محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846416824
راهکارهای شهید مطهری برای تحول حوزه
واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
راهکارهای شهید مطهری برای تحول حوزه شهید آیتا... مطهری نیز ازجمله همین اندیشمندان مصلح واحیاگر بود که دامنه اصلاح گری وی افزون برمعارف دینی ، خاستگاه معارف ومرکزتولید فکردینی یعنی حوزه های علمیه وروحانیت را نیز دربرمی گرفت .
به گزارش فرهنگ نیوز ، درتاریخ معاصر ،شخصیت های مختلفی، گام درراه تحول واصلاح حوزه های علمیه گذارده اند که ازجمله آن ها می توان به علامه شیخ محمدرضا مظفر و شهیدآیت ا... سید محمدباقرصدر درحوزه علمیه نجف ، آیت ا...شیخ عبدالکریم حائری یزدی وآیت ا...العظمی بروجردی درحوزه علمیه قم وآیت ا...العظمی میلانی درحوزه علمیه مشهد، اشاره کرد.
شهید آیتا... مطهری نیز ازجمله همین اندیشمندان مصلح واحیاگر بود که دامنه اصلاح گری وی افزون برمعارف دینی ، خاستگاه معارف ومرکزتولید فکردینی یعنی حوزه های علمیه وروحانیت را نیز دربرمی گرفت .
دغدغه مندی شهید مطهری نسبت به تحول در حوزه های علمیه ،درآثارومقالات متعدد وی بازتاب یافته است . پیش ازتبیین وتشریح دیدگاه شهید مطهری درباره اصلاح حوزه های علمیه ،دونکته باید مورد توجه قرارگیرد : 1-پیوند حوزه وروحانیت با انقلاب اسلامی 2-رسالت و وظایف حوزه های علمیه از منظر شهید مطهری.
پیوند حوزه وانقلاب اسلامی
شهید مطهری درکتاب «پیرامون انقلاب اسلامی» ، حوزه را ضامن استمرارانقلاب اسلامی می شمارد ودراین باره می نویسد : « روحانیین باید در وضع خودشان تجدید نظر کنند چون آینده انقلاب هم- اگر بخواهد ان شاء ا... پیروزتر بماند و به نتایج نهایی برسد- باز باید روی دوش روحانیت و روحانیین باشد.» (مجموعه آثار شهید مطهری ، ج24 ص272). به همین دلیل، وی بر پرچمداری روحانیت درانقلاب اسلامی تاکید می کند و دست یابی به آرمان های انقلاب اسلامی را درگرو تحول در روحانیت می داند:«در آینده، این انقلاب نیاز زیادی به روحانیت دارد به شرط آن که روحانیت وظایف خودش را در آینده انقلاب خوب درک کند.
کارش را باید ده برابر کند، تحقیق علمی اش را باید ده برابر کند، تبلیغش را باید ده برابر کند. رابطه اش را با مردم، در جمع مردم آمدن، به میان مردم رفتن، درد مردم را از نزدیک لمس کردن و احساس کردن، این ها را باید چندین برابر کند. »(همان ، ص 266)
براین اساس، اهتمام آن شهید نسبت به اصلاح وتحول حوزه، ناشی از این بود که اولا؛ تداوم حضوراندیشه اسلامی وروزآمدی آن را مرهون احیا واصلاح حوزه می دانست وثانیا؛ استمرارانقلاب اسلامی را در استقلال فرهنگی می دید ومعتقد بود که :«اگرمکتب مستقل خودمان را ارائه نکنیم ،حتی با این که رژیم را ساقط کردیم وحتی با این فرض که استقلال سیاسی واستقلال اقتصادی را به دست آوریم ، اگربه استقلال فرهنگی دست نیابیم ،شکست خواهیم خورد ونخواهیم توانست انقلاب را به ثمربرسانیم .».(پیرامون انقلاب اسلامی ،ص164)
رسالت حوزه های علمیه
حال که ضرورت اصلاح وتحول حوزه های علمیه مشخص شد ،این سوال مطرح می شود که سمت وسوی تحول چگونه باید باشد ودرچه بخشی باید تحول انجام شود؟ برای پاسخ به این سوال، باید ابتدا وظایف ومسئولیت های حوزه های علمیه را مورد توجه قرارداد. شهید مطهری درمقاله «وظایف حوزه های علمیه» ،مرزبانی وپاسخگویی به نیازهای دینی مردم را دو وظیفه روحانیت وحوزه های علمیه می شمارد ودراین باره اظهارمی کند: « حوزه های علمیه و محیط های روحانی ما مسئول پاسداری ایمان جامعه اسلامی و دفاع از اصول و فروع دین مقدس اسلام از دیدگاه مذهب شیعه و تعلیم و تبلیغ آن ها و عهده دار پاسخگویی به نیازهای مذهبی مردم مسلمان اند.» (مجموعه آثار شهید مطهری ، ج24، ص 280)
سمت وسوی اصلاح
بسیاری ازاصلاح گران ،ازلزوم وضرورت تحول درحوزه سخن گفته اند اما آن چه صف اصلاح گران دلسوز را ازدیگران متمایزمی کند ،سمت وسوی نگرش اصلاحی آن هاست.
