واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: «لیست قرمزِ» ایران تهیه میشود
رییس ایکوم ایران از آغاز کار تهیه «لیست قرمز» آثار موزهای و تاریخی توسط ایران خبر داد.
به گزارش ایسنا، ایران یکی از کشورهایی است که در طول سالهای گذشته هنوز هیچ اطلاعاتی از آثار تاریخی خود در مالکیت شخصی، دولتی و موزهای بودهاند و از کشور سرقت شدهاند را تهیه میکند تا شاید روزی به کشور برگردانده شوند.
«سید احمد محیط طباطبایی» با اشاره به تهیه نشدن این لیست تا کنون در ایران اظهار کرد: در اجلاس جهانی ایکوم، کمیته ایکوپوم در ایکوم جهانی بر تهیه این لیست تاکید و ایران تهیهآن را آغاز کرد.
وی با اشاره به ضرورت تهیه فهرست قرمز در ایران اظهار کرد: در روند تهیه این لیست، باید علاوه بر حمایت یک کشور دوست و ایکوم از این اقدام، یک کارشناس غیرایرانی این لیست را ارزیابی کند. همچنین ما موظف هستیم لیست قرمز را تا قبل از برگزاری کمیته ایکوفوم در سال 2018 در ایران تهیه کنیم. براساس قوانین ایکوم مالکیت رفتار حقوقی، مالکیت اشیاء ایرانی و سرقت اشیاء خصوصی، دولتی و گالریها باید در این لیست قرار گیرند.
او با اشاره به اینکه کشورهایی مانند عراق و لیبی تا کنون لیست قرمز تهیه کردهاند، اظهار کرد: با تهیه این لیست همه اشیایی که در داخل آن لیست قرار میگیرند، در هر کشوری که باشند غیرقابل خرید و فروش میشوند و هیچ موزهای دیگر آنها را خریداری نمیکند و در واقع به عنوان یک بخش سیاه در هر کشور باقی میمانند که تنها راهکار از بین رفتن آنها، برگرداندن آن آثار به کشورهای خود است.
محیط طباطبایی تأکید کرد: با وجود نبود این لیست در ایران تا به امروز، ایران برای بدست آوردن آثار تاریخی که شناسنامهی آنها یا اطلاعاتی ازآنها وجود داشت از طریق همکاری با اینترپل به وظایف خود عمل میکرد. در واقع قانون داخلی هر کشور کمک میکند تا حقوق آن کشور روی اموال فرهنگی همیشگی باشد.
به گفته وی، برای نخستینبار در سال 1970 میلادی لیست قرمز توسط برخی کشورهای عضو ایکوم تهیه شد.
پیگیری ایکوم ایران برای ایجاد گروه کشورهای ایکوم نوروز
رئیس ایکوم ایران که به تازگی از اجلاس ایکوم جهانی به تهران بازگشته است، صبح امروز (چهارشنبه) در نشست خبری اعلام نتایج این اجلاس و آنچه که به نفع ایران میتواند جلو رود، در جمع خبرنگاران توضیح داد.
او مهمترین توافق این اجلاس برای ایران را گرفتن مجوز ایکوم ایران از ایکوم بینالمللی با هدف ایجاد گروههای منطقهای دانست و گفت: در این توافق آسپک (کمیته موزههای منطقهای، موزههای آسیایی) سرجای خود هست. از سوی دیگر ایران مجموعهای از این کشورها را با یکدیگر همگروه میکند.
به گفته وی، ایکوم ایران در تلاش است تا گروه «کشورهای ایکوم نوروز» را ایجاد کند و بر این اساس در این توافق آسیای میانه، قفقاز، ایران، پاکستان و افغانستان قرار میگیرند. در این پیشنهاد به طور قطع ایران هدایت فرهنگی این گروه را بر عهده میگیرد و دفتر آن در تهران ایجاد میشود.
حلقهی آبی ایکوم برای حفاظت از موزهها دنیا
او یکی از نقاط ضعف غیرقابل حل در بحث موزه و ایکوم را وسعت مشکلات سیاسی و اقتصادی در میان کشورهای مختلف دانست.
وی افزود: ایران مانند دیگر کشورها امکان مطرح کردن برخی پیشنهادات برای کنفرانس میلان را داشت. به همین دلیل پیش از آغاز این اجلاس این موضوع را بررسی کردیم که حفاظت از آثار منقول و غیرمنقول در زمان جنگ و صلح در همه کشورها امکانپذیر باشد.
محیط طباطبایی با اشاره به جنگهایی که جدیدا در کشورهای مختلف به خصوص خاورمیانه و بیشتر توسط گروه تندرو داعش رخ میدهد، گفت: در این زمانها علاوه بر آثار تاریخی، موزهها نیز در معرض خطر قرار دارند. به همین دلیل ایکوم بحث حفاظت از آثار منقول و غیرمنقول به عنوان مسئول اجرایی آن را در دستور کار قرار داد. ایران پیشنهاد کرد یک حلقه آبی ایکوم برای حفاظت از موزهها و آثار تاریخی شکل بگیرد که آن تصویب شد. حامی ایران در تصویب این پیشنهاد ایکوم اروپا بود. در ادامه مطرح شدن این پیشنهاد کشور اسلوانی بر گنجاندن بحرانهای زیست محیطی در کنار این مصوبه تأکید کرد.
او با بیان اینکه با تصویب این مصوبه اعضای ایکوم مانند اعضای سازمان ملل متحد در هر زمانی به هر جایی میتوانند وارد شوند، گفت: در حال حاضر این پیشنهاد توسط ایکوم به تصویب رسیده و باید در سازمان ملل نیز تصویب شود تا بتوان آن را اجرایی کرد.
کمیتههای بینالمللی ایکوم در راه ایران
رئیس ایکوم ایران در بخش دیگر صحبتهایش با اشاره به پیشنهاد ایران برای برگزاری چند کمیته بینالمللی در کشورمان اظهار کرد: با توجه به شرایط مختلف سعی کردیم در تمام کمیتههای ایکوم درخواست حضور به ایران را داشته باشیم. آوردن هر اجلاس به ایران میتواند ظرفیت ملی خوبی را برایمان فراهم کند. هر چند نفع ملیاش برایمان بیشتر است اما قطعا تبعات خارجی نیز به دنبال دارد.
وی از جمله کمیتههایی که پیشنهاد برگزاری آن در ایران برگزار شده است را «ایکروم» (حفاظت از اشیاء) دانست و گفت: به زبان دیگر این کمیته «ایکوم سیسی» مینامند که ما خواستیم اجلاس بعدی آن در ایران باشد. براساس تصویب به طور قطع اجلاس کمیته ایکوم سی سی در سال 2020 در ایران برگزار میشود.
محیط طباطبایی همچنین از درخواست ایران برای برگزاری اجلاس کمیته ایکوپوم در سال 2018 در ایران خبر داد و گفت: همچنین کمیته آموزش (سکا) که چند سال است برندهایی را برگزار میکند و در چین برگزار میشود کمیته آموزش در ماه نوامبر (آبان ماه 95) و برای اعضای ایکوم ایران با حضور اساتید بینالملل برگزار میشود.
این پژوهشگر میراث فرهنگی همچنین با اشاره به وجود کمیته اخلاق در ایکوم جهانی اظهار کرد: اخلاق مهمترین رکن هر کشور است به همین دلیل از چند سال پیش ایکوم جهانی با تهیه کتاب اخلاق آن را در اختیار اعضای ایکوم قرار میدهد که امسال با تأیید رسمی و مکتوب از نویسنده این کتاب قرار شد آن به زبان فارسی ترجمه و در اختیار اعضا قرار گیرد.
فواید عضویت ایران در آسپک
او همچنین درباره فوایدی که عضویت ایران در آسپک میتواند به همراه داشته باشد را این گونه برشمرد؛ بهترین امکان برای تشکیل گروههای منطقی را میتوانیم برای ایران فراهم کنیم، حتی میتوان تسهیلاتی را برای سایر تبادلات ایکوم (NGOها) فراهم کرد. از سوی دیگر مهمترین بهره ایکوم ایران برای عضویت در آسپک این است که چطور بتوانیم از برنامهها استفاده و مشکلات مختلف را برطرف کنیم.
محیط طباطبایی در ادامه همچنین از تقسیمبندی اعضای ایکوم در دو گروه عضویت اصلی و عضویت هوادار خبر داد و گفت: عضو هوادار میتواند از تمام امکانات عضو استفاده کند فقط حق رأی ندارد.
او افزود: ایران دارای 130 عضو فعال و حدود هفت نفر عضو هوادار در ایکوم است.
تاریخ انتشار: ۲۳:۴۲ - ۲۳ تير ۱۳۹۵ - 13 July 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]