱۱ مهر ۱۳۹۵ - ۱۹:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]