تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):افطارى دادن به برادر روزه دارت از گرفتن روزه (مستحبى) بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836183483




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

وقتی طنز، دست پلیدی‌ها را رو می‌کند


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه ایران - مهران فیاض: انسان؛ که خود را موجود برتر تمام کائنات می‌داند، در بیشتر مواقع چندان درخور این مقام رفتار نمی‌کند، حتی امروز که به بالاترین سطح از دانش در طول دوران حیاتش دست یافته و قلمرو سلطه خویش را تا سیارات دیگر نیز گسترده است. انتظار می‌رود با پیشرفت علم و تعاریف جدید از اخلاقیات و تلاش در راه جهانی شدن، بشر روزبه‌روز از سنت‌ها و باورهای  ناموجه نیاکان خود فاصله گرفته و در جامعه‌ای آرمانی زندگی کند.

 اما دنیایی که انسان امروزی بنا کرده و جامعه انسانی که پدید آورده، نه تنها او را از پیروی کردن از اصول کهنه نیاکان خود بازنداشته، بلکه اصرارش به سوء‌استفاده از قدرت و اقدام به خشونت برای نیل به خواسته‌های سیری‌ناپذیرش چند برابر نیز شده است.  دلیل این مدعا میزان مرگ و میر گسترده ناشی از گرسنگی، بیماری، ترور، جنگ و... و شرایط سخت زندگی در اثر فقر، مهاجرت، سانسور و... است.


وقتی طنز، دست پلیدی‌ها را رو می‌کند



در تمام دوران زندگی انسان متمدن دو دسته از افراد بوده‌اند که به اوضاع ناگوار موجود در عصر خود واکنش نشان داده و سعی در آگاه کردن دیگران از زورگویی، ظلم و سودجویی‌های حاکمان زمان، درباریان، ثروتمندان، منصب‌داران و... و حماقت، بی‌خبری و بی‌تفاوتی عامه مردم، کارگران، تحصیلکردگان و... داشته‌اند. گروه اول مستقیماً و در قالب کتاب، مقاله، بیانیه، اعتراضات گروهی، اعتصاب و... به این بی‌عدالتی‌ها حمله کرده‌اند.  گروهی که در اکثر مواقع با واکنش شدید صاحبان قدرت مواجه، به اسارت، شکنجه، تبعید یا مرگ به اشکال گوناگون، محکوم شده‌اند.

تلاش‌های این افراد هرچند شجاعانه و قابل ستایش بوده، اما در بسیاری موارد سرکوب شده و با ایجاد رعب و وحشت میان مردم از سوی صاحبان قدرت، بی‌نتیجه (حداقل در آن برهه از زمان) مانده است.  گروه دوم افرادی بوده و هستند که با استفاده از ابزارهای مختلف هنری، در قالب رسانه‌های گوناگون و با زبان طنز (یا کنایه، آیرونی، هجو و...) همین اهداف را دنبال می‌کنند بدون اینکه مستقیماً شخص یا موضوعی را مخاطب قرار دهند. جاناتان سوییفت در مقدمه «نبرد کتاب‌ها» می‌نویسد: «طنز نوعی آیینه است که نظاره‌گران، چهره هر کس الا چهره خود را در آن می‌بینند؛ که همین هم دلیل عمده استقبال از آن در سطح جهان است، به‌طوری که تعدادی انگشت‌شمار از آن می‌رنجند.» واکنش به هر آن‌چه معضل یا کاستی به حساب می‌آید هدف واقعی طنز است؛ بنابراین طنز حتماً نباید باعث خنده بشود چراکه به اعتقاد درایدن: «هدف راستین طنز، اصلاح پلیدی‌هاست» (آرتور پُلارد؛ طنز).

قطعاً طنز یک پدیده اجتماعی ا‌ست چرا که از همان آغاز پیدایش چنین نقشی داشته است. اما مسأله اصلی این است که: «موضوع مورد اعتراض هم باید ارزشمند باشد. باید یک یا چند حیطه مرکزی تجربه بشر را دربربگیرد... طنز اساساً سبکی اجتماعی است و مقولات متعالی در آن نمی‌گنجد» (همان). اما پوپ ارزشی والاتر برای آن قائل بود: «طنز‌زاده غریزه اعتراض است، اعتراضی که تبدیل به هنر شده است.» اینجاست که طنز دیگر نمی‌تواند مانند هجو با مسائل شخصی برخورد کند یا مانند کمدی (که خود گاهی می‌تواند طنزآمیز نیز باشد) خیلی رو و سرراست باشد.

