واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تفاوت صلح امام حسن(ع) با سازش ستمپذيرانه، تفاوت دو مکتب است
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي، تفاوت صلح امام حسن با سازش ستم پذيرانه را تفاوت دو مکتب دانست...
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي، تفاوت صلح امام حسن با سازش ستم پذيرانه را تفاوت دو مکتب دانست و گفت: امام حسن(ع)، شکست قطعي نظامي را به پيروزي قطعي سياسي فرهنگي تبديل کرد و به جاي تسليم و تقديم دو دستي حکومت، نشان داد که ايشان منشأ مشروعيت است و بايدها و نبايدها را تعيين ميکند.
به گزارش رسا، حسن رحيمپورازغدي، در نشست بازخواني سيره امام حسن مجتبي(ع) در مشهد گفت: برخي ميگويند از تاريخ سخن نگوييد يا اگر ميگوييد عبرت و نتيجه نگيريد و با مسائل روز تطبيق نزنيد و اين امر را استفاده ابزاري از تاريخ ميدانند. وي افزود: در پاسخ بايد گفت استفاده ابزاري زماني است که برخورد بدون عقلانيت و متعصبانه و گزينشي با تاريخ يا هر متن و مکتبي صورت گيرد. رحيمپورازغدي با اشاره به تفاوت ميان گزينش با برخورد گزينشي، خاطرنشان کرد: گزينش، امري ناگزير و براساس تقسيمبندي استدلالي است که در آن اگر نتيجه، خلاف نظر گزينشگر بود، او در نظر خود تجديدنظر ميکند اما برخورد گزينشي از نظر اخلاقي، ناجوانمردانه و فريبکارانه است و از نظر منطقي، مغالطهآميز است چراکه هر جا موافق نظر فرد باشد آن را برجسته و به کار ميگيرد اما هر جا مخالف بود رد يا تفسير به رأي ميکند.
استاد دانشگاه ادامه داد: اين افراد به جاي اينکه برخورد گزينشي با تاريخ را زير سؤال ببرند، مطالعه و عبرتگيري از تاريخ را زير سؤال ميبرند. رحيمپورازغدي با بيان اينکه قصههاي قرآن برخلاف ساير داستانها براي بيدار کردن مردم است نه خواباندن، افزود: عبرت گرفتن به معناي تحليل عقلاني تاريخ و عبور از ظاهر قضايا به باطن آنها و عدم برخورد سطحي است چراکه شرايط و موقعيتهاي گذشتگان براي ما نيز تکرار ميشود. وي در ادامه، شخصيت و نيز شرايط زماني امام حسن(ع) را منحصر به فرد دانست و افزود: هر زمان نام امام حسن(ع) ميآيد، فوراً مسئله صلح ايشان با معاويه به ذهن خطور ميکند؛ صلحي که از پيچيدهترين اتفاقات صدر اسلام و تا امروز در سرنوشت امت اسلام اثرگذار بوده، اما ابعاد اين تصميم تاريخي هنوز ناشناخته مانده است. رحيمپورازغدي اظهار کرد: تعبير صلح امام حسن(ع) به «نرمش قهرمانانه» تعبيري بسيار زيباست نه فقط از بعد شاعرانه بلکه از نظر تحليلي؛ تفاوت اين صلح با سازش ستمپذيرانه و خائنانه بسيار پيچيده و همان تفاوت ميان جنگ و صلح و انقلاب و مدارا به عنوان دو تاکتيک مبارزاتي يا دو مکتب است. رحيمپورازغدي با طرح اين پرسش که هدف و وسيله در مبارزات اجتماعي کدام است، نظام يا نهضت؟ درباره نسبت نظام و نهضت تصريح کرد: نهضت متقدم بر نظام نيست؛ اگر طي نهضت، نظام ايجاد نشد يا از دست رفت، نهضت ادامه دارد. حکومت منهاي انقلاب نامشروع است و انقلاب بدون حکومت کارآيي ندارد بلکه حکومت بايد انقلابي باشد و هدف از انقلاب، تشکيل حکومت انقلابي است.
وي ادامه داد: اين از بزرگترين پيامهاي مبارزات اجتماعي ديني است که به دست امام حسن(ع) مديريت شد و نه فقط اسلام که توحيد از گردنه خطرناکي که مرگش صددرصد قطعي بود نجات يافت، چراکه ظاهراً حکومت از دست رفت اما نهضت ادامه يافت.
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۰:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]