واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سرپوش بر ضعف بانک مرکزي
اظهارات چندي پيش رئيس کل بانک مرکزي در امريكا مبني بر بيتأثير بودن برجام در دسترسي ايران به دلارهاي بلوکهشده، حواشي بسياري را براي وي ايجاد کرد
نویسنده : وحيد زماني
اظهارات چندي پيش رئيس کل بانک مرکزي در امريكا مبني بر بيتأثير بودن برجام در دسترسي ايران به دلارهاي بلوکهشده، حواشي بسياري را براي وي ايجاد کرد؛ او برخلاف رئيسجمهور و تعدادي ديگر از مسئولان دولت سخني را جاري کرد که شايد نشاندهنده ضعف بانک مرکزي در انجام وظايف خود باشد تا برجام.
فارغ از اينکه ثابت شد ميزان دلارهاي بلوکهشده ايران در حسابهاي خارجي بيش از 120 ميليارد دلار است، کمکاري بانک مرکزي در اتخاذ همکاريهاي بين بانکي و تبديل ارزها به يکديگر نقطه ضعفي است که با تمسک به برجام روي آن سرپوش گذاشته ميشود.
طي يک سال اخير، هيئتهاي مختلفي از کشورهاي اروپايي و آسيايي به ايران آمدند و تفاهمنامههاي بسياري را با بخشهاي مختلف اقتصادي امضا کردند. سفر رئيسجمهور به چند کشور از جمله فرانسه، قراردادهاي مختلفي را در پي داشت که حالا در هالهاي از ابهام قرار گرفتهاند.
چندي پيش بود که يکي از رسانههاي غربي محدوديتهاي بانکي قائل شده براي ايران را خطري بزرگ ناميد و نوشت که در چنين شرايطي مقامات ايرباس نيز همچنان از بلاتکليفي قرارداد خود با ايران خبر دادهاند. اين در شرايطي است که عرف رايج در امضاي قراردادها به اين شکل است که نظام بانکي ايران و در رأس آن بانک مرکزي، بايد مقدمات کار را آماده کرده و با ايجاد مبادله بانکي مشخص در هر قراردادي، چراغ سبز را براي امضاي قراردادها روشن کند، اما در قراردادها و تفاهمنامههاي اخير، بانک مرکزي در ايجاد اين نظام شکست خورده و حالا پس از قراردادها، مشکلات بانکي هويدا شده است.
اين ضعف که نشاندهنده عدم موفقيت بانک مرکزي در بديهيترين وظايف خود است به برجام پيوند خورده است در حالي که اين مهم ارتباط چنداني با برجام ندارد. تا پيش از توافق هستهاي ايران، چنين محدوديتي براي کشور وجود داشت اما به راحتي دلار وارد کشور ميشد و کمبود دلار احساس نميشد. بانک مرکزي حالا دچار مشکل شده است که مهمترين دليل آن ضعف خودش است که سعي دارد سوئيفت را بهانه کند.
سوئيفت يک شبکه اطلاعاتي است که مبادي و مقاصد پول و اطلاعات آن را ثبت ميکند و نه شبکه بانکي که اگر به آن دسترسي نباشد ديگر مبادله پول امکانپذير نباشد. گرچه اين سيستم شفافيت لازم را براي جلوگيري از تخلفات و پولشويي در اختيار دارد اما سوئيفت همه ماجرا نيست. بسياري از بازارهاي بکر براي تبديل و جابهجايي ارز در جهان وجود دارند که ميتوان با بهرهگيري از آنها به اين مشکل پايان داد.
نکتهاي که طي چند روز اخير مغفول مانده عدم اشاره به ناتواني بانک مرکزي در ايجاد روابط بانکي است. اگر رئيسجمهور قراردادي را با طرفهاي مقابل امضا ميکند و حالا به دليل محدوديتهاي بانکي ميان زمين و هوا معلق است، اين بانک مرکزي است که بايد پاسخگو باشد، بايد پاسخ دهد که اگر قراردادي به دليل محدوديتهاي بانکي قابليت اجرا ندارد چرا تضامين لازم کسب نشده است؟ آيا قرار بوده قراردادي امضا شود و مانور تبليغاتي داده شود؟
رهبر انقلاب چندي پيش درباره رفت و آمدهاي مسئولان کشورهاي جهان به ايران اشارهاي داشتند و از لزوم جهش نتايج اين سفرها از روي کاغذ به صحنه عملي گفتند. با توجه به اين موضوع و با نظر به مشکلات بانکي، آيا ميتوان به کارآمدي نظام بانکي رأي مثبت داد؟
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۰:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]