  از آنجا که طنز امروزه همان نقشی را ایفا می‌کند که از ابتدا برعهده داشت، دلیلی است بر این نکته که بشر همچنان در حال تکرار حماقت‌های گذشته است. از قدیمی‌ترین نمونه‌های طنز که تقریباً قدمتش به اندازه خود ادبیات است می‌توان اثری را نام برد که امروزه از مصر باستان و روی پاپیروس به‌جا مانده و در موزه بریتانیا (British museum) نگهداری می‌شود؛ «طنزِ مکاسب» (قرن دوم پیش از میلاد) یا به اشعار جوونال(Juvenal) شاعر رومی قرن اول و دوم میلادی اشاره کرد که معتقد بود دورانش چنان تباه است که «ننوشتن طنز کاری بسیار مشکل است. در توصیف طنزهای او نقل است «اشعار او‌ زاده خشم است.»

جوونال همچنین بر این عقیده بود که بلاهت‌ها، خباثت‌ها و رذایل نفسانی آنچنان آشکار است که کافی است با دفتری در دست، بر سر چهارراهی در رم بایستی و ببینی چگونه رذالت با فضیلت درمی‌آمیزد و او را چون پرِکاهی بر زمین می‌زند» (محمدرضا اصلانی؛ فرهنگ واژگان و اصطلاحات طنز). پیش از او هوراس (65ق.م-8ق.م) در «سخن‌های خودمانی» «با ایهام خاصی از نابخردی‌ها و حماقت‌های بشر انتقاد کرده بود» (حسن شهباز؛ سیری در بزرگترین کتاب‌های جهان) و هم‌صدا با وی گایوس پترونیوس (66-20م) در سَتریکون و لوسیوس آپولیوس (180-125م) در الاغ طلایی(انتشارات اساطیر؛1379) به انتقاد از شکل زندگی عشرت جویانه مردم در دوران امپراتوری روم می‌پردازند. در الاغ طلایی شخصیت جوان داستان به‌قدری در مادیات غرق می‌شود و در کسب لذت افراط می‌کند که از قالب انسانی خود خارج شده و به یک الاغ تبدیل می‌شود. جووانی بوکاچو (1375-1313م) دو تا از حکایت‌های این کتاب را به ایتالیایی ترجمه کرد و در دکامرون (انتشارات مازیار؛1379) آورد.


وقتی طنز، دست پلیدی‌ها را رو می‌کند



جفری چاسر(1400-1343م) که او را پدر شعر انگلیسی می‌دانند به نوبه خود از دکامرون تأثیر فراوان گرفت. او نیز در حکایت‌های کنتربری (انتشارات مازیار؛1389) مانند بوکاچو به نمایش طبقه عامه و شکل زندگی آنها و با نگاهی طنزآلود می‌پردازد. «در ستایش دیوانگی» (انتشارات فرزان روز؛1376) نوشته دسیدریوس اِراسموس رُتردامی (1536-1469م) طنزنامه‌ای است که نویسنده در آن دغلبازی، عوامفریبی و فریبکاری‌های عصر خود را به باد انتقاد می‌گیرد و اثرش را به سر تامس مور(1535-1478م) نویسنده یوتوپیا (انتشارات خوارزمی؛1361) تقدیم می‌کند که خودِ این اثر نیز در زمره آثار طنزآمیز قرار می‌گیرد.

 داستان‌هایی که زیر نام آرمانشهر دسته‌بندی می‌شوند را نیز می‌توانیم جزء آثار طنز به‌حساب بیاوریم چرا که نویسندگان این آثار در آرزوی جامعه‌ای آرمانی هستند که عصر خود را خیلی دور از آن می‌بینند. چرا که «طنز همیشه به تفاوت میان وضعیت، چنان که هست و چنان که باید باشد بشدت آگاه است» (پُلارد؛ طنز). هر جا سخن از طنز به میان می‌آید نمی‌شود نامی از سفرهای گالیور(انتشارات علمی وفرهنگی) اثر جاناتان سوییفت(1745-1667م) نبرد. 

پادشاه بِرابدنیگنگ‌ها که گالیور در برابرش به اندازه حشره‌ای کوچک است خطاب به او می‌گوید: «تنها استنتاج من از سخنان شما آن است که مردم شما پلیدترین‌نژاد از حشرات نفرت‌انگیز است که تاکنون طبیعت به آنها اجازه خزیدن روی زمین داده است.» از دیگر آثار مهم طنز که خوشبختانه به فارسی ترجمه شده است می‌شود به آثار نویسندگان عصر روشنگری اشاره کرد.  آثاری که رویکردهایی کاملاً اجتماعی و انتقادی دارند.

«کاندید» نوشته فرانسوا ولتر(1778-1694م)، نامه‌های ایرانی» اثر مونتسکیو (1755-1689م) و «ژاک قضا وقدری و اربابش» شاهکار دنی دیدرو (1784-1713م). نگاهی به نام‌های بالا دلیل روشنی است در اهمیت و جایگاه طنز در طول دوران حیات بشر و علاقه او به دستیابی به شرایط آرمانی زندگی.  فهرست آثار طنزنویسان برجسته به اندازه‌ای بلند است که بررسی هر کدام از آنها سیاه کردن صفحات زیادی را می‌طلبد. تنها برای اینکه سیر طنز در دو قرن اخیر را نیز پیگیری کنیم می‌شود به آثاری مانند «پَختِستان» (انتشارات کارنامه؛1388) نوشته ادوین ابوت (1926-1838م) اشاره کرد که از سبک سوییفت برای هجو زمانه خود استفاده کرد یا آثار مارک تواین(1910-1835م)، جوزف هلر (1999-1923م)، کورت وُنه‌گات(2007-1922م) و.... 

پس می‌توان با مطالعه جدی آثار طنز سعی در شناخت بهتر زمانه خود داشت و در جهت بهبود مشکلات آن کوشید. در زمان نوشتن این مطلب اخباری که از نقاط مختلف جهان، از عراق، از نیس، از ترکیه و... به گوش می‌رسد خبر از کشته شدن صدها نفر در عملیات‌های تروریستی می‌‌دهند که همه ریشه در ناآگاهی، باورهای غلط و بازی‌های سودجویان دارد.  در ادبیات کهنسال فارسی نیز طنز یکی از مشخصه‌های ادبیات انتقادی و اجتماعی است هر چند مرزهای آن با سایر مضامین انتقادی همچون «هجو»، «هزل» و «مطایبه» روشن به نظر نمی‌آید. طنز در واقع، واکنش و اعتراضی است به مشکلات و مصائبی که در یک جامعه وجود دارد و از این منظر طنز در آثار شاعران و نویسندگان دوره‌ مشروطیت می‌توان نمونه‌های برجسته‌ای را در آثار نسیم شمال، ایرج میرزا و... مشاهده کرد.

  دکتر عبدالحسین زرین‌کوب می‌نویسد: «هر‌ یک از نابسامانی‌ها و بی‌رسمی‌ها ممکن است سببی‌باشد برای پیدایش هجو و هزل یا طنز اجتماعی. هر چند با شوخی و خنده همراه است، اما نقدی است جدی بر نارسایی‌ها و اشکال‌های اجتماعی‌، که نه سوزندگی و تخریب، بلکه قصد سازندگی و اصلاح دارد.» طنز موجب اندیشیدن می‌شود و به سبب ماهیت چند لایه‌ای که دارد فکر را به تکاپوی بیشتر وادار می‌سازد. طنز بر پایه خنده بنا می‌شود، اما خنده وسیله‌ای است برای رسیدن به هدفی برتر و آگاه‌ کردن انسان نسبت به اوضاع و احوال پیرامون او و پی‌بردن به عمق پلیدی‌ها و زشت‌کاری‌ها. طنز در ظاهر دعوتی به خنده و خندیدن است اما در پس آن واقعیتی تلخ وجود دارد که انسان را به اندیشیدن وامی‌دارد. بر همین اساس است که درباره طنز می‌گویند: «طنز یعنی گریه‌کردن قاه قاه، طنز یعنی خنده‌کردن آه آه.»




۳۰ تير ۱۳۹۵ - ۰۷:۵۲





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن