واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: نسخه های پوچ و کتاب های پرفروشی که روان نمی شناسند!
آرامش قطعه گمشده پازل زندگی در دنیای امروز است. در میان هجوم استرس ها در دنیای ماشینی، یافتن راهی برای کم کردن مشکلات، از ملزومات زندگی است.
به گزارش حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در سال های اخیر شناخت روان و راه های غلبه بر مشکلات ناشی از بیماری ها و مشکلات روانی مورد توجه بالایی قرار گرفته است. چرا که داشتن ذهن سالم پیش زمینهای برای داشتن روابط خانوادگی و اجتماعی و اقتصادی سالم است. بنابراین روان نیز نیاز به مراقبت و پیشگیری از بیماری دارد و روش های متنوعی برای انجام این امر وجود دارد. در میان روش های بسیاری که در هر زمینه ای در مورد آن ها می شنویم و می بینیم، شاید استفاده از کتاب اولین، در دسترسترین و ارزان ترین راهحل است. در کشور ما با وجود آمار تکان دهنده میزان مطالعه پایین، کتاب های روان شناسی در میان اقشار مختلف مردم از اقبال بالایی برخوردارند.
دلایل روی آوردن مردم به این کتاب ها بسیارند. شاید ساده و قابل فهم بودن آن برای هر طیفی ، واضح ترین دلیل علاقه مندی به آن هاست. به طور معمول اولین پیشنهاد مردم به یکدیگر برای حل مشکلات عمیق بشری همین کتاب هاست! و همین افکار عمومی که این کتاب ها را تایید می کنند و بازار داغشان را بیش از پیش گرم تر می کنند ، کنجکاوی و به تبع آن ترغیب به خرید را در اکثر مردم برانگیخته می کند.
محتوای شبیه به هم این کتاب ها دارای راه هایی است که به ظاهر آرامش، تحمل و پشت سر گذاشتن سختی ها و رسیدن به موفقیت تضمینی را به شکلی ابتدایی و غیر علمی به ما نشان می دهند و همواره وعده بهبود شرایط زندگی خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی و غیره در آن ها نمایان است. واضح است که تالمات، رنج ها و بیماری های روحی همانند بیماری های جسمی در اشخاص مختلف متفاوت است و تجویز یک نسخه کتاب برای انواع بیماری های روحی تجویزی غیر علمی و نامناسب است که هدف آن نه زندگی بهتر برای خوانندگان بلکه فروش بیشتر برای نویسندگان و مترجمان است.
فربد فدایی روان شناس در این مورد گفت: بهتر است مشکلات مردم به شکل انفرادی ارزیابی شوند. اغلب اوقات سلیقه ها و دیدگاه های نویسنده در کتاب های روان شناسی مشاهده می شوند که نویسندگان اروپایی و آمریکایی بدون داشتن تحصیلات در زمینه بیماری های روانی در مورد موضوعات مرتبط با روان کتاب می نویسند و مردم با این گمان کتاب ها را خریداری می کنند که نویسنده فرد عالمی بوده، در حالی که این مکتوبات، تحت تاثیر دیدگاه های غلط و حتی ضد درمانی هستند. اغلب مطالب این کتاب ها شبیه به شبه علم هستند و در مجامع علمی قابل قبول نیستند.
این روان شناس اظهار داشت: مردم گمان می کنند با استفاده از دانش روان شناسی می توانند مشکلات را برطرف کنند، ولی در واقعیت برای بسیاری از مسائل روان شناسی عمومی نیازی به یادگیری اصول روان شناسی نیست. بهترین آموزش ها را می توان در آموزه های دینی و تربیت اسلامی و همچنین در عقل سلیم جستجو کرد. بهتر است به فرهنگ خودمان اعتماد کنیم و به فرهنگ وارداتی تکیه نکنیم . چون راه حل مشکلات خانوادگی که در جوامع غربی ارائه می شوند متفاوت هستند.
وی گفت : مردم از جزوه هایی که توسط سازمان بهزیستی و دانشگاه های علوم پزشکی منتشر شده اند، استفاده کنند و برای دسترسی به این جزوه ها می توانند به سایت سازمان بهزیستی مراجعه کنند. این کتب که توسط اعضای هیئت علمی نوشته شده برای عموم مردم مناسب هستند. از دانشگاه های علوم پزشکی انتظار می رود مسائل عام روان شناسی مانند رفتارهای طبیعی، فرزند پروری و رفتارهای اجتماعی را به شکل کتاب های مناسب در اختیار مردم بگذارند.
بهتر است توجه کنیم که کتاب های روان شناسی نویسندگان غیر ایرانی با توجه به فرهنگ و روش های زندگی غیرایرانی نوشته شده اند و اکثریت آن ها با روش های زندگی ایرانی مطابقت ندارند. سواستفاده از میل برآورده کردن نیازهای پراهمیت همچون زندگی زناشویی، عشق، کار و رفتار اجتماعی و همچنین بهتر ساختن آنها در انسان یکی از دلایل فروش بیشتر این کتاب ها برای تحت تاثیر قرار دادن مخاطب است و بدین شکل نویسندگان این کتاب ها هستند که بوسیله فروش کتاب هایشان به موفقیت خواهند رسید نه خوانندگان!
البته واضح است که کتاب های مفیدی هم در این حوزه وجود دارند که می توانند به شکل تخصصی به بیان و توصیف و تا حدی حل مشکلات در کنار راه های علمی بپردازند.
شاید بهترین راه این باشد که ضعف های روانی را با روش های عاقلانه بهبود دهیم و به دنبال حل مشکلات مختص خود و با شرایط منحصر به فرد و درونی خود باشیم و با ابزارهای منطقی، آرامش را به خود و خانواده هدیه کنیم. به نظر می رسد روی آوردن به کتاب های روان شناسی و موفقیت با توجه به اینکه توسط افراد صاحب نظر و متخصصان این امر نگارش نشده اند، بیشتر جنبه تجاری دارند و بر خلاف آنچه تصور می شود نه مشکلی از بشریت حل می کنند و نه راهی به سوی موفقیت نشان می دهند.
گزارش از: فریده قهرمانی
۱۲ تير ۱۳۹۵ - ۲۲:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]