واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دخالتهاي بن سلمان در امور نفتي عربستان، موجب
دخالتهاي بن سلمان در امور نفتي عربستان، موجب شد تا وزارت نفت اين کشور همه چيز را به هم بزند. تحليل و جنجالهاي يک ماه گذشته درباره سرانجام مهمترين طرح نفتي جهان، يکشنبه شب به شکست ختم شد، توافقي حاصل نشد تا تحليلگران با برجسته کردن اختلافات ايران و عربستان، آن را مهمترين دليل شکست فريز نفتي عنوان کنند.
نویسنده : وحيد حاجي پور
دخالتهاي بن سلمان در امور نفتي عربستان، موجب شد تا وزارت نفت اين کشور همه چيز را به هم بزند. تحليل و جنجالهاي يک ماه گذشته درباره سرانجام مهمترين طرح نفتي جهان، يکشنبه شب به شکست ختم شد، توافقي حاصل نشد تا تحليلگران با برجسته کردن اختلافات ايران و عربستان، آن را مهمترين دليل شکست فريز نفتي عنوان کنند.
به گزارش «جوان»، سقوط قيمتها طي يک سال اخير دلايل بسياري داشت که مهمترين دليل آن بهزعم تحليلگران سياسي، تلاش رياض براي کاهش درآمدهاي نفتي ايران و روسيه بود تا در اختلافات منطقهاي اين دو کشور را دچار بحران و کمبود منابع مالي کند. گرچه عربستان نقش شيل نفت امريکا در بههمخوردن نظم بازار را عنوان کرد و با تأسي به آن، از توليد خود و اوپک نکاست اما تعدادي از تحليلگران همان زمان اين حقيقت را عنوان کردند که عربستان اسير بازي امريکا شده است. اندکي بعد روسيه و عربستان به هم نزديک شدند و در دوحه قطر طرحي را ارائه دادند که براساس آن، سقف توليد نفت کشورهاي توليدکننده نفت ثابت خواهد ماند تا قيمتها ترميم شود. با انتشار اين خبر و نشست خبري چهار وزير نفت در دوحه، قيمتها روند صعودي به خود گرفت و ايران نيز از آن حمايت کرد.
چند روز پس از اين موضع، به يکباره همه چيز عوض شد و وزير نفت ايران اين طرح را يک طرح «مسخره» و شبيه «جوک» خواند، فضاي عمومي در بازار نفت که تحت تأثير برنامه فريز نفتي قرار گرفته بود و قيمتها در حال ترميم بود با اين اظهارنظر زنگنه دوباره تيره و تار شد و غربيها سرخوش از اختلاف ايران با ساير کشورهاي توليدکننده نفت خام جهان به ويژه عربستان، به ارائه تحليلهايي پرداختند که تماماً به ضرر قيمت نفت بود.
وزارت نفت ايران معتقد بود اين طرح بايد زماني عملياتي شود که ميزان صادرات نفت ايران به بيش از 2/2 ميليون بشکه افزايش يابد و نه رقم فعلي 6/1 ميليون بشکه در روز. ايران سهم خود را از عربستان و ساير توليدکنندگاني خواست که در زمان تحريم آن را غصب کرده بودند. روسيه به ايران حق داد و البته از ايرانيها خواست براي آرامتر شدن فضا در رسانهها حاضر نشوند تا اين کشور بستر را براي فريز نفتي آماده کند. اين براي نخستين بار در تاريخ نفت جهان بود که روسيه به همکاري جدي با اوپک دست زده و توانسته بود بيش از 70 درصد توليدکنندگان نفت جهان را در دوحه گرد هم بياورد. اين طرح چنان از اهميت و تأکيد کشورهاي نفتي برخوردار بود که علي النعيمي، وزير نفت عربستان با عقبنشيني از مواضع خود اعلام کرد که در صورت پايبند نبودن ايران به طرح فريز نفتي، طرح مورد نظر اجرا ميشود.
تکنوکراتها در عربستان با درک ديرموقع بازي غرب با آنها، سعي در احياي اوپک داشتند که محمد بن سلمان، شاهزاده خام سعوديها بازي را به هم زد و خواستار حضور ايران در دوحه شد. در چنين شرايطي وزارت نفت به اين نتيجه رسيد که نماينده ايران در اوپک به جاي وزير نفت راهي دوحه شود که با توجه به افزايش تنشهاي سياسي او نيز در تهران ماند. در چنين شرايطي اجلاس دوحه روز يکشنبه برگزار شد و با تمامي حواشي خود به نتيجه نرسيد. عربستان در اين جلسه خواستار حضور ايران در برنامه جديد شد و اعلام کرد توليد نفت زماني ثابت ميماند که ايران نيز توليد نفت خود را افزايش ندهد. الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه خشمگين از نتيجه اين نشست با انتقاد از اعضاي اوپک گفت که حاصل دو ماه مذاکره براي توقف افزايش توليد نفت به دليل درخواستهايي که در جلسه روز يکشنبه مطرح شد، شکست خورد.
وي که بعد از نشست اعضاي اوپک در دوحه با خبرنگاران روسي صحبت ميکرد توضيح داد که 11 عضو اوپک و هفت کشور خارج از اوپک که در نشست حضور داشتند دو ماه روي پيشنويس توافق مذاکره کرده بودند که ميتوانست سطح توليد را در سطح ماه ژانويه حفظ و از ريزش بيشتر قيمت نفت جلوگيري کند. بعضي از اعضاي سازمان اوپک واژهها و عبارات پيشنويس را در لحظات آخر تغيير دادند و سعي کردند از کشورهايي که در دوحه حضور نداشتند، امتياز بگيرند. ما تأکيد داشتيم که اعضا روي کشورهايي که حاضر هستند، متمرکز باشند. بلومبرگ پيش از اين اعلام کرده بود عربستان تلاش ميکند تا بندي را در پيشنويس که مرتبط با ايران است، تغيير دهد.
از وزير انرژي روسيه سؤال شد که غير از عربستان چه کشورهاي ديگري خواستار دربرگيري ايران در اين توافق بودند؟ وي گفت: امارات، قطر و ديگر کشورهاي برجسته خليج فارس. چگونه ميتوان ايران را مسئول شکست مذاکرات دانست وقتي اين کشور در دوحه حاضر نبوده است. ما معتقد بوديم که حضور کشورهايي که 75 درصد توليد نفت جهان را در اختيار دارند در اين نشست کافي است.
نمايندگان در اين نشست گفتند عربستان تلاش ميکرد تا پيشنويس اوليه توافق را پاره کند زيرا تصميم گرفته بود بخشي از توافقي نباشد که به ايران راه گريز دهد. تهران از پيوستن به فريز نفتي خودداري کرد زيرا اين کشور پس از سالها تحريم، صادرات نفت خود را بازسازي ميکند.
فلاح الامري، نماينده عراق در اينباره گفت: «ما بسيار بسيار نااميد شديم... اين کار بر قيمت نفت و درآمدهاي ما اثر خواهد گذاشت. ما خواستار يک توافق بوديم. »يکي از نمايندگان روز گذشته پيش از پايان اين نشست گفت: «تمام جهان منتظرند که اين اتفاق بيفتد. تمامي ما امروز صبح خوشبين بوديم اگر اين اتفاق نيفتد، خوب نيست.»
عربستان در اواخر سال 2014 اعلام کرده بود که سقوط قيمتها به 20 دلار در هر بشکه برايش مهم نيست اما اخيراً در ميان فشار بر منابع مالي اين کشور، روش اين کشور تغيير کرده است.
نمايندگان کشورها از جمله برخي از همپيمانان عربستان در پاسخ به اينکه چرا عربستان به دوحه آمد زمانيکه موضع ايران را به خوبي از پيش ميدانست، گفتند فکر ميکردند که عربستان اين توافق را تصديق کند. يک فرد آگاه به موضع عربستان در اينباره گفت آنها(عربستان) منتظر بودند ايران موضعش را تلطيف کند و شايد يک کاهش توليد را در زمان ديرتري پيشنهاد کند. آنها گفتند انتظار ميرفت که روسيه و ونزوئلا از ايران امتياز بگيرند. ديگران نشانههايي از اختلاف ميان محمد بن سلمان که پس از به قدرت رسيدن پدرش، به يکي از نيروهاي اقتصادي قدرتمند در عربستان تبديل شده است با علي النعيمي، وزير باسابقه عربستان مشاهده ميکنند. در ماههاي اخير جايگاه نعيمي به عنوان يک صداي بلند در سياست نفتي عربستان توسط محمد بن سلمان با چالش مواجه شده است. محمد بن سلمان در نظر دارد تا سهام شرکت ملي نفت عربستان را خصوصي سازد و وابستگي اين کشور را به نفت کاهش دهد. فريز نفتي برخلاف انتظار کشورهاي نفتي به شکست انجاميد تا اختلافات داخلي عربستان و بلندپروازيهاي محمد بن سلمان کار را خراب کند. با این وضعیت همه چیز در بازار عوض شده است. ایران که تا همین چندسال پیش سردمدار بازها (طرفداران افزایش قیمت نفت) بود
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۰:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]