شهید مطهری علاوه براین که فرزند حوزه است ودردامن این نظام پرورش یافته ،ازجنس اصلاح گرانی است که با اعتقاد عمیق به جایگاه وکارکرد حوزه های علمیه ، ازاصلاح ونه حذف ویا جایگزینی سخن می گوید :« همین روحانیت را باید اصلاح کرد نه این که این را محو کنیم یک چیز دیگر به جایش بنشانیم، و نه این که این را به همین وضعی که هست ثابت نگه داریم.» (همان ،ص272)
شهید مطهری به اصلاح درچارچوب حفظ اصول وتوجه به رسالت حوزه ها معتقد است ودراین باره می نویسد:« هرگونه تجدید نظر و تحول در برنامه های حوزه های علمیه باید بر اساس همان فرهنگ غنی و قدیم اسلامی و ادامه همان راه و تسریع در حرکت آن و آفت زدایی از آن بوده باشد. » (همان ، ص 281)
آنچه باید اصلاح شود
هرطرح وایده اصلاحی برخاسته از آسیب شناسی وضع موجود است.
براین اساس ، سوالی که مطرح می شود آن است که دردیدگاه اصلاحی شهید مطهری ،چه کاستی هایی درحوزه وروحانیت، پیش از پیروزی انقلاب اسلامی وجود داشت که آن اندیشمند مصلح به دنبال اصلاح ورفع آن ها بود؟ درپاسخ می توان گفت؛ کاستی های حوزه در آن برهه، ازمنظرشهید مطهری به دو دسته کاستی های برنامه ای ونواقص سازمانی وساختاری تقسیم می شد.
شهید مطهری درنوشتاری که بیانگرهم اندیشی واقدام عملی ایشان درامراصلاح وتحول حوزه است، تصویری کلی ازکاستی های حوزه را، این چنین ترسیم می کند : « در حدود سیزده سال پیش شبی در قم در یک محفل دوستانه مرکّب از گروهی از اساتید و فضلا، که این جانب نیز افتخار حضور در آن جلسه را داشت، سخن از مشکلات و نواقص سازمان روحانیت به میان آمد.
سخن در این بود که چرا در گذشته حوزه های علمی و روحانی ما از لحاظ رشته های مختلف علوم از تفسیر و تاریخ و حدیث و فقه و اصول و فلسفه و کلام و ادبیات و حتی طب و ریاضی، جامع و متنوع بود و در دوره های اخیر تدریجاً به محدودیت گراییده است و به اصطلاح در گذشته به صورت جامع و دانشگاه بود واخیراً به صورت کلّیه و دانشکده فقه درآمده و سایر رشته ها از رسمیت افتاده است؟ ... » (مجموعه آثار شهید مطهری ، ج24، ص 485)
آن شهید بزرگوار، در همین زمینه، می افزاید:« رشته های تحصیلی علوم دینیه اخیراً بسیار به محدودیت گراییده و همه رشته ها در فقاهت هضم شده و خود رشته فقه هم در مجرایی افتاده که از صد سال پیش به این طرف از تکامل باز ایستاده است».(مجموعه آثار شهید مطهری، ج24، ص 491)
خوشبختانه، بسیاری ازاین کاستی هاپس ازپیروزی انقلاب اسلامی برطرف شده وبا حمایت وپشتیبانی رهبرمعظم انقلاب اسلامی ومراجع عظام تقلید ،تحولات بسیاری در حوزه های علمیه اتفاق افتاده یا درشرف انجام است.
طرح اصلاحی شهید مطهری
شهید مطهری درمقاله «وظایف حوزه های علمیه» طرح وایده اصلاحی خود را درباره حوزه علمیه در دوبخش وظایف اصلی و وظایف فعلی تدوین کرده است .ایشان درمقاله دیگری،با نگاهی ساختاری ، تحول ساختاری حوزه ها را مورد توجه قرارداده است.
