واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سيف بهجاي مطالبات برجامي تعهدات جديد داد!
46 روز بعد از شوي رفع مشكلات بانكي ايران با ساير بانكهاي دنيا که در بانک مرکزی مقابل دیدگان خبرنگاران اجرا شد، رئيس بانك مركزي براي دومين بار و در خارج از كشور بر بدعهدي امريكاييها تأكيد كرد و گفت: «موانع امريكايي، بانكهاي بزرگ دنيا را نسبت به تعامل با ايران بيرغبت كرده است.»
نویسنده : مهران ابراهیمیان
وليالله سيف در كنفرانس «اتصال مجدد ايران به جامعه مالي جهاني» در لندن، خواستار جديت طرفهاي مقابل در اجراي تعهدات مرتبط با برجام در زمينه امور مالي و بانكي شد اما آنچه از محتواي سخنانش بر ميآيد اين است كه سيف تعهدات جديدي براي اجراي برجام دارد؛ تعهداتي چون اجراي استاندارد كميته بال و اجراي استانداردهاي «FATF» براي مبارزه با پولشويي و مبارزه با تروريسم. البته شايد در نگاه اول برگزاري چنين كنفرانسي در لندن عجيب باشد و براي خوانندگان اين سؤال مطرح شود كه چگونه انگليسيها علاقهمند به رفع موانع ارتباطي بانكي ايران با جهان شدهاند! اما اگر سابقه در دست گرفتن بازار پولي خاورميانه را از سوي استعمار پير پيگيري كنيم، متوجه خواهيم شد چرا رئيس دفتر رئيسجمهوري در يك كنفرانس اقتصادي كه يك روزنامه در لندن برپا کرده است، شركت ميكند يا سيف رئيس كل بانك مركزي ايران براي حل مشكلات بانكي كشور در لندن به دنبال حضور در كنفرانس «اتصال مجدد ايران به جامعه مالي جهاني» است.
لندن پيشترها نيز ميزبان كنفرانس بانكداري اسلامي بود كه تمايل زيادي براي جذب سرمايههاي خارجي كشورهاي خاورميانه داشت. اكنون نيز لندن به احتمال قوي نظر سوء خود را معطوف به پولهاي بلوكهشده ايران در خارج از كشور دارد و بانك اچاسبيسي نيز به دنبال از سرگيري مراوده خود است اما جريمههاي پرداخت شده را نيز ميخواهد!
سيف آنجا چه گفت؟
رئيس كل بانك مركزي با علم به اين موضوع در آنجا شركت كرده و به بيان ناگفتههاي جديد از آخرين وضعيت روند اجراي برجام در امور مالي و بانكي پرداخته است؛ حرفهايي كه ظاهراً در داخل اجازه طرح آنها را ندارد و دستگاه تبليغاتي دولت كه شوي بازديد خبرنگاران از سوئيفت را به راه انداخته بود به وي اجازه صحبت كردن درباره بدعهديهاي امريكا و ناكارآمدي برجام را نميدهد.
وي در لندن خواستار جديت طرفهاي مقابل در اجراي تعهدات مرتبط با برجام در اين امور شده و گفته است: هراس بانكهاي تجاري بزرگ اروپا از جريمههاي امريكا علت بيرغبتي براي كار با همتايان ايراني است و در حالي كه تمام تحريمهاي هستهاي ايران برداشته شدهاند، تحريمهاي خارج از حوزه برجام همچنان به قوت خود باقي هستند و اين امر باعث شده بانكهاي تجاري بزرگ دنيا به خاطر ترس از جريمههاي ناشي از تخطي ناخواسته از مقررات ايالات متحده براي كار با همتايان ايراني بيرغبت باشند. سیف درخصوص تعهدات اروپا و ايالاتمتحده براساس برجام اظهار كرده است: طبق برنامه جامع اقدام مشترك، اروپا و ايالاتمتحده متعهد هستند تمام اقدامات اجرايي و مقرراتي لازم براي رفع موفق و مؤثر تحريمها را به اجرا گذارند و ايران را قادر سازند به بازارهاي بينالمللي بازگردد.
رئيس كل بانك مركزي با اشاره به عملي نشدن تعهدات طرف مقابل گفته است: همانگونه كه در چند ماه گذشته شاهد آن بوديم اين تعهدات به خاطر مشكلاتي كه جامعه بانكي با آن مواجه است، عملي نشد.
تعهدات انجام نشده و ترس بانكها كدامند؟
رئيس كل بانك مركزي موارد موجود در دستورالعمل فني افك كه توسط انجمن بانكداران بريتانيا مطرح شده را اينگونه برشمرد: ارائه يك مجوز عمومي براي شركتهاي غيرامريكايي براي بهرهبرداري از نرمافزار امريكا، تعميم حمايتهاي ارائه شده به اشخاص امريكايي تحت مجوز عمومي H به شركتهاي غيرامريكايي، دستورالعمل قدرتمند افك در مورد انتظارات آن در روابط كارگزاري بانكي و ارائه مجوز عمومي امريكا براي پرداختهاي U- Turn از جمله موارد مبهم براي انجمن بانكداران بريتانياست.
سيف با تأكيد بر اينكه تمام مسائل فوق هنگام امضاي برجام براي امريكا و اتحاديه اروپا شناخته شده بودند و آنها با اين آگاهي تعهداتشان را امضا كردند، گفت: اكنون ما عقيده داريم آنها بايد به وعدههاي خود عمل كنند. اين تعهد اخلاقي و قانوني غرب است كه به آنچه در برجام متعهد شدند پايبند بمانند، حتي اگر بدانمعنا باشد كه با بازنگري مقررات، دستورالعملها و سياستها به بانكها كمك كنند.
رئيس شوراي پول و اعتبار مشكل ديگر را اتخاذ و اجراي بيش از حد سياست تحريمها دانست و گفت: اين موضوع علاوه بر اينكه صنعت بانكداري را با مشكل مواجه ميكند بلكه به گفته مقامات خزانهداري امريكا حتي به خود ايالات متحده نيز آسيب ميرساند. سيف شاهد موضوع ترس در جامعه بانكداري را به نقل قول از فايننشالتايمز اينگونه مطرح كرد: «آنها از اين ميترسند كه حتي اگر از خزانهداري امريكا اطمينان دريافت كنند، دادستانها و مقرراتگذاران مستقل امريكايي ممكن است تفسير متفاوت و سختگيرانهتري از قوانين داشته باشند.»
تعهداتي كه سيف وعده داد
وي در عين حال وعده داده تا با نهاييسازي برنامه اصلاحات بخش بانكي و تجديد ساختار بنيادين ترازنامههاي بانكها و بهبود بدهيهاي دولتي به همراه تشكيل شركت مديريت داراييها، اصلاحات بخش مالي را به سرانجام برساند كه مؤيد شرط و شروطهاي طرف غربي درباره تحقق برجام در حوزه پولي و مالي است. وي افزوده است: بانك مركزي ايران با اجراي صحيح اين سياستها ميتواند به تدريج اجراي سياست پولي را از چارچوب ابزاري مستقيم به چارچوب بازارمحور و سياست پولي غيرمستقيم تغيير دهد.
وي همچنين در لندن به طرفهاي غربي يقين داده سياست يكسانسازي نرخ ارز، تقويت توان نظارتي و مقرراتي بانك مركزي براي اطمينان از بهبود اقدامات مديريت ريسك در بانكها و تعميم آن به مؤسسات مالي سايه خارج از پوشش مقرراتي از ديگر اولويتهاي بانك مركزي است.
سيف همچنين با اظهاراتش نشان داده كه به زودي بر اساس استاندارد كميته بال بخشهاي مقررات و نظارت خود را تقويت كند و انطباق بانكها با استانداردهاي بينالمللي از جمله حاكميت شركتي، گزارشدهي مالي، جرايم مالي و الزامات سرمايه و نقدينگي تدوين شده توسط كميته بال تأييد شود.
مبارزه با پولشويي و تروريسم هم چشم!
رئيس شوراي پول و اعتبار درباره تقويت چارچوبهاي مبارزه با پولشويي و تأمين مالي تروريسم به عنوان مانع بزرگ ارتباط بانكهاي ايراني با همتايان خارجياش هم گفته است: ما اولويت زيادي براي تقويت اين بخش قائل هستيم تا بتوانيم بازگشت مجدد نظام بانكي ايران به اقتصاد جهاني را تسهيل كنيم و در اين مسير پس از تصويب قانون مبارزه با پولشويي و اجراي مقررات در سالهاي گذشته، اخيراً قانون مبارزه با تأمين مالي تروريسم در ايران تصويب شد. وي در اين مورد افزود: ما از صندوق بينالمللي پول درخواست كرديم ارزيابي خود را براساس معيارهاي نيروي ويژه اقدام مالي (FATF) انجام دهد و قصد داريم به گروه اوراسيايي مبارزه با پولشويي و تأمين مالي تروريسم بپيونديم.
رئيس كل بانك مركزي با تأكيد بر لزوم انجام تمام تعهدات توسط طرفهاي امريكايي و اروپايي گفت: اكنون بيش از هر زمان آشكار است كه امريكا و اتحاديه اروپا بايد اقدامات مناسبي انجام دهند تا اين اطمينان حاصل شود كه سرمايهگذاري انجام شده در حصول توافق پيرامون پرونده هستهاي ايران به هدر نميرود. علاوه بر اين، اين تعهد اخلاقي احساس ميشود كه بايد به فعالان بازار در ايران اطمينان داده شود و ايران منافع حاصل از برجام را بهطور كامل مشاهده كند.
سيف گفت: ايران از نظر مالي، بهترين سابقه را در ايفاي تعهدات - حتي در طول زمانهاي دشوار انقلاب، جنگ و تحريمها – دارد. از نظر سياسي نيز كشوري باثبات است و در يك منطقه پرآشوب، جامعهاي فعال و پويا دارد اما برخي رسانههاي مخالف و گروههاي لابيگر پس از جنگ تحميلي، چهره ايران را با تبليغات سياسي مخدوش كردهاند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۰:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]