احیای علوم ،احیای روابط علمی- فرهنگی ،روزآمد شدن شیوه های یادگیری،تغییرات آموزشی درراستای پاسخگویی به نیازهای جدید،آشنایی با علوم انسانی،تخصصی شدن رشته های حوزوی وتوجه به کارکرد ووظایف فرهنگی -تمدنی حوزه های علمیه ازجمله سرفصل های طرح اصلاحی شهید مطهری برای تحول درحوزه هاست.
اصلاحات شانزده گانه
بخش هایی ازطرح اصلاحی شهید مطهری درباره حوزه به این شرح است :
1. احیای همه علومی که هم اکنون جزو علوم اسلامی محسوب می شود از تفسیر، حدیث، درایه، رجال، فقه، اصول، ادبیات، تاریخ اسلام، تاریخ ملت های مسلمان، کلام اسلامی، فلسفه اسلامی، عرفان اسلامی، اخلاق اسلامی و منطق اسلامی، با توجه به سیر تحولی و تاریخی آن ها و مشخص کردن نقش شخصیت هایی که در پیشبرد این علوم موثر بوده اند.
2. حفظ و نگهداری و نگهبانی از مواریث فرهنگی اسلامی، از طریق فهرست کردن و گردآوردن در حد امکان.
3. برقراری رابطه علمی با همه مراکز علمی اسلامی .
4. تقویت و ترویج زبان عربی در حد مکالمه کامل.
5. آشنایی هر فرد لااقل با یک زبان خارجی در حد استفاده از کتاب ها و سخنرانی ها.
6. تسلط بر ادبیات فارسی در جنبه های ارتباط با فرهنگ اسلامی و شناختن زبان فارسی به عنوان زبان دوم اسلامی.
7. آشنایی با علوم انسانی جدید .
8. اطلاع بر فلسفه اخلاق، تعلیم و تعلّم مکاتب اخلاقی گوناگون قدیم و جدیدو مقایسه با اخلاق اسلامی، در حد اجتهاد و تخصص.
9. اطلاع بر فلسفه تاریخ و تعلیم مکاتب مختلف این فلسفه و روشن کردن فلسفه تاریخ از نظر قرآن، در حد اجتهاد و تخصص.
10. اطلاع بر مکاتب و سیستم های اقتصادی جهان و تعلیم و تعلّم آن مکاتب و روشن کردن اصول اقتصاد اسلامی، در حد تخصص و اجتهاد.
11. شناخت ماهیت تمدن و فرهنگ اسلامی توأم با مقایسه با همه تمدن ها و فرهنگ های دیگر و روشن کردن اصالت آن و ممیّزات آن و معرفی روح این فرهنگ.
12. تاریخ ادیان در حد آشنایی و بیگانه نبودن و احیانا در حد تخصص و اجتهاد.
13. تعلیم مکتب های رایج الحادی معاصر به صورت بسیار دقیق از قبیل مارکسیسم، اگزیستانسیالیسم، نیهیلیسم و غیره و نقد آن ها با موازین اسلامی.
14. تعلیم مکاتب حقوقی قدیم و معاصر و مقایسه با حقوق اسلامی به عنوان حقوق تطبیقی.
15. فلسفه تطبیقی بر اساس تعلیم زنده ترین مکاتب فلسفی معاصر و مقایسه با فلسفه اسلامی.
16. رشته ای و تخصصی شدن علوم اسلامی .
هرچند ایده های اصلاحی شهید مطهری درباره حوزه های علمیه در فضای پیش ازپیروزی انقلاب اسلامی وتاسیس نظام سیاسی مبتنی برولایت فقیه طرح شده است، اما با وجود گذشت نزدیک به 4دهه ازتاسیس نظام و ایجاد تحولات اساسی درحوزه های علمیه ،دیدگاه های اصلاحی شهید مطهری همچنان می تواند درراستای تحکیم یا بازنگری این تحولات مورد استفاده قرارگیرد.
منبع: خراسان
95/2/13 - 11:38 - 2016-5-2 11:38:15
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
در خانه شهید مطهری عنوان شد: متاسفانه عقبگرد داشتهایم!
در خانه شهید مطهری عنوان شد متاسفانه عقبگرد داشتهایم فرهنگ > کتاب - حجتالاسلام والمسلمین سروش محلاتی گفت آیا امروز در همان نقطهای هستیم که شهید مطهری به آن رسیده بود و در آن نقطه توقف کردهایم یا اینکه مسیر را ادامه داده و مشکلات جدیدی را حل کردهایم یا این کهآثار و گفتار شهيد مطهري نه تنها عقل بلكه قلب را نيز راضي مي كند
امام جمعه قزوين آثار و گفتار شهيد مطهري نه تنها عقل بلكه قلب را نيز راضي مي كند قزوين - ايرنا - نماينده ولي فقيه در استان و امام جمعه قزوين گفت شهيد مطهري انديشمندي است كه در آثار و گفتار خود نه تنها عقل را تسليم بلكه قلب را نيز راضي و اين معناي حقيقي بركت و حكمت است به گزارششهيد مطهري الگوي واقعي معلمان است
امام جمعه شهيد مطهري الگوي واقعي معلمان است اردبيل - ايرنا - امام جمعه نير با اشاره به اينكه شهيد مطهري الگوي واقعي معلمان است گفت معلمان بايد ادامه دهنده راه روش و تفكر ناب و انقلابي شهيد مرتضي مطهري باشند حجتالاسلام ميكائيل مقدسي روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزودافكار و انديشه هاي شهيد مطهري براي نسل هاي انقلاب بايد تبيين شود
افكار و انديشه هاي شهيد مطهري براي نسل هاي انقلاب بايد تبيين شود ايلام - ايرنا - مشاور استاندار ايلام در امور روحانيت گفت افكار بلند و انديشه هاي ناب علامه شهيد مرتضي مطهري ره براي نسل هاي جوان انقلاب بايد تبيين و اين انديشمند و فيلسوف گرانقدر به همگان معرفي شود حجت الاسلام مسال 95، سال تحول در حوزه میراث فرهنگی است
شنبه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۲ ۳۷ معاون میراث فرهنگی در نشست کارگروه میراث فرهنگی با اشاره به فضای مثبت جهانی پس از برجام و فراهم شدن تعاملات جهانی و همکاریهای مشترک در زمینههای مختلف میراث فرهنگی مانند آموزش تربیت نیروی کارشناسی برگزاری نشستها و نمایشگاههای تخصصی و همچنین تعاملگزارش مشروح دیدار مدیران حوزه هنری با خانواده شهدا خاطره حبیب احمدزاده درباره شهید سیاح طاهری/ نقاشی که شاعر
گزارش مشروح دیدار مدیران حوزه هنری با خانواده شهداخاطره حبیب احمدزاده درباره شهید سیاح طاهری نقاشی که شاعر بود در نخستین روز از هفته هنر انقلاب اسلامی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی رئیس حوزه هنری مسئولان و هنرمندان حوزه هنری به دیدار جمعی از شهدا و خانواده هنرمندان درگذشته انقلشب خاطره هنرمندان و نویسندگان ازشهید سعید سیاح طاهری در حوزه هنری
شب خاطره هنرمندان و نویسندگان ازشهید سعید سیاح طاهری در حوزه هنری در اولین مراسم شب خاطره حوزه هنری در سال جدید تعدادی از هنرمندان سینما و تاتر ضمن شرکت در این مجلس به ذکر خاطراتی از این مرد سختکوش عرصههای فرهنگ و جهاد پرداختند به گزارش ایلنا مهرداد صدیقیان بازیگر سینما در ایپخش مستند رادیویی از زندگی شهید مطهری
یکشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۱ ۰۴ در مستند روز رادیو ایران برشی از زندگی شهید مطهری مطرح میشود به گزارش ایسنا وحید بیات تهیهکننده مستند روز گفت امروز برشهایی از زندگی استاد شهید مطهری پخش میشود بررسی بعضی از تالیفات استاد مطهری از دیگر موضوعات این برنامه است مستند روانسانگرايي در انديشه شهيد مطهري
انسانگرايي در انديشه شهيد مطهري تهران- ايرنا- رحيم نوبهار كه مقصدگرايي و انسانگرايي را در انديشه شهيد مطهري داراي تعامل مي داند در يادداشتي در روزنامه همدلي به تاملي در انديشه هاي اين استاد پرداخته است در اين يادداشت كه در شماره يكشنبه 12 ارديبهشت منتشر شده است مي خوانيمماجراهای خواندنی زندگی خصوصی شهید مطهری
ماجراهای خواندنی زندگی خصوصی شهید مطهری همسر شهید مطهری گفت همان بار اولی که همراه ایشان آمدم و چشمام به اتاق محقرشان افتاد و دلام لرزید متوجه شده بودند نمیتوانم بگویم سختی معیشت برایام مسئله سادهای بود و راحت تحمل میکردم نگارنده این سطور هرتوضیحی را برای این گفت وشنود-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها